LEKKER LEZEN: ‘DIT BOEK GAAT NIET OVER MODE’

Brrrr… Baby it’s cold outside! Perfect moment dus om je eens rustig terug te trekken in je eigen habitat met een lekker boek. Onlangs verscheen ‘Dit boek gaat niet over mode’, het tweede boek van de scherpzinnige Cécile Narinx (die je waarschijnlijk wel kent van Harper’s Bazaar). Nu hoor ik je nu denken. Een boek van een mode-zwaargewicht pur sang dat niet over mode gaat? Correct.

Cécile wil, samen met haar co-auteurs Marije van Regenmortel en Merel Bem, met dit boek laten zien wat het belang van kleding is en gaat in op de diepere betekenis van kleding. Het resultaat is een bonte verzameling van korte, luchtige verhalen en illustraties met elk een eigen boodschap, waarbij ook ruimte is ingebouwd voor meer aangrijpende onderwerpen. Op spitsvondige wijze wordt verhaald wat een bepaalde kledingkeuze voor de drager betekent. Mensen kunnen bijvoorbeeld hun gehele identiteit aan kleding ophangen, er kracht uitputten of ermee communiceren.

Kijk maar naar de inauguratie van de 45e president van Amerika vorige week. De dag dat ‘der Donald’ op ferme wijze ‘America first’ scandeert, geflankeerd door zijn vrouw Melania in haar veilige (en overigens beeldige) ijsblauwe ensemble van de Amerikaanse ontwerper Ralph Lauren. De snit en kleur doen sterk denken aan de stijl van wijlen Jacky Kennedy. En door de keuze voor een oer-Amerikaanse ontwerper, met ook nog eens een onverbloemde verwijzing naar all time American favorite Jacky, onderschrijft ze op geheel eigen wijze de nationalistische boodschap van haar ega. Een lesje communiceren zonder woorden van de kersverse first lady.

Terug nu naar het boek, waarin je talloze andere voorbeelden kan vinden over de diepere lading van kleding. Neem nu het aangrijpende verhaal van de vader die zijn zoon verloor en hem zo graag herinnert door zijn hoodie, jeans en sneakers te dragen. Op deze wijze kan hij voor zijn gevoel zo dicht mogelijk bij zijn zoon zijn, ook al is hij voorgoed van de aardbodem verdwenen.  Of zie het verhaal van de kunstzinnige Ans Markus, die durft uit te spreken dat haar kledingkeuze haar soms nét dat beetje extra zelfvertrouwen geeft waardoor ze zich zekerder voelt.

Zoals gezegd biedt het boek ook voldoende luchtige en grappige invalshoeken. Zo heb ik bijvoorbeeld met een grote glimlach de paragraaf gelezen die de kleding etiquette in het voetbalstadion beschrijft. Van “de harde kern” met een voorliefde voor Burberry, naar de ME met fluorescerende hesjes tot de spelersvrouwen in alles wat duur en opvallend is. En vooral ook waarom deze specifieke kledingkeuzes door de dames en heren worden gemaakt. Treffend én komisch.

Kortom, Narinx & co laten op een aansprekende wijze zien dat kleren totaal niet oppervlakkig zijn, maar juist een diepere lading hebben. Je doet kleding dan ook echt te kort door het slechts te beschouwen als willekeurig aan elkaar geregen lapjes textiel. Genoeg stof dus om zelf eens na te denken over de rol die kleding in jouw leven speelt!

Dit boek gaat niet over mode, 34,99 euro