HOE KRIJG JE JE V-SHAPE TERUG?

Door de jaren heen verdwijnt langzaam de zogenaamde V-vorm van je gezicht. Maar hier is iets aan te doen. Cosmetisch arts KNMG Marguerite van Randwijck van AAYA Health & Cosmetic Clinic weet er alles van en legt je het in dit artikel allemaal uit.

wat is de V-shape van je gezicht?

Marguerite: de V-shape van je gezicht is eigenlijk de structuur van je gezicht die wordt gecreëerd door de schedelvorm en ook de omliggende weefsels. Dus je bot, huid, je vetmassa en je spieren bepalen eigenlijk de vorm van je gezicht. Je ziet vaak bij vrouwen dat die meer in de vorm van een V is (vandaar “V-shape”)  en bij mannen is het vaak iets vierkanter. V-shape staat dus eigenlijk voor vrouwelijkheid. Je ziet ook terug bij de poppetjes die getekend worden in tekenfilms. De vrouwen hebben dan vaak zo’n poppegezichtjes, dus meer een V-shape. Vierkant staat daarentegen voor mannelijker.

Het verlies van de V-shape door de jaren heen

De V-shape wordt door de jaren heen minder, want de structuren veranderen in de loop van de tijd. Daarom vinden we vaak dat mannen mooier worden met de jaren, want vierkant staat dus voor mannelijk. Bij vrouwen geldt het omgekeerde. Omdat wij vrouwen in de loop der tijd vierkanter worden, worden wij ogenschijnlijk minder vrouwelijk in uiterlijk. Het vierkante wordt veroorzaakt door het verzakken van bepaalde structuren en afname van bot. De huid wordt slapper, het omhulsel verliest elasticiteit en collageen wordt minder. Daar kun je wat aan doen, door bijvoorbeeld ook bepaalde supplementen te gebruiken met collageen. Maar daar hou je niet alles mee tegen. Het vetweefsel onder de huid verandert ook en de structuren, de ligamenten onder de huid die bepaalde vetweefsel zakjes op hun plek houden, die worden ook slapper. Dus aan de ene kant wordt de zak om je gezicht groter en aan de andere kant de inhoud wat minder. Want je hebt ook nog botresorptie. Dit houdt in dat je kaak kleiner wordt en je oogkassen groter. Daardoor gaat alles hangen. Jouw cosmetisch arts moet dus altijd eerst beoordelen wat het probleem is: huidverslapping, volumevermindering of een combinatie. Want dat bepaalt de keuze van behandeling. Is er sprake van huidverslapping, dan doen we daar wat aan. Is er sprake van volumevermindering dan we kunnen er iets aan doen door middel van een behandeling met hyaluronzuur filler.

Boven beginnen

De “V” begint eigenlijk al boven in je gezicht. Een goede cosmetische arts start naar mijn mening daarom altijd boven. We delen dan het gezicht in 3 delen: boven, midden en onder. En ieder gezicht heeft weer zijn eigen sterk punten. Bij jou Mo, is bijvoorbeeld het middengezicht heel sterk en bij mij ook. En onder is het wat minder. Dus dan zouden we filler kunnen doen bij de slapen en op het jukbeen op bepaalde plekken. Want daarmee trek je het jukbeen omhoog, dan maak je het optisch ook iets breder. Ik kan als arts alleen niet eindeloos hiermee doorgaan, want anders krijg je het Madonna effect. Of BN’ers die zúlke wangen hebben ( Marguerite spreidt haar handen rond haar hoofd). Ik zeg altijd 1 mm, een kleine hoeveelheid, maakt al een enorm verschil.

Hoe ga je te werk?

Marguerite: Volume herstel doen we met hyaluronzuur, hiermee kunnen we dus het gezicht een beetje shapen. Je hebt het in verschillende diktes. Als je een v-shape wilt creëren moet je een wat stevigere gel nemen, die een beetje jelly bij elkaar blijft liggen en daardoor echt kan liften. We kijken ook bij de V-shape naar de onderkant van het gezicht, bijvoorbeeld naar de kin. Bij de kaak zie je vaak botresorptie en soms wil je de kin juist een heel klein beetje volume geven. Of soms een beetje bij de kaaklijn. Er is dus niet 1 standaard oplossing voor iedereen: het is maatwerk. Je moet echt kijken naar een individueel gezicht.

De laagjes methode

Ik doe verder geen liquid facelifts, zoals sommige andere collega’s wel doen. Ik geloof meer in de laagjes methode. Dat kost, hoewel het altijd maatwerk is, tussen de 500 en 800 euro per behandeling. Soms is 1 laagje genoeg, maar het kan ook mooi zijn om na een paar maanden nog een laagje te doen. Het is niet alleen maar iets erin stoppen en liften. We zijn namelijk een levend wezen en hyaluronzuur heeft effect op je eigen weefsel, dat wordt er beter van. Het is of je water geeft aan een plantje, waardoor het weer gaat bloeien en groeien. Het helpt ook bij de collageen synthese en dat is ook fijn. Zeker als je ook de binnenkant verzorgt met een goed collageenpoeder. Vooral voorzichtig behandelen is mijn boodschap. Dan krijg je dus geen masker gelaat, maar je gewoon je eigen gezicht. Als je nu een foto zou maken en eentje over 10 jaar, dan zie je er wel ouder uit maar tegelijkertijd ook beter. Omdat er geen strenge lijnen ontstaan, word je op een elegante manier ouder. Uiteindelijk gaat het allemaal om balans. Dan kun je met een V-shape behandeling een super mooi en natuurlijk resultaat behalen.

Waar stop je?

Mo: waar ligt dan de grens volgens jou? Marguerite: uiteindelijk gaat het allemaal om balans. Dan kun je met een V-shape behandeling een super mooi en natuurlijk resultaat behalen. Mijn visie is altijd dat je eigen gezicht al goed genoeg is. In de loop der tijd krijg je wat kuiltjes en dingetjes en gaat het hangen. Dat kunnen we wat herstellen. Maar wat ik vaak zie op tv zie, of hier op straat in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam, dat zijn van die zogenaamde masker gelaten. De artsen creëren een soort masker bij iemand, waardoor je niet meer echt het karakter ziet en de persoon die erachter zit. Bijvoorbeeld Madonna heeft een soort masker op, je ziet niet de echte mens. Ze verstopt zich een beetje achter haar gezicht. Gelukkig is er een enorme trend nu juist naar natuurlijk. Dat zie je ook in de behandelingen. Met dank ook aan de opleiding die we tegenwoordig hebben tot cosmetisch arts KMNG, een beschermde titel. Evengoed mogen smaken ook verschillen en iedereen zit in een andere ontwikkelingsfase in zijn leven. Maar ik denk wel dat we de jeugd ervoor moeten behoeden. Als je jonger bent, dan ben je vaak ook meer onzeker. Als je jong al begint met een maskergelaat, dan levert dat eigenlijk nooit veel goeds op de lange termijn. Daarom is het ook zo leuk om 50 plus te zijn of Forever 39 (zegt Marguerite lachend).  Beter omgaan met onzekerheid. Jezelf accepteren en beter leren kennen. De een heeft nou eenmaal een sterke neus dan de ander, of heeft iets meer hangwangen.

Zijn er risico’s aan deze behandeling?

Marguerite: aan een hyaluronzuur-behandeling kleven weinig risico’s. Er zijn twee punten waarop het in zeldzame gevallen mis kan gaan. Soms ontstaat er een soort auto immuunreactie op het materiaal zelf, maar persoonlijk heb ik het afgelopen 10 jaar al niet meer gezien. Een goede arts zal zijn patiënt altijd vragen naar de voorgeschiedenis en eventueel medicatiegebruik. Als daar niks bijzonders uit voortkomt, dan gaat het in principe altijd goed. Het tweede wat er kan gebeuren is dat er per ongeluk in een bloedvat wordt geprikt. Daarom is het zo enorm belangrijk dat je naar een KMNG-certificeerde arts gaat. Die weet veel beter hoe je dit kunt voorkomen. Mocht er toch iets mis gaan, dan weet een gecertificeerde arts ook hoe hij moet handelen. Belangrijk is verder nog om te weten dat er op NVCG.nl een meldpunt is voor als mensen complicaties hebben. Ook kan het bij de inspectie worden gemeld. Cosmedici.nl is overigens het platform waarop alle cosmetisch artsen met het certificaat KMNG op staan. Deze artsen worden regelmatig gecontroleerd en zijn verplicht elk jaar nascholing te volgen. Dus je kunt er van op aan dat deze artsen weten waarover ze het hebben. Overigens zagen we in de tijd van de coronavaccinaties dat het immuunsysteem soms wat hyperactief werd door die vaccinaties. Dit gaf soms een reactie. Daarom werd toen afgesproken dat we twee weken voor en twee weken na vaccinatie niet met fillers behandelen.

Hoe lang heb je plezier van deze behandeling?

Omdat we voor de V-shape behandeling een wat steviger hyaluronzuur gebruiken, blijft die vaak ook wat langer zitten. Maar uiteindelijk wordt alles weer afgebroken door het lichaam zelf. Je hebt zelf een enzym dat het afbreekt, dus je hebt niet eeuwig plezier van de behandeling. Permanente fillers zijn overigens al een tijdje verboden omdat er veel mee mis ging. Maar hyaluronzuur is gewoon veilig. Het is een lichaamseigen stof die we bovendien kunnen oplossen als er iets mis is. In de basis blijft het 9 tot 12 maanden zitten. Het is mede afhankelijk van je stofwisseling: deze is bij de ene is die wat sneller dan bij de ander. Je hebt snelle afbrekers en trage afbrekers. Maar ook lifestyle is uiteraard van invloed. Hoe beter je voor je zelf zorgt, des te langer heb je plezier van deze fantastische behandeling. Als laatste tip: verzorg je huid met producten die echt werken en bijvoorbeeld met een Profhilo of Philart behandeling. Want als je huid stevig is, blijft ook de V-shape beter!

ACTIE: Iedereen die in de maand juni een consult heeft bij Aaya, krijgt gratis een zak Forever 39 Collagen cadeau. Klik hier voor het maken van een afspraak.