VITAMINE A-ZUUR HELPT TEGEN RIMPELS!

Vitamine A-zuur: dit stofje kan zorgen voor een enorme huidverbetering. Het is nl. niet zo maar éen van de ontelbare crèmes tegen rimpels en lijntjes. Van vitamine A-zuur is als enige wetenschappelijk bewezen dat het echt helpt. Lees in deze Vitamine A-zuur special alle ins en outs, waarheden en onwaarheden over deze onmisbare rimpelremover.

Wat doet Vitamine A-zuur?

Vitamine A-zuur crème kan de huid verjongen en geeft een gladde en egale huid (zo blijkt uit onderzoeken van Varani et al, 2000 en Kafi et al, 2007). Het is een echte rimpelbestrijder! Zo kan het de celdeling stimuleren, wat absoluut handig is als je ouder wordt. Bij het verstrijken der jaren gaan nl. de huidcellen minder snel delen, waardoor de huid flets wordt. Gebruik je echter Vitamine A-zuur, dan worden de oude dode huidcellen verwijderd en komen er nieuwe, frisse jonge huidcellen voor in de plaats. Klinkt goed toch? Verder stimuleert de stof de productie van hyaluronzuur (vochthuishouding), elastine (zorgt voor veerkracht) en collageen (bouwsteen van de huid). Dit laatste komt door de remming van zogenaamde MMP enzymen. Deze enzymen breken nl. collageen en elastine af als ze de kans krijgen. Maar dat is nog niet alles. Vitamine A-zuur, alias tretinoïne, kan ook nog de structuur van de grove poriën verbeteren, waardoor ze minder opvallend worden. Daarnaast herstelt het rimpels die zijn ontstaan door zonneschade en worden pigmentvlekken minder zichtbaar (onderzoeken Samuel Et al,2005 en Hamerlynck et al, 2006). Kortom, Vitamine A-zuur is je vriend!

Wat is Vitamine A-zuur precies?

Vitamine A-zuur is een vorm van vitamine A. Niets meer en niets minder. Andere benamingen zijn tretinoïne of retinoïne-zuur. Best ingewikkelde namen, maar het stofje is het absoluut waard om je er iets meer in te verdiepen! Nu we toch in het “moeilijke namen hoekje” zitten: Vitamine A-zuur behoort tot de zogenaamde retinoïden. Dit is een verzamelnaam voor verschillende soorten Vitamine A (waartoe ook retinol behoort, maar daarover straks meer). Zo, nu kan jij de volgende keer op een feestje precies uitleggen hoe het zit ;-).

De werking van Vitamine A-zuur is wetenschappelijk bewezen

Dat vitamine A-zuur alias tretinoïne effectief is tegen rimpels, is geen marketingpraatje. Het is nl. al wetenschappelijk aangetoond in de jaren ’80 door de dermatoloog Kligman. Hierna is veel ander onderzoek gedaan waaruit steeds bleek dat vitamine A-zuur bijdraagt aan het verjongen van de huid. Zie verder bijvoorbeeld het onderzoek van Fisker & Verhees uit 1996.

Vitamine A-zuur crème kopen

Vitamine A-zuur is alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar in Nederland. Het is hier nl. officieel een geneesmiddel tegen acne. Als je het zelf wilt kopen, zal je de huisarts lief moeten aankijken. Of sla je slag tijdens een zuidelijke vakantie in bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk of Griekenland, waar je gewoon een tubetje bij de apotheek kan kopen. Een tube is trouwens niet duur; denk aan zo’n 15,00 euro. Geen gekke prijs toch, voor zo’n geweldig middel!

Nadelen Vitamine A-zuur

Cruijff zei het al: “elk voordeel heb zijn nadeel” (of zoiets). Dus ja, er kleven ook mindere kanten aan dit wondermiddel. Waar moet je zoal aan denken? Zie hieronder voor een korte opsomming van de nadelen van vitamine A-zuur crème.

  • Vitamine A-zuur kan irriterend voor de huid zijn
  • kan rode vlekken en schilfers geven
  • is niet zonder recept verkrijgbaar
  • apothekers gebruiken vaak uitdrogende alcohol bij de bereiding ervan
  • het is een medicinale zalf, dus zonder anti-oxidanten etc.
  • het smeert niet fijn
  • door het gebruik krijg je een extra gevoeligheid voor de zon

Hoe moet je vitamine A-zuur gebruiken?

Vitamine A-zuur is irriterend voor de huid, zoals ik hierboven al schreef. Als je er te veel van opsmeert, zal je huid in opstand komen. Denk aan roodheid, een branderig gevoel en schilfers. En met een geïrriteerde huid bereik je juist het tegenovergestelde: nl. een versnelde veroudering. En dat willen we juist niet…. Om dit allemaal te voorkomen, dien je de dosering heel langzaam op te bouwen. Bijvoorbeeld door 2 keer per week een uiterst dun laagje aan te brengen van de laagste dosering (0,02%). Hierdoor kan je huid langzaam wennen aan het goedje. Gebruik het verder bij voorkeur ’s avonds, dan kan zonlicht de werking niet beïnvloeden. Verder is het super belangrijk om je huid extra te beschermen tegen de stralen van de zon. Ruim Spf smeren dus, met een hoge factor. Maar dat deed je – rimpeltechnisch – toch al als het goed is ;-)!

Wanneer zie je effect?

Je zal niet meteen een gladdere huid in de spiegel terugzien, de uitwerking heeft gewoon tijd nodig. Dit komt doordat de opbouw van collageen een langzaam proces is. Trek dus gerust een aantal maanden uit voordat de effecten zichtbaar zijn. Maar na 6 maanden zou je toch echt wel een verandering moeten zien. Bijvoorbeeld in de vorm van een stevigere huid of iets minder rimpels.

Wanneer is Vitamine A-zuur niet geschikt?

  • als je zwanger bent of graag wilt worden
  • als je na 6 maanden geen enkel resultaat ziet (ja, dat kan helaas ook!)
  • bij een zeer droge huid
  • als je last hebt van rosacea
  • bij een cosmetica allergie
  • bij een overgevoeligheid voor de zon

Retinol is het alternatief voor Vitamine A-zuur

Nu is vitamine A-zuur niet het enige middel dat het trucje kan. Er bestaat nl. een nichtje van vitamine A-zuur en dat heet retinol. Retinol kan een goed alternatief zijn voor vitamine A-zuur en is bovendien ook nog eens zonder recept verkrijgbaar. Deze stof behoort ook tot de Vitamine A familie (vandaar dat ik de term ‘nichtje’gebruik). Maar retinol is iets minder effectief dan vitamine A-zuur. Retinol behoort weliswaar ook tot de afdeling vitamine A, maar moet in de huidcellen eerst worden omgezet in Vitamine A-zuur. Het is dus een voorloper van vitamine A-zuur. Pas als de retinol is omgezet kan deze beginnen met het goede werk: nl. het verdelgen van rimpels en de rest. Omdat retinol minder werkzaam is dan haar kant-en-klare “tante” vitamine A-zuur, heb je er een hogere dosering van nodig. Retinol blijkt uit onderzoek zelfs 10 keer minder effectief te zijn dan vitamine A-zuur (Babcock et al., 2015). Dus bijvoorbeeld 0,5% retinol staat voor 0,05% vitamine A-zuur. Als de dosering maar in orde is, kan retinol een perfect alternatief zijn voor vitamine A-zuur.

Mijn ervaringen met vitamine A-zuur en retinol

Ooit ben ik begonnen met een vitamine A-zuur crème die ik op doktersrecept kon afhalen bij de apotheek. Ik had alleen best vaak last van rode plekken in mijn gezicht, die bovendien schraal en branderig aanvoelden. Daarbij was ik niet zo gelukkig met de hoeveelheid van alcohol in de tube. Ik kreeg een droge huid van vitamine A-zuur, waardoor ik niet het idee had dat ik mijn huid nu zo’n groot plezier deed met de 2-wekelijkse smeerbeurt. Mijn ervaring met vitamine A-zuur was dus geen doorslaand succes. Ik ben er dan ook mee gestopt op een gegeven moment. Omdat ik toch goede berichten bleef horen over vitamine A in relatie tot de huid, ben ik daarna gestart met retinol. Mijn ervaring met retinol is over het algemeen goed. Hoewel ik daarvan soms ook een reactie op mijn huid kan krijgen, bijvoorbeeld als ik het te vaak gebruik. Evengoed ben ik er van overtuigd dat een vorm van Vitamine A thuis hoort in het beauty ritueel van iedereen. En zeker als je graag goed verzorgd voor de dag wilt komen.

Producten met retinol kopen

Lijkt het “nichtje” met retinol je wel iets als alternatief voor vitamine A-zuur? Let dan goed op als je een product hiervan aanschaft. Je moet allereerst letten op het percentage retinol dat de fabrikant er in stopt. Om echt iets te kunnen betekenen, moet er nl. minimaal 0,25 procent inzitten. En richting de 1% retinol is nog beter.

Lucht-en lichtdichte verpakking

Helaas is retinol een instabiele stof die niet goed tegen zuurstof en licht kan. Het heeft dus weinig zin om een retinol houdende crème in een potje te kopen. Gelukkig hebben goede cosmeceutical merken methodes ontwikkeld om retinol stabiel te houden, waardoor het (naar verhouding) even effectief kan zijn als vitamine A-zuur. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ondoorzichtige pompjes. Daarbij is retinol in vet oplosbaar, waardoor het niet goed in de diepere lagen van de huid kan doordringen. Het gebruik van ‘ingekapselde’ retinol helpt hiertegen. De retinol is hierbij verpakt in bijvoorbeeld kleine bolletjes (liposomen), die diep kunnen doordringen in de huid. Hierdoor komt de retinol terecht waar deze moet zijn; in de diepere lagen van de huid.

Afgeleiden van retinol

Let ook op dat je ’the real thing’ koopt. Fabrikanten claimen nl. van alles, dus bekijk zorgvuldig het etiket. Zit er letterlijk ‘retinol’ in? Dan zit je goed qua effectiviteit. Staat er iets anders zoals bijvoorbeeld ‘retinol palmytaat’, ‘retinol oleate’ of ‘retinol linoleate’ weet dan dat het om een afgeleide van retinol gaat. Deze stoffen zijn over het algemeen minder werkzaam dan pure retinol. Nb: mocht je last hebben van een gevoelige en moeilijke huid, dan kunnen deze derivaten soms juist een uitkomst bieden. De huid kan met afgeleiden van retinol nl. heel langzaam wennen, zeker als er met een stappenplan wordt gewerkt. Is je gevoelige huid eenmaal gewend aan deze esters (afgeleiden), dan kan je overstappen naar het echte werk: pure retinol.

Tot slot

Nou, dat was weer een heel verhaal. Als je in ieder geval maar onthoudt dat Vitamine A-zuur een grote held is in het bestrijden van rimpels. Het is gewoon het allerbeste anti-rimpelmiddel. En dit is nog wetenschappelijk bewezen ook! Punt. Nadeel is dat het in Nederland enkel op recept verkrijgbaar is. Verder is het een (vaak uitdrogende) medicinale zalf, waar verder geen verzorgende elementen inzitten. Een goed alternatief voor vitamine A-zuur is een crème met het sterk verwante retinol. Let bij de aanschaf van een product met retinol wel goed op en wees kritisch. Klopt het percentage retinol? Maakt het merk gebruik van de juiste lucht-en lichtdichte verpakking? Ook de aflevermethode in de huid is super belangrijk. Ik maak inmiddels 2 à 3 keer gebruik van zo’n retinolhoudend product en kan het van harte aanbevelen. Het is bij uitstek een van mijn favoriete verzorgingsproducten!

x Mo

Ps: ben je geïnteresseerd in het voorkomen en verhelpen van rimpels? Neem dan eens een kijkje bij de rubriek anti-aging, waar je nog veel meer nuttige artikelen over dit onderwerp vindt! Wist je bijvoorbeeld dat producten met Niacinamide en Vitamine C ook onmisbaar zijn voor het behoud van een jeugdig huidje?