STOP! KEN JIJ HET GEHEIM AL VAN ANTI-OXIDANTEN?

Ha lady, weet jij al dat anti-oxidanten een onmisbare rol spelen bij het behoud van een mooie huid? Dat je met deze kleine super stofjes de veroudering kunt vertragen en soms zelfs kunt terugdraaien? Pak een lekker kopje (groene) thee en lees hoe ook jij je voordeel hiermee kunt doen.

Wat zijn anti-oxidanten?

Allereerst even een stukje theorie. Letterlijk betekent “anti-oxidant”: tegen-oxideren, of te wel tegen het roesten. Oxidatie ontstaat in je lichaam door vrije radicalen. Deze veroorzaken een zogenaamde “oxidatieve stress” in je lichaam, waardoor belangrijke lichaamsprocessen spaak lopen. Zo zorgt oxidatie er bijvoorbeeld voor dat de veroudering sneller verloopt. Gelukkig kun je met behulp van anti-oxidanten dit proces vertragen. Anti-oxidanten zijn moleculen en verbindingen die beschermen tegen dit oxidatie proces. Ze schakelen als het ware de vrije radicalen uit, waardoor door deze geen oxidatieve stress meer in je lichaam kunnen veroorzaken.

De invloed op de huid

Hierboven schreef ik al dat oxidatie ervoor kan zorgen dat de veroudering wordt versneld. Oxidatie beschadigt namelijk het collageen en de elastinestructuur van de opperhuid. Zichtbare gevolgen hiervan zijn fijne lijntjes, rimpels, een minder stevige huid en  (pigment)vlekken. De ouder wordende huid is helaas ook minder goed in staat om vrije radicalen op natuurlijke manier te bestrijden.

Wat kun je doen om de oxidatie tegen te gaan?

Allereerst is een gezonde leefstijl super belangrijk om je inwendige lichaam zoveel mogelijk te bewapenen tegen oxidatieve stress. Denk aan het consumeren van voldoende groente en fruit in alle kleuren van de regenboog, weinig bewerkte producten, matig met deegproducten, suiker en alcohol en natuurlijk veel bewegen en niet roken. Daarnaast kun je de huid helpen beschermen met bewezen antioxidatieve ingrediënten in huidverzorgings producten. Ik vroeg skincare expert Caroline Taminau van Croma Pharma welke antioxidanten je kunnen helpen in de strijd tegen de vrije radicalen.

Caroline:

Er zijn vele antioxidanten waarmee je je huid kunt wapenen tegen oxidatie. Voorbeelden van een aantal goede antioxidanten in huidverzorgingsproducten zijn:

-Vitamine B3, oftewel Niacinamide. Deze antioxidant helpt pigmentvlekken en fijne lijntjes verminderen. Ook vermindert het algemene roodheid en rode vlekken van de huid. Daarbij versterkt het de huidbarrière en helpt het bij de aanmaak van natuurlijke huidvetten. Hierdoor kan de huid beter vocht vasthouden. Bij Croma Pharma zijn wij zo overtuigd van dit ingrediënt, dat we het hebben toegevoegd aan alle serums onze Farewell-lijn 

-Vitamine B5, oftewel panthenol. Deze antioxidant vermindert vochtverlies uit de diepere lagen van de huid en verbetert de hydratatie aan de opperhuid. Het bevordert celvernieuwing en vermindert roodheid.

-Vitamine A. deze antioxidant stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid steviger wordt. Bij Croma maken wij gebruik van een botanische vitamine A: Vigna Aconitifolia Seed extract. Dit extract wordt door bijna elke huid goed verdragen en heeft sterke antirimpelkwaliteiten.

-Vitamine C, oftewel ascorbinezuur. Deze stof helpt pigmentvlekken verminderen en de collageenproductie te stimuleren.

Ook Botanische extracten worden veel gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege hun antioxiderende eigenschappen, zoals:

-Madecassoside (een extract van het kruid Centella asiatica) Het versoepelt, herstelt en verstevigt de dermis (lederhuid). Verder verbetert Madecassoside de hydratatie van de huid en vermindert roodheid en heeft een verzachtende werking op de huid.

-Plankton Extract: activeert de vernieuwing van de hoornhuid; de buitenste laag van de opperhuid. Het maakt de huid zacht en glad. Helpt de natuurlijke afweer en weerstand van de huid en verkleint de poriën.

Kortom, met de antioxidanten kun je veel bereiken. Daarom is het belangrijk dat je huidverzorging bevat die de juiste anti-oxidanten bevat. In ons anti-aging serum zitten bijvoorbeeld Ascorbyl glucoside (vit C), Vigna Aconitifolia Seed extract (botanische vit A) en Madecassoside. Deze anti-oxidanten zijn goede helpers tegen rimpels en fijne lijntjes.”

Tot slot

Ik hoop dat je na het lezen van dit stuk overtuigd bent dat anti-oxidanten een centrale plek verdienen in je leefstijl. Dus wissel lekker af met allerlei gekleurde groenten en fruit om van binnenuit die vrije radicalen aan te pakken. Kijk verder eens kritisch naar de ingrediëntenlijst van je skincare en ga eventueel op zoek naar nieuwe producten met bijvoorbeeld vitamine C, Niacinamide en vitamine A.