TIPS TEGEN ACNE BIJ VOLWASSEN VROUWEN

Heb jij al aardig wat rondjes om de zon mogen maken en heb je nog steeds last van acne? Of heb jij pas op latere leeftijd last gekregen van deze vervelende huidziekte? Dan ben je zeker niet de enige. Forever 39 ging in gesprek met de experts bij de Van Rosmalen Kliniek. Zij delen vandaag een aantal waardevolle tips om acne op latere leeftijd tegen te gaan. Lees je mee?

Waardoor ontstaat acne op latere leeftijd bij vrouwen?

Acne is een chronische huidziekte die voornamelijk in de puberteit voorkomt. Menig puber met acne heeft de hoop dat een zuivere, mooie huid met de jaren komt. Helaas is dit niet altijd het geval en kun je ook op latere leeftijd nog last krijgen van een onzuivere huid. Aanhoudende acne is namelijk een voortzetting of een terugval van de huidaandoening die voorkomt vanaf de puberteit totdat je volwassen bent. Ook kan het zijn dat je als jonge puber nooit last hebt gehad van acne, en dat deze vervelende huidziekte pas na je 25ste levensjaar opduikt.

Hoe herken je acne?

Acne komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Acne komt veel voor op het gezicht, en dan met name op het onderkaakgebied, maar ook zien we het in sommige gevallen op de borst. De huidaandoening wordt vooral geassocieerd met ontstekingen en veranderingen in pigmentatie en littekens. Die ontstekingen van de huid – die in de volksmond puistjes worden genoemd – kunnen littekens en rode of bruine vlekjes achterlaten (rest-acne). Mensen die op het moment geen last meer hebben van actieve acne, kunnen hierdoor ook op latere leeftijd een minder egale huid hebben.

Oorzaak acne bij volwassen vrouwen

Zoals eerder genoemd hebben vrouwen vaker last van acne, maar waar komt dit door? Dat antwoord is niet zo simpel en is nog steeds niet volledig opgehelderd. Acne komt door een samenspel van overmatige talgproductie, ophoping van dode huidcellen in de talgklier en de overmatige aanwezigheid van de acne bacterie. Ook genetische aanleg, het gebruik van cosmetica, chronische stress, het gebruik van medicatie, tabak en het soort voeding dat je tot je neemt, spelen mee.

Hormonen zijn een grote boosdoener

Hormonen spelen ook een grote rol bij acne op latere leeftijd. Vrouwen hebben vaker last van de chronische huidziekte door het verschil in mannelijke en vrouwelijke hormonen; androgenen en oestrogenen. Androgene hormonen stimuleren de groei van de talgklier en de talgproductie. Oestrogenen, dus vrouwelijke hormonen, hebben het tegenovergestelde effect. Dat wil zeggen dat ze de afscheiding van androgenen remmen en genen moduleren die betrokken zijn bij de groei van de talgklier en remmen hun functie. De activiteit van de talgklier is dus afhankelijk van de oestrogeen- / androgeenverhouding.

Acne of rosacea?

Acne en rosacea zijn beide vervelende huidziekte, waarbij het verschil soms moeilijk zichtbaar is. Rosacea kenmerkt zich door roodheid op voornamelijk de wangen, neus, kin en het voorhoofd. Rosacea is een chronische aandoening van de huid waardoor, het kan lijken alsof je bloost. Maar waar blozen snel wegtrekt, doet rosacea dit helaas niet.

Rosacea ontstaat vaak pas na het 30ste levensjaar en komt net als acne voornamelijk voor bij vrouwen. Deze huidaandoening kan getriggerd worden door warmte, zonlicht, pittig/ gekruid eten of het onjuist gebruik van huidverzorgingsproducten.

Rosacea kan lijken op acne doordat er naast de rode verkleuring ook verwijde bloedvaatjes, bulten en ontstekingen kunnen ontstaan. Het is van belang om het verschil te weten wanneer je de juiste huidverzorgingsproducten wilt inzetten. Twijfel je of je last hebt van acne of rosacea? Dan kun je het beste een huidanalyse laten doen bij een huidtherapeut, bijvoorbeeld van de Van Rosmalen Kliniek.

Wat kun je doen tegen acne als volwassen vrouw?

Acne is heel vervelend, op welke leeftijd ook. Het kan namelijk heel pijnlijk zijn en uiteraard ook je zelfvertrouwen aantasten. Maar hoe kom je van deze vervelende huidaandoening af?

Cosmeceuticals

Cosmeceuticals zijn skincare producten die speciaal ontworpen zijn om de huid te versterken, de huidconditie te verbeteren en eventuele schade te herstellen. Cosmeceuticals zijn anders dan reguliere cosmeticaproducten omdat cosmeceuticals ook de diepere huidlagen aanpakken. Hierdoor kunnen specifieke huidproblemen zoals acne bestreden worden. Normale cosmetica behandelen daarentegen alleen de bovenste huidlaag en bieden voornamelijk comfort.

De juiste reiniging

Het is altijd belangrijk om de huid goed te reinigen, of je nu last hebt van acne of niet. Maak de huid daarom ’s ochtends en ’s avonds schoon met een reiniger die past bij jouw huid. Let bij het kopen van een reiniger goed op het soort huidtype waarvoor de reiniger is ontwikkeld, zoals een droge, gecombineerde of vette huid.

Antioxidanten

Wist je dat de huid heel de dag wordt blootgesteld aan allerlei vervuilende factoren van buitenaf? Denk aan luchtvervuiling, straling van de zon en zelfs blauw licht van beeldschermen hebben invloed op de conditie van jouw huid. Om de huid hiertegen te beschermen, de huidbarrière te herstellen en ontstekingen te reduceren is het gebruik van antioxidanten aan te raden. Deze beschermen de huid tegen deze invloeden van buitenaf.

Vergeet niet te hydrateren!

Door de huid te hydrateren, help je de huidbarrière sterk te houden. Ook helpt hydratatie ontstekingen uit te drogen. Je kunt acne dus bestrijden met een goede hydraterende crème. Ook een verzorgende nachtcrème of serum kan helpen om ontstekingen te verminderen en de acne gevoelige huid extra te verzorgen. Het makkelijke van deze producten is dat je het ’s avonds gebruikt en het product de hele nacht kan inwerken.

Exfoliëren

Acne wordt onder andere veroorzaakt door een ophoping van dode huidcellen in de talgklier en overmatige talgproductie. Door de huid te exfoliëren, zorg je ervoor dat de dode huidcellen, talg en ander vuil oppervlakkig worden verwijderd en de talgklieren ontstopt worden. Dit helpt nieuwe ontstekingen te voorkomen en zorgt ervoor dat de huid zich gaat vernieuwen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kiezen voor producten met glycolzuur of salicylzuur.

Professionele peeling

Je kunt je huid professioneel laten exfoliëren met een peeling. Een peeling is een vorm van exfoliatie, waarbij als het ware het bovenste laagje van de huid wordt gepeld. Vandaar dat deze huidbehandeling een peeling wordt genoemd. Dat gebeurt met behulp van alpha hydroxy en beta hydroxy zuren die de huid stimuleren en de celcyclus versnellen. Het resultaat? Een gladde en gezonder uitziende huid!

Acne-littekens bestrijden met Microneedling

Acne kan erg hardnekkig zijn en als de actieve acne verdwenen is, kan er rest-acne overblijven. Rest-acne is zichtbaar in de vorm van littekens en rode of bruine vlekjes op de huid. Hierdoor ziet de huid er onrustig uit. Microneedling is een huidbehandeling die de littekens kan verhelpen. Door middel van Microneedling wordt het natuurlijke herstel van de huid op gang gebracht. Ook wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. De huidstructuur verbetert hierdoor zichtbaar n de huid wordt weer mooi egaal. Daarnaast kunnen rode en bruine vlekjes ook worden behandeld met IPL- en laserbehandelingen.

Laat je adviseren door een specialist

Nu je beter weet waardoor acne op latere leeftijd ontstaat en wat je hiertegen kunt doen, is het een kwestie van uitvoeren. Volg de stappen en zorg ervoor dat je de juiste skincare producten gebruikt voor jouw huidconditie. Eventueel gecombineerd met behandelingen. Weet je niet goed wat het beste voor jou werkt? Ga dan naar een huidspecialist voor het beste advies en een huidanalyse.