WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN COSMECEUTICALS EN ‘GEWONE’ SKINCARE?

Hoe weet je of skincare producten echt doen wat ze beloven? Er zijn zo ontzettend veel skincare producten op de markt, waardoor het lastig kan zijn om te weten welke producten geschikt zijn voor jouw huid. Ik kan mij goed voorstellen dat je bij het samenstellen van jouw skincare routine soms door de bomen het bos niet meer ziet. Iedere huid is natuurlijk anders, maar mag ik je een tip geven? Kies bij het aanschaffen van skincare voor cosmeceuticals in plaats van cosmetica. In dit blog legt de Van Rosmalen Kliniek je uit waarom.

Wat zijn cosmeceuticals?

Als je vaker de blogs van Forever 39 leest, heb je de term cosmeceuticals vast wel eens voorbij zien komen. Mo verzorgt haar huid goed en haar skincare routine bestaat dan ook grotendeels uit cosmeceuticals, niet uit cosmetica. Cosmeceuticals zijn skincare producten die wetenschappelijk ontworpen zijn om de gezondheid van de huid te versterken, de huidconditie te verbeteren en eventuele huidschade te herstellen. Cosmeceuticals pakken specifieke huidproblemen effectiever aan dan de meeste gangbare cosmeticaproducten, doordat cosmeceuticals hogere concentraties van actieve ingrediënten bevatten.

Wat is het verschil tussen cosmeceuticals en cosmetica producten?

Cosmetica is een breed begrip waar producten mee bedoeld worden die gebruikt worden voor dagelijkse hygiëne en uiterlijke verzorging. Reguliere skincare producten verzorgen de huid en bieden voornamelijk comfort. Vaak zitten er in cosmetica ingrediënten die bedoeld zijn om de producten aangenaam te maken voor het gebruik, zoals parfum en conserveringsstoffen. Dit noemen we ook wel hulpstoffen. Een cosmeceutical gaat veel verder. Deze houden het midden tussen reguliere crèmes in de winkel en crèmes op doktersrecept. De naam ‘cosmeceutical’ is dan ook een samenvoeging van ‘cosmetic’ (cosmetisch) en ‘farmaceutical’ (farmaceutisch). Reguliere crèmes werken voornamelijk in op de bovenste huidlaag, terwijl cosmeceuticals juist op de diepere huidlagen inwerken. Daardoor pakken cosmeceuticals specifieke huidproblemen effectiever aan en dragen ze bij aan huidverbetering.

Wat zijn actieve ingrediënten?

Actieve ingrediënten zijn de werkzame stoffen die verantwoordelijk zijn voor de werking van een cosmeticaproduct. Voor ieder huidprobleem of iedere verbeterwens zijn andere ingrediënten nodig. Zo is van het ingrediënt vitamine A-zuur wetenschappelijk bewezen dat het bestaande rimpels vermindert. Wanneer je een anti-aging dagcrème koopt, zal vitamine A hierin een actief ingrediënt kunnen zijn. Hulpstoffen zijn daarentegen stoffen waar de huid zelf geen baat bij heeft, maar die noodzakelijk zijn voor de stabiliteit van het cosmeticaproduct zelf of comfort bieden voor de gebruiker. Cosmeceuticals bevatten minder hulpstoffen dan cosmetica.

Waar kan ik cosmeceuticals kopen?

Cosmeceuticals vind je niet zo snel bij de drogist bij jou op de hoek, terwijl dit bij cosmetica wel het geval is. Cosmeceuticals mogen alléén verkocht worden onder toezicht van artsen en/of huidtherapeuten. Ze vallen namelijk onder de categorie producten met actieve werkstoffen die wetenschappelijk zijn getest en daadwerkelijk de huidfuncties verbeteren of stimuleren. Cosmeceuticals mogen daarom alléén verkocht worden onder toezicht van artsen en/of huidtherapeuten. Cosmeceuticals zijn online te bestellen bij klinieken zoals de Van Rosmalen Kliniek, die gespecialiseerd zijn in het werken met en het advies geven over cosmeceuticals.

De verschillen op een rij

Cosmetica

· Bevat een grote hoeveelheid aan hulpstoffen, zoals parfum;

· Lage concentraties actieve ingrediënten;

· Werkt oppervlakkig op de huid;

· Verkrijgbaar in een drogisterij, schoonheidssalon of een cosmeticawinkel.

Cosmeceuticals

· Niet of nauwelijks parfum bevattend. Dit geldt tevens voor parabenen en conserveringsmiddelen;

· Hoge concentraties aan actieve ingrediënten;

· Zichtbare huidverbetering;

· Werkt in op de diepere huidlagen;

· Verkrijgbaar in een kliniek/praktijk waar huidtherapeuten en/of artsen werkzaam zijn.

Laat je adviseren door een huidtherapeut of cosmetisch arts

Doordat cosmeceuticals een hoog percentage actieve ingrediënten bevatten en gericht zijn op specifieke huidproblemen is het verstandig om je goed te laten adviseren wanneer je cosmeceuticals wilt gaan gebruiken. Het is mogelijk dat jouw huid gevoelig is voor een hoge concentratie van bepaalde ingrediënten.

Een professionele huidtherapeut of cosmetisch arts kan jou het beste advies geven over welke ingrediënten geschikt zijn voor jouw huid. Ook zal een huidtherapeut of cosmetisch arts je adviseren over het zo nodig opbouwen van het gebruik van de cosmeceuticals. De behandelaren van de Van Rosmalen Kliniek werken uitsluitend met cosmeceuticals en adviseren je graag over welke huidproducten voor jou geschikt zijn.