FOREVER 39 DOOR GROENE SMOOTHIES

Regelmatig posten wij bij Forever 39 berichten door en over vrouwen met een goede smaak en/of een interessant verhaal. Deze keer: Jenny Bor. Zij is gediplomeerd Hormoon- en Voedingscoach en heeft vele (internationale) opleidingen gevolgd over onder andere natuurvoeding, Superfoods, hormonen en persoonlijke ontwikkeling. Jenny begeleidt mensen die last hebben van overgewicht, hormonale disbalansen, chronische (vage) klachten maar ook bijvoorbeeld extreme vermoeidheid of angsten. Zie www.jennybor.com

Forever 39 door groene smoothies

Als er één simpele ´truc´ is om je gezondheid een flinke boost te geven, dan is het wel het integreren van een dagelijkse smoothie in je leven. Start je dag met een smoothie en je hebt in 1 klap aan je dagelijkse vitaminen- en mineralenbehoefte voldaan. Dan heb ik het niet over enkel het blenden van een paar stukjes fruit: het zogenaamde fruithapje. Ook niet slecht natuurlijk maar het gaat bij een gezonde (groene) smoothie toch echt om, de naam zegt het al, het Groen. Bladgroen wel te verstaan. Wat verstaan we onder bladgroen? Heel simpel, al het groen dat een vorm van een blad heeft en dat je om je vinger kunt wikkelen. Nu is het niet echt een smakelijk succes als je enkel bladgroen met water zou pureren. Het fruit in een smoothie is dan ook meer bedoeld om de vaak bittere smaak van bladgroenten te camoufleren. Vooral banaan is daar uitermate geschikt voor.

Als je alleen fruit zou nemen, is dat ook nog eens een behoorlijke aanslag voor je alvleesklier. Die moet dan heel hard werken om insuline aan te maken om het bloedsuikergehalte weer op peil te krijgen. De vezels in het bladgroen zorgen ervoor dat de opname van (fruit)suikers vertraagt wordt waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt en waardoor je bloedsuikerspiegel dus minder schommelt. En je uiteindelijk langer vitaal blijft. Dit effect bereik je overigens ook door wat goede vetten in de vorm van kokosolie of avocado aan je smoothie toe te voegen.
Waarom bladgroen?’ vraag je je misschien af. Dit heeft te maken met het chlorofyl dat in bladgroen zit. Chlorofyl is de groene kleurstof van de plant, oftewel het vloeibare zonlicht. Het bevat enorm veel soorten mineralen, vitamineseiwitten en vezels en is zo ongeveer het meest voedzame voedsel ter aarde. Bladgroen (vooral biologisch – want minder gifstoffen) is goed voor je darmflora. Het geeft je vitaliteit, het werkt als een spons voor gifstoffen, het versterkt je immuunsysteem en reinigt op celniveau.
Om je te helpen met het maken van een gezonde groene smoothie hierbij enkele tips voor Smoothie-starters. Volg deze basisstappen en je lichaam is je zeer dankbaar.
Stap 1: Doe eerst wat water (1 of 2 glazen) in de blender. Het liefst bronwater of gezuiverd water en vermijd water uit plastic flessen in verband met xeno-oestrogenen; dit zijn chemicaliën die de hormonale balans kunnen verstoren. Je kunt dan beter voor water uit glazen flessen kiezen. Amandel- of kokosmelk is ook een optie.
Stap 2: Je doet er een handvol bladgroen bij. Bijvoorbeeld: spinazie, veldsla, boerenkool, groen van radijsjes/wortels, andijvie, paksoi of een donkere slasoort. Als je koelkast leeg is, kan je altijd voor groene superfoods in droge poedervorm kiezen, bijvoorbeeld spirulina, moringa of chlorella.
Stap 3: Een of twee stuks fruit (banaan, appel, peer, aardbei, druiven, blauwe bessen, mango, kiwi, ananas – hoe donkerder, hoe minder suiker er in zit).
Stap 4: Je voegt eventueel wat kruiden toe (munt, basilicum, venkel, dille, peterselie, brandnetel, paardenbloemblad of aloë vera).
Stap 5Kiemen geven nog wat extra kracht aan je smoothie, zoals: alfalfa, broccoli, radijs, zonnebloem, rode bieten, kikkererwten, kiemenmix.
Stap 6: Je eindigt met het toevoegen van een of enkele Superfoods als je optimaal profijt van je smoothie wilt hebben. Denk aan: gojibessen, rauwe cacao, chiazaad, macapoeder, hennepzaadjes, proteïnemix, cashewnoten of reishipoeder.