VITAMINE K2: DE WONDER VITAMINE!

Neem jij al dagelijks een vitamine K2 supplement? Nee? Aai, dan doe je je lichaam waarschijnlijk een groot te kort. Lees in dit artikel waarom deze vitamine onmisbaar is voor een goede gezondheid. En voor het behoud van een mooi gezicht, want K2 helpt ook tegen rimpels en verzakkingen. Lees snel verder!

Waarom is Vitamine K2 onmisbaar voor een gezond lichaam?

Zonder Vitamine K2 komt Calcium niet terecht waar het moet zijn, nl. in je botten en tanden. Anders gezegd: Calcium heeft Vitamine K2 nodig om goed zijn werk te kunnen doen. In de Engelse wetenschap heet dit zo mooi: ‘Vitamin K2 carries Calcium” (3 keer een K-klank, daar kan je het aan onthouden). Is er geen K2 in de buurt, dan is het maar afwachten waar de Calcium in je lichaam wordt afgezet. Niet alleen in je botten, maar ook in de weke delen in je lichaam, zoals de huid, de vaatwanden (aderverkalking) en de nieren. En dat wil je niet….

Wat is vitamine K?

Vitamine K, wie kent het niet. Nee? Gaat er nog geen lampje branden? Geeft niets, want deze belangrijke vitamine is zwaar onderbelicht. Eerst dus maar een stukje algemene theorie. Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine en werd in 1929 ontdekt aan de universiteit van Kopenhagen. Veel mensen denken dat alle soorten Vitamine K’s hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Ik beperk me hier even tot de natuurlijke varianten. Er bestaan 2 soorten, K1 en K2, met allebei hun eigen werking.

Vitamine K1

Vitamine K1, alias Fylloquinone, vind je vooral in groenten zoals spinazie, bloemkool, broccoli en spruitjes. Maar ook in algen en plantaardige oliën. Deze K-variant wordt gebruikt door de lever voor een goede bloedstolling.

Vitamine K2

Deze vorm is noodzakelijk om Calcium op de juiste plek te laten af te zetten; nl. in de botten, tanden en zenuwen. Het zit o.a. in gefermenteerd voedsel en sommige dierlijke producten.

Gevolgen Vitamine K2 te kort

In dit artikel gaat het dus vooral over K2. Als je te weinig van deze vitamine binnenkrijgt, dan is dit niet gezond voor lijf en leden. Zie hieronder wat de gevolgen kunnen zijn.

  • botontkalking
  • snel botbreuken
  • aderverkalking
  • gebitsproblemen
  • hart- en vaatziekten
  • ontstekingen
  • autoimmuumziekten
  • kanker
  • bloedstollingsproblemen
  • rimpels (zie verder hieronder bij ‘Huidverbetering en anti-aging’)

Rotterdam Studie

Nederlandse wetenschappers zijn in 1990 met een studie gestart onder Rotterdammers, ook wel de ‘Rotterdam studie’ genoemd. De studie werd geleid door professor Cees Vermeer, die geldt als toonaangevend expert op het gebied van vitamine K2. Uit dit uitgebreide en baanbrekende onderzoek is onder meer gebleken dat mensen met een hoog K2-gehalte in het bloed maar liefst 50% minder last hebben van hart-en vaatziekten en aderverkalking.

Symptomen vitamine K2 te kort

Waar kan je een vitamine K2 te kort aan herkennen? Zie hieronder voor een lijstje van verschijnselen.

  • vertraagde genezing
  • snel blauwe plekken
  • enorm zware menstruatie
  • bloedend tandvlees
  • bloed in ontlasting
  • snel brekende botten

Kan je een vitamine K-te kort testen?

Ja, er zijn manieren om dit te testen. De eerder genoemde dr. Vermeer heeft een apparaat ontwikkeld (de Stiffnograph) waarmee indirect (voor de liefhebbers: via het inactieve Matrix-Gla-Proteïne niveau alias MGP) een vitamine K2 te kort kan worden aangetoond. Het meet de stijfheid van de bloedwand. Wel even zoeken naar medici die deze test doen, want het apparaat behoort nog niet tot de standaarduitrusting van elke arts. Mijn anti-aging dokter, Ernst-jan van Gellicum, heeft hem gelukkig wel en binnenkort laat ik mijn K2-niveau door hem testen. Keep you posted!

Huidverbetering en anti-aging

Bij Forever 39 zijn we altijd enorm geïnteresseerd in manieren om zo lang mogelijk een mooi huidje te houden. En laat deze wonder vitamine daar nu ook juist een rol in spelen; het is nl. een perfect anti-aging middel. Lees hieronder waarom dit zo is.

Elastine

Je weet nu dat K2 Calcium op de juiste plaats in je lichaam brengt. Maar wist je dat ook je gezicht hier baat bij heeft? Een verstoorde werking van Calcium versnelt nl. de huidveroudering. Dit heeft te maken met het effect van calcium op elastine. Elastine maakt dat je huid mooi soepel blijft en dat deze niet verandert in een leerachtige toestand. Het is een proteine die ervoor zorgt dat je huid terugspringt als je eraan trekt en het verzacht rimpels en lijntjes. Onze vriend dus! Maar als calcium gaat zwerven door je lichaam, heeft het de kans om het goede werk van elastine te niet te doen. Calcium hecht zich nl. aan de elastine, waardoor dit eiwit zijn versoepelende werk niet meer kan doen en rimpels vrij spel krijgen. De huid verkalkt. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die vitamine K niet goed kunnen opnemen, dan ook meestal een snel verouderde huid krijgen.

Botmassa en rimpels

K2 helpt ook met het sterk houden van de botten. Het zorgt voor een goede botmassa. Wat anti-aging technisch ook weer heel prettig is. Als je ouder wordt, krimpen je botten. Dit veroorzaakt vervolgens rimpeling in je huid. Er is immers minder houvast voor je velletje waardoor vouwen en lijntjes vrij spel krijgen. Maar gelukkig kan ook hier de K2 vitamine de helpende hand toe reiken. Want K2 versterkt de botten omdat de botmassa wordt vergroot. Zodat de botten minder krimpen en je gezicht minder kans krijgt om in te vallen. Wat een goed spul is het toch, hé?

Deze stelling wordt onderschreven door een onderzoek uit 2011, waaruit bleek dat vrouwen met veel rimpels ook vaak een lage botmassa hebben.

Japanse vrouwen zijn goed geconserveerd

Japanse vrouwen hebben een mooiere huid dan die in Noord-Amerika, zo heeft onderzoek uitgewezen. Ze hebben minder rimpels en de huid is steviger. Ook hebben ze minder last van botontkalking. Dit valt toe te schrijven aan de vele porties natto die ze eten. Dit zijn gefermenteerde sojabonen die een hoge dosis vitamine K2 bevatten. Nu denk je misschien dat hun afkomst hier ook mee te maken heeft. Die vlieger gaat niet op. Ook in vergelijking met Thaise en Chinese dames hebben de Japanse een beter huidconditie. Frappant, want de lifestyle tussen deze 3 nationaliteiten vertoont grote overeenkomsten. Met 1 groot verschil: in Japan hoort het k2-rijke voedingsmiddel natto bij het dagelijkse menu. I rest my case.

Vitamine K op de huid gebruiken

Vitamine K doet niet alleen veel goed van binnen uit. Je kan het nl. ook op de huid aanbrengen. Het helpt tegen de volgende euvels:

  • blauwe plekken
  • lidtekens
  • zwangersschapstriemen
  • couperose
  • rosacea
  • verbranding
  • donkere kringen onder je ogen

Hoeveel Vitamine K2 heb je nodig?

Ondertussen begrijp je wel hoe belangrijk deze vitamine is. Maar wat is nu de juiste vitamine K2 dosering? Op dit moment zijn er nog geen eenduidige richtlijnen voor de optimale hoeveelheid K2. In Japan krijgt men door het eten van natto enkele honderden mcg’s per dag binnen. En daar waren ze zo gezond en knap, weet je nog ;-)?

De Nederlandse K2-specialist dr. Cees Vermeer adviseert volwassenen dagelijks tussen de 45 mcg en 185 mcg K2 te nemen als optimale dosering. Zelf neemt hij 185 mcg per dag. Verder zijn er geen negatieve effecten bekend indien hogere doseringen worden genomen.

In Amerika wordt door de FDA 90 mcg per dag als standaard hoeveelheid gehanteerd voor volwassen vrouwen en 120 mcg voor mannen.

Veel Nederlanders hebben een te kort

Volgens dr. Vermeer heeft ruim 1 op de 3 mensen in Nederland een te kort aan vitamine K2. We krijgen er gewoon niet genoeg van binnen. Daarbij geldt, hoe ouder je wordt, hoe meer K2 je lichaam nodig heeft om goed zijn werk te kunnen doen. Voor de juiste opname is het ook belangrijk dat je spijsvertering goed werkt en dat de lever gezond is. Verder hebben mensen die vaak antibiotica gebruiken meestal een ernstig K2-te kort. Nb: weet dat K2 niet kan worden opgeslagen door het lichaam. Je kan zelfs binnen 7 dagen een K2 te kort ontwikkelen. Daarom moet je dagelijks zorgen dat de Vitamine K2 voorraad op peil blijft.

Beste bronnen van Vitamine K2

Hoe zorg je nu dat je er voldoende van binnenkrijgt? Hieronder vertel ik je de beste voedingsbronnen. De K2 vitamine zit in:

  • natto (775 mcg per 100 gram)
  • lever, vooral van ganzen (370 mcg per 100 gram)
  • zachte en witte kaas zoals Goudse, Edammer en Brie (20 mcg per 100 gram)
  • dierlijke vetten zoals bijvoorbeeld spek
  • overige dierlijke producten zoals rauw eigeel, kwark of roomboter

Verder geldt voor dierlijke producten: hoe natuurlijker het product tot stand is gekomen, des te hoger is het percentage K2. Denk aan biologische eieren of kaas van koeien die met gras zijn gevoerd. Vroeger bevatte ons voedsel dan ook standaard meer van de K2 vitamine. De dooier van eieren was mede hierdoor donkerder en de boter had een diepere kleur.

Tot slot is nog belangrijk te melden dat niet elk zuivelproduct een goede bron is van K2. Bijvoorbeeld de meeste yoghurts bevatten weinig K2, net als sommige kazen. Terwijl andere kazen juist kunnen uitblinken in K2 gehalte (Goudse kaas, Edammer en Brie), mits deze met de juiste bacteriën geproduceerd zijn. Hier in Frankrijk drukken ze zo ongeveer op alles wat geel is het label Gouda en Edam, maar dat heeft weinig met ’the real thing’ te maken.

Wat is natto?

Even een speciaal stukje over natto.  Ik geef het maar meteen toe: ik kende het ook nog niet voordat ik mij op een K2 studie stortte. Natto is een voedingsmiddel en de Japanners zijn er gek op. Het zijn gefermeneerde soja bonen. Het K2-gehalte komt van de bacterie die wordt gebruikt voor de fermentatie, niet van de sojaboon. Verder schijnt het vies te smaken en extreem te stinken waardoor sommige Japanse restaurants zelfs een aparte natto sectie hebben.

nb: denk nu niet dat al het gefermenteerde voedsel een goede K2 bron is. Bijvoorbeeld miso en tempeh zijn dit weer niet.

Supplementen

Helaas is het bij ons niet ingeburgerd om, net als in Japan, elke dag een flinke portie natto te nemen. Of ganzenlever. Veel Nederlanders (en andere nationaliteiten) hebben zoals gezegd dan ook een k2-te kort. Gelukkig is er een uitkomst. Er zijn nl. goede supplementen te koop, waarmee je de k2-waardes keurig op orde kan houden. Er bestaan pillen en druppels.

Belangrijk is dat je een vitamine K-tablet of druppels altijd in combinatie neemt met een beetje vet. Doe je dit niet, dan wordt het niet goed opgenomen door je lichaam.

Verschillende soorten K2 supplementen

Als je op zoek gaat naar K2 supplementen, dan zal je al snel ontdekken dat er verschillende soorten zijn. Ik hou het hier bij de 2 belangrijkste vormen: MK-4 en MK-7. Klinkt als Russische gevechtsapparatuur, maar dan anders. Zie hieronder voor de verschillen.

MK-4

MK-4 wordt in de natuur gevonden in bijvoorbeeld boter en (Goudse) kaas van grasgevoerde koeien en eieren van loslopende kippen. De K2 in MK-4 supplementen wordt echter nagebootst om kostentechnische redenen (aka: echte MK-4 is te duur). Verder verlaat de synthetische variant bijzonder snel het lichaam; binnen een paar uur. Daarom dien je deze capsules elke paar uur te slikken. Wel is dit supplement bioidentical, wat inhoudt dat het dezelfde chemische structuur heeft als de natuurlijke vorm.

MK-7

Maar er is nog een vitamine K2-variant te koop; nl. supplementen met MK-7. Deze vorm kan zowel natuurlijk als synthetisch zijn. De natuurlijke MK-7 tabletten of druppels bestaan, behoudens enige hulpstoffen, volledig uit Natto. Je weet wel, dat stinkende goedje van de Japanners. Verder blijft het veel langer in het bloed dan de synthetische variant MK-4.

Mijn keuze voor supplementen

Ik hou niet zo van ganzenlever en kaas. Los daarvan ligt het ook niet heel voor de hand om hiervan dagelijks enorme porties te eten. Heb je ooit wel eens 5 ons Goudse kaas op een dag naar binnengewerkt? Nou dan. En natto ben ik nog nooit in mijn supermarkt in het versvak tegen gekomen. Kortom, met mijn voedingspatroon kom ik niet zo snel aan de juiste hoeveelheid vitamine K2.

Ik slik dan ook vitamine K2 capsules sinds ik weet hoe belangrijk deze vitamine voor je gezondheid is. Ik heb daarbij voor natuurlijke MK-7 supplementen gekozen. Deze bestaan uit het wonderstofje natto en blijven bovendien langer in  je lichaam. Merken die ik je bijvoorbeeld kan aanbevelen zijn: Jarrow en Vitals.

Calcium supplementen kunnen gevaarlijk zijn

Vooral veel vrouwen slikken Calciumtabletten om sterke botten en tanden te houden. Je lichaam kan nl. niet zelf Calcium aanmaken, waardoor soms Calcium pillen een uitkomst zijn. Maar dit moet je alleen maar doen als je ook Vitamine K2 neemt, want anders gaat die grote hoeveelheid Calcium zwerven in je lichaam. Om vervolgens terecht te komen in je hart of je bloedvaten. Met alle gezondsheidsrisico’s vandien, zoals aderverkalking, arthiritis of nierstenen. Het is dus gevaarlijk om calcium tabletten te slikken zonder daarbij vitamine K2 te nemen. En het geeft onnodig extra rimpels, dat ook nog!

Voor een ander artikel voor Forever 39 vroeg ik anti-aging expert Pim Christiaans wat zijn visie hierop is. Hij antwoordde:

Uit onderzoek blijkt dat we bijna allemaal te weinig K2 binnenkrijgen. Dat betekent dat hele volksstammen die nu dagelijks kalk slikken tegen botontkalking, zichzelf in feite vergiftigen. Want door het K2-gebrek gaat de kalk niet naar de botten, maar naar de bloedvaten…

Klik hier als je het volledige artikel wilt teruglezen.

Vitamine K2 heeft een synergie met vitamine D

Niet alleen is een goede verhouding Calicum ten opzichte van K2 belangrijk voor het behoud van stevige botten en tanden. Er is nl. ook vitamine D nodig in dit proces. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen uit de voeding. Vervolgens transporteert vitamine K2 de calcium waar deze moet zijn; in de botten en tanden. Vitamine K2 en vitamine D hebben dus een belangrijke synergie!

Is vitamine K2 veilig?

Er zijn geen bijwerkingen bekend door het gebruik van de vitamine. Ook een overdosis zal je niet gemakkelijk kunnen nemen. Er zijn onderzoeken geweest waarbij mensen gedurende 3 jaar 1000 keer zoveel K2 kregen als de algemeen geaccepteerde grens, zonder dat ze last kregen van bijverschijnselen. Het is dus een veilige vitamine. Wel moet je oppassen als je bloedverdunners en anti-stollingsmiddelen neemt. Raadpleeg dan altijd eerst een arts.

Het is nooit te laat!

Denk jij dat je, net als ik, wel een dagelijkse extra portie K2 kan gebruiken? Je kan vandaag nog met supplementen starten, mocht je dit nog niet doen. Ook als je bijvoorbeeld 80 plus bent (of Forever 79 ;-). Onderzoek heeft nl. uit gewezen dat K2 met terugwerkende kracht zijn werk kan doen. Zo blijkt verloren botmassa terug te komen als je vitamine K2 supplementen gaat slikken. Goed nieuws dus voor osteoporose patiënten!

Conclusie

Zo. Dat was een heel verhaal. Ik kan me voorstellen dat je het allemaal even moet laten bezinken. Belangrijk om te onthouden is dat je vitamine K2 nodig hebt om Calcium op de juiste plek in je lichaam te krijgen. Calcium hoort in de botten en niet in de vaten of de huid. Ik hoop verder oprecht dat je zorgt dat jouw K2-level op peil blijft. Voor een gezond lichaam én een gave huid. En vooral geen Calcium tabletten meer slikken zonder K2, beloofd?

Bronnen:

The Rotterdam Study – Erasmus Universiteit

Vitamin K2 and the Calcium paradox – Kate Rheaume – Bleue

Masterplan Voeding, vitamine, verjonging – Pim Christiaans

Wil je meer weten over een gezonde (anti-aging) lifestyle? Dan zijn misschien deze artikelen ook wel iets voor je.

Draai de biologische klok terug

Het voordeel van een anti-aging arts

Japanse anti-aging tips