HET GROTE STAPPENPLAN TEGEN HUIDVEROUDERING
Een bezoek aan de cosmetisch arts is voor sommigen bijna net zo gewoon als een bezoek aan de kapper of schoonheidsspecialist. Injectable behandelingen zijn relatief laagdrempelig en effectief in het behoud van een jeugdige en natuurlijke uitstraling. Maar wanneer zijn botox en/of fillers zinvol? En tot welke leeftijd is alleen een peeling of IPL-/laserbehandeling bij de huidtherapeut genoeg? De experts bij de Van Rosmalen Kliniek zetten alles voor je op een rijtje!
Het verouderingsproces
Anders dan de naam van de blog doet vermoeden, blijven we natuurlijk niet de rest van ons leven 39 jaar. Als dertiger, kun je een bezoek aan de cosmetisch arts wellicht nog even uitstellen. Met een IPL-/laserbehandeling of peeling bij de huidtherapeut in combinatie met cosmeceutical producten, blijft je huid voorlopig in een goede conditie. Als we de 40 jaar eenmaal zijn gepasseerd, verliest de huid volume en elasticiteit. Dit wordt mede veroorzaakt, doordat de huid door de jaren heen minder elastine en collageen aanmaakt. Ook wordt het bindweefsel minder stevig en neemt het spiervolume langzaam af. Daarnaast krimpt het skelet naarmate we ouder worden en wordt de huid in verhouding met de schedel te groot. De huid zit losser, waardoor er sneller rimpels ontstaan.
Het verouderingsproces verschilt per persoon
Iedereen wordt ouder, maar de eerste tekenen van veroudering zullen per persoon verschillen. Waarom dit verschilt per persoon? Denk hierbij onder andere aan genetische aanleg, roken, veel blootstelling aan de zon, blauw licht, voeding, stress en slaaptekort. Je kunt het proces vertragen door onder andere een gezonde levensstijl aan te nemen en je huid goed te verzorgen. Maar dit zal op een gegeven moment onvoldoende zijn om rimpelvorming tegen te gaan. Eén ding is zeker: als je vanaf jongs af aan je huid goed verzorgt en het allerbeste gunt, heb je daar op latere leeftijd profijt van. Want een goede conditie van je huid is het startpunt voor een mooie, frisse en jeugdige uitstraling!
Een frisse en jeugdige uitstraling in stappen
Het uitgangspunt van het stappenplan, is het creëren van een goede huidconditie. Er bestaat helaas niet één ingrediënt die in al de complexe behoeften van de huid kan voorzien. Voor het remmen van veroudering en het behouden van een frisse uitstraling, kan daarom een combinatie van behandelingen en producten een goede uitkomst bieden. Hierin kunnen we ons lichaam ondersteunen in de afname van collageen en hyaluronzuur.
Stap 1: een frisse en stralende huid met de juiste skincare
Daar gaan we voor! Door onze huid iedere dag goed te verzorgen, vergroten we haar weerstand. Het resultaat; een sterke en stevige huid. Kan jouw huid wel een oppepper gebruiken? Investeer dan in producten met hoge percentages aan werkzame stoffen die echt iets voor jouw huid doen: cosmeceuticals. Stem je huidverzorgingsproducten per seizoen af op de behoeften van de huid. Tijdens de wintermaanden is de ozonlaag dunner, de atmosfeer kan minder UV-straling absorberen, waardoor de huid ook in de wintermaanden wordt blootgesteld aan de schadelijke zonnestraling. In de zomer heeft de huid nog veel meer te verduren door deze schadelijke Uv-straling. De zon stimuleert de aanmaak van vitamine D, wat zorgt voor sterke botten. Maar de keerzijde is dat deze UV-straling ons collageen beschadigt. Breng je veel tijd (onbeschermd) door in de zon? Dan heb je meer kans op pigmentvlekken, rimpels en een verhoogd risico op huidkanker. Bescherm je huid daarom iedere dag, ook op een regenachtige of bewolkte dag, met een SPF, zoals de SkinCeuticals Ultra Facial Defense SPF50+. Gebruik in de winter, als de huid wat droger (vochtarmer) van structuur is, een voedende dagcrème zoals de Hyal Ceutic van Dermaceutic of een vochtinbrengend serum, zoals de Hydrating B5 van Skinceuticals. Dit serum kan alleen worden gebruikt, of in combinatie met een voedende crème, om zo jouw huid een extra boost te geven!
Stap 2: behandelingen bij de huidtherapeut
De tweede stap is het ondergaan van verschillende huidtherapieën, met als doel om de structuur en kwaliteit van de huid te verbeteren. Zo kunnen peelings en/of IPL-/laserbehandelingen zorgen voor een mooie egale huid, doordat bijvoorbeeld pigmentvlekken, rode vaatjes en (acne)littekens worden aangepakt. Naast peelings en IPL-/laserbehandelingen, is microneedling ook een geschikte behandelmethode om het verouderingsproces te vertragen en rimpels en fijne lijntjes te laten verdwijnen.
Peelings
Het is belangrijk om je huid te ontdoen van vuil en dode huidcellen. Een peeling is een vorm van exfoliatie, waarbij je als het ware het bovenste laagje van de huid haalt (vandaar de naam). Een chemische peeling dringt door in meerdere lagen van de huid. De diepte van de peeling is compleet afhankelijk van jouw wensen en wat de huidtherapeuten je adviseren. Doordat je huid reageert op de peeling, worden natuurlijke reparatiemechanismen in werking gezet, dat zorgt voor celvernieuwing en huidversteviging. Dit leidt uiteindelijk naar een jongere en frisse uitstraling.
IPL-/Laserbehandelingen
Heb jij last van pigmentvlekken, rode vaatjes, acnelittekens of rimpels? Door gebruik te maken van laser- en lichtapparatuur, kunnen veel huidproblemen en cosmetische wensen gericht aangepakt worden. Lasers gebruiken licht op een specifieke golflengte, deze dringen diep door in de huid en worden omgezet in warmte. In tegenstelling tot peelings, wordt er bij een IPL-/laserbehandeling geen huidlaagje verwijderd, maar wordt het licht van de laser door de vaatjes-, de huidcellen- en het water in de opperhuid geabsorbeerd. Afhankelijk van het doel van de behandeling en welke soort laser er wordt ingezet, kan het resulteren in een egale, gladde en/of stevige huid.
Microneedling
Bij microneedling worden er kleine kanaaltjes in de huid gemaakt, door middel van een speciaal apparaat; de dermapen. Een dermapen bestaat uit een serie minuscule naaldjes die door te vibreren in de huid komen. Deze kanaaltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog. Door microneedling komt het natuurlijk herstel van de huid op gang en wordt de eigen collageen- en elastine aanmaak gestimuleerd. Hierdoor wordt verslapping van de huid tegengegaan en zal het de huid sterker, soepeler en egaler maken!
Microneedling RF
Microneedling in combinatie met radiogolven zorgt voor een nóg mooier en egaler resultaat. Door de intense warmte wordt de collageenaanmaak gestimuleerd, zodat de huidstructuur niet alleen wordt verstevigd, maar ook wordt verbeterd.
Stap 3: behandelingen bij de cosmetisch arts
Mede door het verouderingsproces, maakt de huid minder elastine, collageen en talg aan. Het vetweefsel neemt af, waardoor de huid er minder gehydrateerd uit kan zien en er rimpelvorming kan ontstaan. Op dit moment kan het zinvol zijn om een consult in te plannen met een cosmetisch arts om de mogelijkheden te bespreken.
Botox
Een injectablebehandeling op basis van Botuline Toxine (ook wel bekend als botox), is met name geschikt voor het aanpakken van oppervlakkige rimpels en lijntjes. Botox is een natuurlijk eiwit dat zenuwimpulsen kan blokkeren. Dit eiwit wordt sterk verdund in de huid geïnjecteerd om de activiteit van bepaalde spieren in de te behandelen zones te verminderen. Hierdoor verdwijnen de fijne lijntjes in je gezicht en zullen diepe rimpels vervagen. Direct na een botoxbehandeling kan er wat roodheid of zwelling ontstaan, of in uitzonderlijke gevallen wat blauwe plekjes. Echter trekt dit heel snel weg en kun je dit eventueel camoufleren met make-up. Voor het resultaat van de behandeling geldt een inwerktijd, omdat de werking van botox in gang gezet moet worden. Dit is per persoon verschillend, maar het maximale resultaat is na twee weken zichtbaar en houdt ongeveer drie tot zes maanden aan. Door een botox behandeling regelmatig te herhalen, kan het resultaat langer zichtbaar blijven.
Fillers
Met een filler (op basis van onze lichaamseigen stof hyaluronzuur) worden diepere rimpels behandeld en kan het volume in het gezicht worden hersteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ingevallen wangen, een diepe neus-lippenplooi, het vullen van traangootjes of het shapen van jukbeenderen. Een filler stimuleert namelijk de aanmaak van collageen in ons lichaam, brengt volume terug in het gezicht en verbetert de huidstructuur. Afhankelijk van de behandelzone, wordt de behandeling uitgevoerd met een ultradunne naald of een canule. Na afloop kun je last hebben van zwelling, roodheid en/of blauwe plekken rondom het behandelde gebied. Dit verdwijnt vanzelf na een paar dagen. Een behandeling met fillers geeft tussen de zes à twaalf maanden een mooie correctie. Hierna zal het effect langzaam verminderen, omdat ons lichaam de filler natuurlijk afbreekt.
Skinbooster
Een Skinboosterbehandeling is een verdunde filler op basis van hyaluronzuur, die met een aantal kleine injecties in meerdere huidzones worden ingezet. Een Skinbooster is uitermate geschikt voor het aanpakken van oppervlakkige lijntjes in het gezicht en wordt ook wel de ‘instapbehandeling’ voor fillers genoemd. Een Skinbooster verfijnt de poriën, verstevigt en hydrateert de huid en is zeer geschikt voor het behandelen van rimpels in het gelaat en op de handen. Waar botox en fillers worden toegepast bij al aanwezige rimpels, is de Skinbooster een oppervlakkige behandeling tegen huidveroudering. Deze zorgt voor een langdurige hydratatie van de huid en een verbetering van de huidkwaliteit. Aangezien een Skinbooster behandeling op basis is van hyaluronzuur, wordt het door jouw eigen lichaam op natuurlijke wijze langzaam afgebroken. Voor een mooi resultaat dien je de eerste behandeling na vier weken te herhalen (daarna iedere 8 à 9 maanden).
Kan jouw huid wel een boost gebruiken? Maak dan vandaag nog een afspraak bij een kliniek bij jou in de buurt. Kies voor een kliniek die is aangesloten bij de NVCG. Dan weet je zeker dat jouw huid in goede handen is!
Wil je minder rimpels? Of dikker haar? Begin dan van binnenuit met het stimuleren van de collageenaanmaak. Klik hier voor meer informatie.