INDRUKWEKKENDE KERSTHAPJES (VERY EASY!!!)

Overmorgen is het zover: dan is het 1e kerstdag. Zoek je nog inspiratie op culinair gebied? Stop met zoeken: pop-up kok Suus heeft 3 heerlijke kleine gerechtjes bedacht die ook nog eens heel gemakkelijk zijn te maken. Lees dus snel verder!

Lieve lezers,

Hier zijn dan mijn kerstreceptjes. Toch nog gelukt in zo’n drukke week voor de kerstdagen! Ik heb voor makkelijke, maar smakelijke gerechtjes gekozen die voor iedereen wel te maken zijn. Dus ook voor niet-keukenprinsessen ?. Vlees, vis & vegetarisch voor elk wat wils en ook nog goed voor de slanke lijn (dat is best lekker in deze tijd van het jaar…). Daar gaan we!

Geroosterde paprikasoep met Xmas croutons (4 kleine soepkommetjes)

Het is makkelijk om te maken zoals de pompoensoep die ik regelmatig maak. Deze geroosterde paprikasoep is supergezond. Heerlijk als vegetarisch voorgerecht en de mooie rode keur brengt je meteen in de kerstsfeer. Natuurlijk maken de Xmas croutons en takje rozemarijn het geheel helemaal af.

Ingrediënten:

– 4 rode paprika’s

– 3 tomaten

– 1 ui

– 1 eetlepel tomatenpuree.

– 2 teentjes knoflook

– de makkelijke manier: 600 ml water met half groente bouillon blokje of anders zelf gemaakte groente bouillon.

– 1 rode peper zonder zaadjes

– staafmixer, zeef optioneel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Als je een grill stand hebt gebruik dan hete lucht/grillen.

Snijd de paprika’s in vieren en verwijder de zaadlijsten. Maak de knoflook schoon. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Leg de paprika met de schil naar boven in de ingevette schaal en leg de knoflook erbij. Als je de knoflook nl. meepoft krijg je een lekkere milde smaak.

Laat de paprika’s ongeveer 15 a 20 minuten roosteren in de oven. Laat de schil niet zwart worden. Als het te hard gaat dek dan de schaal af met aluminiumfolie.

Pel en snipper de ui en verwijder de zaadjes uit de peper en snijd deze klein. Fruit dit aan in wat olijfolie voeg de tomatenpuree toe en verhit kort.

Was de tomaten en snijd deze samen met de paprika’s in grove stukken en voeg dit bij de uien.

Voeg het water met groentebouillonblokje (of zelf getrokken groente bouillon) toe en laat het mengsel ongeveer 15-20 minuten zacht koken.

Pureer de soep glad met een staafmixer. Je kan eventueel de soep nog door een zeef halen omdat de schilletjes van de paprika voor een iets korrelige structuur kunnen zorgen.

Ik heb de soep iets dikker gehouden zodat de Xmas croutons mooi blijven drijven.

Maken van de XMAS croutons

– 1 witte boterham

– letter stekers (indien je die niet hebt kan een ster- of kerstboomsteker ook een leuk alternatief zijn.)

Steek de letters uit en bak ze kort af op 180 graden. Je kan dit ook een dag van te voren doen: bewaar ze dan in een lucht dichte bak.

Peer met Castello blue, balsamic stroop & prosciutto (4 personen)

Ingrediënten:

– 2 rijpe handperen
– handje rucola
– 100 gram Castello blue (mag ook andere zachte blauwader kaas zijn)
– balsamico stroop (je mag hem zelf maken, maar je kan het ook kant en klaar in de winkel vinden
– 12 plakken prosciutto crudo

Bereidingswijze:

Was de peren en schil ze. Snijd ze in gelijke blokjes (mocht je ze van te voren maken doe er dan wat citroensap over ivm het verkleuren).
Snijd de Castello Blue ook in gelijke blokjes.
Rol de plak prosciutto op als een roosje.
Vul het glas met wat rucola en leg hier de perenblokjes op en daarna de Castello blue.
Schenk er een beetje balsamicostroop over en leg dan de prosciutto roosjes erop.
Ik heb als garnering prei scheuten gebruikt.

Tataki-Tonijn torentje (4 torentjes)

Ingrediënten:

– 1 komkommer
– 1 hele avocado
– 4 grote eetlepels edamame (soja)boontjes
– zwarte sesam zaadjes
– Sesam-snaps cracker van toko Lien (Albert Heijn)
– AH Ex­cel­lent Pit­ti­ge wa­sa­bi ru­co­la 40 gram
– 2 eetlepels olijven mayo
– wasabi naar smaak
– zout
– limoensap
– klein beetje fijngesneden sushi gember
– 8 plakken tonijn tataki (vind je bij de viswinkel)
– steker (ring)

Schil de komkommer en snijd deze in mooie gelijke blokjes.
Maak de avocado schoon en snijd deze in gelijke stukken.
Maak een dressing van de limoensap, wasabi(naar smaak), mayonaise, sushi gember en breng het op smaak met zout.
Meng de sojaboontjes met de komkommer, avocado en voeg hier wat van de dressing aan toe. Nb: liever niet te veel anders zakt de toren snel in.
Steek de tonijn uit met de steker die je straks gebruikt voor het maken van het torentje.
Plaats de ring op een bord en leg hieronder in wat van de wasabi rucola.
Leg dan het salade mengsel erin druk het licht aan. leg dan de tonijn erop en verwijder dan voorzichtig de ring.
Garneer met de zwarte sesam zaadjes, radijs kiemen en een diagonaal gesneden sesam cracker.

Weetje:

Sojabonen bevatten net als alle peulvruchten veel eiwit. Deze geven je lang een verzadigd gevoel en ze helpen met de opbouw van spieren. Daarnaast bevatten sojabonen veel voedingsvezels, die je ook een verzadigd gevoel geven en helpen bij een goede darmwerking. Tenslotte bevatten de boontjes nog een aantal specifieke voedingsstoffen:
– Lecithine, dat een positief effect heeft op je cholesterolgehalte. Zo zouden sojabonen helpen met het voorkomen van hart- en vaatziekten.
– Genisteïne, een natuurlijk hormoon dat positief werkt op collageen. Dit helpt bij het houden van een strakke huid en het tegengaan van rimpels. Nou, wie wil dat nou niet….

Succes met de gerechtjes en hele fijne feestdagen!

xoxo Suus