FLEXIBEL DIËTEN: IF IT FITS YOUR MACROS

Ben jij een lady bij wie het op gewicht blijven niet vanzelf gaat? Dit geldt nl. ook voor mij en daarom ben ik altijd op zoek naar gezonde én leefbare methodes om het allemaal een beetje binnen de perken te houden. En nu heb ik weer iets nieuws ontdekt in de strijd tegen de pondjes. Het gaat om een dieet, waarbij je naar eigen smaak zogenaamde macro’s en calorieën eet, maar wel volgens een bepaalde verdeling. Oftewel: flexibel diëten volgens het principe: ‘if it fits your macros’. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Flexibel diëten

Bodybuilders gebruiken deze methode al jaren, dus echt nieuw is het niet. Maar door toedoen van diverse (nogal aanwezige) fitgirls staat flexibel diëten weer volop op de kaart en wordt het steeds populairder. Maar waar hebben we het nu precies over? Flexibel diëten is een manier van gewichtsbeheersing (zowel afvallen als aankomen). Uitgangspunt is dat je eerst berekent hoeveel calorieën je op een dag nodig hebt. Wil je afvallen (daar ga ik voor het gemak maar even van uit), dan ga je 10 tot 15% onder je benodigde calorieën zitten. Hier rolt dan een getal uit, dat is jouw persoonlijke dagelijkse maximale caloriebehoefte waarmee je op een gezonde manier kan afvallen. Met flexibel diëten is het de bedoeling, dat je niet boven jouw plafond van de vastgestelde hoeveelheid calorieën uitkomt. Tot zover weinig schokkends voor de doorgewinterde afvaller, toch?

If it fits your macros

Maar dan. Nu komen de macro’s om de hoek kijken. Nee, ik heb het niet over de filialen van die groothandel waar je mag inslaan (ex btw) als je een bedrijf hebt. Ik heb het over de macronutriënten (“macro’s”) koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit zijn essentiële voedingsstoffen die je echt elke dag nodig hebt. Maar wist je dat de verdeling hiervan enorm van invloed is op je figuur? Met flexibel diëten stel je niet alleen vast hoeveel calorieën je maximaal kan innemen om af te vallen, maar ook hoe deze worden verdeeld over de diverse macro’s koolhydraten, vetten en eiwitten. Vervolgens mag je de concrete invulling ervan helemaal zelf bepalen. Als het maar binnen je macro’s past; ‘if it fits your macros’ (IIFYM). Een flexibel dieet op maat dus. Ik ben bijvoorbeeld een type dat snel reageert op koolhydraten. Die moet ik niet te veel nemen, want dan kan ik in no-time shoppen bij de afdeling grote maten. Daar kan je met dit dieet goed rekening mee houden.

Berekenen

Ja, ja. Leuk bedacht, hoor ik je denken. Maar hoe kan je er in hemelsnaam achter komen hoeveel calorieën je op een dag verbruikt, laat staan hoeveel eiwitten en vetten er in een handje pinda’s zitten? Simpel, hiervoor bestaan nuttige tools, waarover ik je volgende week meer zal vertellen. Dit zijn echt gemakkelijke methodes, waarmee je alles kan berekenen en bijhouden. Ik ben voor mijzelf al aan het rekenen geslagen en kreeg een uitkomst van maximaal 1850 calorieën per dag. Met daarbinnen de volgende verdeling van de macro’s: 30% van mijn dagelijkse voeding dient te bestaan uit koolhydraten, 30% uit eiwitten en 40% uit vetten.

Mijn ervaring

Ik ben pas sinds een week mijn voeding aan het ‘tracken’ en gericht aan het eten volgens de verhouding 30/30/40.  Hoewel ik er dus nog niet zo lang mee bezig ben en ook niet elke dag even serieus (tussendoor kwamen nog even gezellig vrienden uit Nederland over, dan ga je ook niet alles afwegen en doorrekenen), merk ik nu al resultaat. Het smaakt dus naar meer. Klinkt het interessant voor je? Volgende week ga ik wat dieper in op deze methode, dus stay tuned!

?Mo

 

 

DEEL DIT BERICHTShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Hi, ik ben Mo en ik zorg ervoor dat je een paar keer per week een leuke nieuwe blog krijgt voorgeschoteld bij Forever 39. Wil je meer weten over mij? Klik dan hier.

( 182 keer in totaal bekeken, 1 keer vandaag bekeken)

Copyright © 2016 - Forever39.nl - Alle rechten voorbehouden.

CONTACT