ROCK THAT BODY

Omdat ik weet dat iedereen op dit moment erg met de slanke lijn bezig is, heb ik ‘friend of the show’ Jenny Bor gevraagd om vandaag in de Pop-up Store van Forever 39 haar beste tips met je te delen. Jenny is gediplomeerd hormoon- en voedingscoach en weet dus als geen ander hoe je in vorm kunt komen én blijven. Jenny, the stage is yours!

ROCK THAT BODY

Onderstaande tips zorgen ervoor dat jouw gewenste summerbody niet lang meer op zich laat wachten. Ik raad aan om niet alles tegelijk te willen toepassen maar de tips stap voor stap in je leven te integreren zodat het meer kans heeft te ‘beklijven’. En ik mag aannemen dat jouw summerbody op een knusse winteravond net zo gewenst is als op een tropische zomerdag…

  1. Heb je na het (avond)eten nog trek in zoetigheid, voeg dan voortaan vooral aan je ontbijt wat extra gezonde vetten toe (bv. avocado, hennepzaadjes, chiazaadjes). Wees niet bang dat het voor extra gewicht zorgt, het is de suiker dat rechtstreeks naar je vetcellen gaat, niet de gezonde vetten.
  2. 1cKies zoveel mogelijk voor het zure en niet voor het zoete fruit. Elke keer dat je suiker eet (ook fruitsuiker), maakt je alvleesklier insuline aan en stopt de vetverbranding voor enige tijd, vooral als je daarna niet beweegt. Ga voor de blauwe bessen, grapefruit en citroen en laat de bananen, mango en ananas links liggen.
  3. Kies voor biologisch eten, hier zitten minder bewerkte stoffen en chemische e-nummers in. Biologisch eten houdt je vrij van gifstoffen en voorkomt vetophoping.
  4. Wees niet te streng voor jezelf en hanteer de 80/20 regel: 80% van je dagelijkse voeding is gezond en je hebt 20% smokkelruimte. Dat is veel, vaak is het niet eens nodig als je eenmaal voor je lichaam begint te zorgen. Het neemt echter wel wat druk weg. Laat het perfectionisme los, goed is goed genoeg! Het hoeft niet in één keer perfect te zijn.
  5. Wissel cardio- met krachttraining af en daag jezelf constant uit door de grens te verleggen. Zorg voor intensieve en explosieve sportmomenten (high intensity training), gevolgd door wat rust. Dit geeft je groeihormoon een enorme boost en slingert je vetverbranding aan. Als je vermoeide bijnieren hebt, is het beter dat je de rust terugvindt in wandelen, fietsen, yoga e.d. en jezelf juist niet onnodig extra uitput. Zorg voor de juiste balans tussen ontspanning en inspanning en gun jezelf regelmatig een rustdag.
  6. Eet niet teveel voor en na het sporten. Het is een illusie dat eiwitten direct door naar je spieren schieten, dit heeft een lange weg te gaan en duurt ruim 20 uur. Natuurlijk is het lekker om tijdens en na het sporten een eiwitshake te drinken, je hoeft het alleen niet te doen voor het feit dat je denkt dat het voor instant spieropbouw zorgt.
  7. 1cDrink ongeveer 2 glazen gemineraliseerd water per dag, dit heb je nodig omdat je lichaam snakt naar elektrolyten. Als je de overtuiging hebt dat water drinken saai is, doe je er voor de smaak een schijfje citroen, een aardbei, een stukje komkommer of wat verse muntblaadjes in. Vul dit aan met ongeveer 2 liter gefilterd water en groene thee (of kruidenthee, muntthee, kamillethee). Je hebt voldoende vocht nodig om je fit te voelen, om toxische stoffen af te voeren en om jezelf te hydrateren. Hoofdpijn is vaak een signaal van vochtgebrek, evenals donkergekleurde urine. Dit hoort bijna zo licht als water te zijn. Frisdrank, koffie en kant-en-klare sapjes tellen niet mee, sorry.
  8. Eet pas als je honger hebt. We zijn erop geconditioneerd dat we ’s ochtends móeten ontbijten met als gevolg dat we uit gewoonte een ontbijtje nemen en soms niet eens honger hebben. Er is niets mis met het af en toe overslaan van een maaltijd, in feite bevordert dit juist de vetverbranding, denk maar aan intermittend fasting (hierover in een van mijn volgende blogs meer). Voel de volgende keer of je echt trek hebt voordat je iets eet of dat je het uit gewoonte of routine neemt.
  9. Beperk je eetmomenten tot twee of drie per dag. Het is nergens voor nodig om de hele dag door kleine beetjes te eten, zo kan je lichaam nooit op de vetverbrandingsstand overgaan. Als je tussen de maaltijden door trek hebt, is dat simpelweg een teken dat je te weinig hebt ontbeten of geluncht. Voeg iets meer van de gezonde vetten en eiwitten aan je hoofdmaaltijden toe en ga laag in je koolhydraten zitten. Het kan ook zijn dat je graag tussendoor snackt uit verveling of bij stress, gewoontes die te doorbreken zijn als je ze herkent. En erkent.
  10. Voeg bij elke maaltijd eiwitten toe, bij voorkeur zowel plantaardige als dierlijke eiwitten.
  11. Eet zo min mogelijk brood en zetmeelrijke pastaproducten. Ook dit is vaak iets dat we uit gewoonte eten, we weten niet beter dan dat je ‘bammetjes’ mee naar je werk neemt en ’s avonds piepers voorschotelt. Deze koolhydraatbommen worden als suiker in je lichaam verwerkt, het voegt niets toe en zet alleen maar aan. De term broodbuik bestaat niet voor niets. Vervang een broodmaaltijd door een goed gevulde salade en eet kelpnoodles in plaats van de reguliere pasta. Is je schildklier ook weer blij.
  12. In de categorie open deuren: beperk geraffineerde suikers en alle bewerkte producten. Om dezelfde reden als genoemd bij punt 2.
  13. Eet dagelijks minimaal een (half) bord groente waarvan minimaal de helft rauw. De groente kun je bijvoorbeeld in een smoothie of juice verwerken. Lekker makkelijk om mee te nemen. Hou je smoothies zuur, zoet het eventueel met wat kaneelpoeder of stevia.
  14. Eet zoveel mogelijk glutenvrij, daar zijn je darmen bijzonder blij mee.
  15. Doe eens gek en ontbijt met een aantal roereieren, wat meegebakken cherrytomaatjes en top het af met hennepzaadjes. Vliegend, doch stabiel, de ochtend door!
  16. Begin de dag met vitamine D-3 en krillolie in zuivere vorm, absolute basissupplementen.

Als je nog meer tips wilt die specifiek voor jou gelden, neem dan contact op met Jenny via contact@jennybor.com voor meer informatie over een hormoon- en voedingsconsult en een uitgebreid advies op maat.

Geniet van een gezellige, gezonde zomer en gun je lichaam alleen het allerbeste,

Jenny

1c