VEGAN BANANENBROOD

Een keer per week eet ik een dag strikt vegan, dus zonder dierlijke producten. Ik doe dit om meerdere redenen. Ten eerste omdat het goed voor je lijf is, maar het is ook beter voor het milieu en natuurlijk de dieren. Popup kok Suus hoorde dit en heeft hierop inspelend een vegan variant gemaakt op haar bananenbrood. Lees hieronder hoe je dit verrukkelijke vegan bananenbrood zelf kunt maken.

Vegan bananenbrood

Vandaag heb ik een lekker recept voor jullie voor vegan bananenbrood met cacao. Hou er wel rekening mee dat het een “stevig” brood wordt aangezien er geen eieren, boter of vetstof in zit. Qua structuur lijkt het meer op roggebrood.

Recept voor vegan bananenbrood

4 Rijpe bio bananen (hoe rijper hoe zoeter)
2 el chia zaadjes
6 el water
250 gram bio havermout,
2 tl bakpoeder
2 el cacaobibs
1 el rauwe cacao
Snuf zout
1 banaan voor garnering
1 tl Pip & nut Crunchy maple peanut butter

Bereidingswijze

Omdat er geen ei in dit recept zit heb ik een ei vervanging gemaakt van chia zaadjes en water.
Het beste is om de zaadjes fijn te malen en dan te mengen met 6 eetlepels water en laat dat 15-20 min weken. Je krijgt dan een soort Chia gel.

Verwarm de oven op 180 graden en vet je bakvorm in met wat kokosolie. Leg op de bodem ook nog een ingevet bakpapiertje.
Ik heb havermout kort in de hakmolen gedaan zodat het wat fijner wordt. Je kan trouwens ook havermeel gebruiken, maar ik wilde wat meer structuur in mijn “brood”.
Prak de banaan en voeg hier het chia zaad aan toe. Meng met een vork totdat het goed vermengd is.
Voeg dan de andere ingrediënten toe en mix alles.
Het beslag is nu klaar om in de bakvorm te gaan. Maak de bovenkant mooi glad en leg hier een in de lengte doorgesneden banaan op. Nu is het vegan choco banaan broodje klaar om in de voor verwarmde oven te gaan. Het dient te worden afgebakken op 180 graden gedurende 40-45 min. Check met een saté prikker of het brood gaar is.
Afkoelen en afdekken met een laagje Pip & nut crunchy peanut butter een verantwoord tussendoortje. Smullen!

Variatie tip: vervang de cacao en de cacao nibs door een handje verse dadels. Ook lekker!

Leuke weetjes bij dit recept

Havermout

In dit recept heb ik voor Havermout gekozen. Het heeft nl. meer proteïnen, vitaminen, koolhydraten en voedingsstoffen dan andere granen.

Het bijzondere aan havermout is, dat het eveneens veel van de oplosbare vezel beta-glucan bevat. Deze biedt op zichzelf een hele hoop voordelen voor je gezondheid.

  • Het verlaagt het LDL cholesterol met 7%
  • de bloedsuikerspiegel en de insulineniveaus worden erdoor gestabiliseerd
  • Beta-glucan vezels zorgen ervoor dat je lang verzadigd blijft
  • Ze helpen het aantal gezonde bacteriën in je darm te verhogen
  • Bevat wel koolhydraten maar dan wel de langzame koolhydraten
  • Het zorgt ervoor dat je lange tijd een vol gevoel blijft houden en voorkomt een piek in de bloedsuikerspiegel.

    Chiazaad

    Dit zaad levert een bijdrage aan je gezondheid, want de verschillende eigenschappen ervan zijn speciaal voor Forever39 lady’s nogal gunstig. Chiazaad bevat nl. onder andere magnesium, omega 3-vetzuren, calcium, rijk aan eiwitten, selenium, ijzer, kalium en volop vezels.
    Als je chiazaadjes laat weken in water (zoals in het recept hierboven) dan wordt het wat gelei-achtig. In je maag zorgt dit ervoor dat de omzetting van koolhydraten naar suikers/glucose wordt vertraagd. Dit helpt mee om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Een stabiele bloedsuikerspiegel houdt op zijn beurt je hormonen weer beter in balans, wat erg belangrijk is.

     

    VEGAN BANANENBROOD

    Pip & nut

    Ik ben fan van het merk Pip & Nut. Ze voegen nl. alleen ingrediënten toe aan hun producten die je kunt uitspreken en herkennen. Geen e-nummers, geen conserveringsmiddelen, geen additieven. Gewoon echt eten. Ze maken trouwens ook altijd gebruik van gezonde vetten in hun producten.

    VEGAN BANANENBROODBak ze en tot de volgende keer!
    xoxo Suus

    Ps: zin in meer recepten van Suzanne? Check dan haar account op insta: @suusthekitchenbitch