HUIDELIXER RETINOL

Retinol is een stof die onmisbaar is in de strijd tegen rimpels, pigmentvlekken en andere huidissues. Silvia Scheurwater is huidtherapeut en vertelt je er alles over.

Wat is retinol?

Retinol is verwant aan vitamine A zuur alias tretinoïne. Het is een vet oplosbare vitamine die in ons lichaam wordt aangemaakt via bètacaroteen. Het vitamine A-molecuul, Retinol, bestaat uit kleine krachtige deeltjes, Retinoïden. Maar wat doet dit nu eigenlijk voor je huid? Retinol is belangrijk voor de opbouw van de haarvaten en daarmee voor de gezondheid van de cellen. Het is een effectief cel communicerend ingrediënt: het hecht zich aan de huidcel en geeft aan de cel dat deze zich als een gezonde, jongere huidcel moet gedragen. Een belangrijk anti-aging wapen dus!

Wetenschappelijk onderzoek 

Onderzoek toont aan dat Retinol een echte alleskunner is in de strijd tegen huidveroudering. Het helpt rimpels voorkomen en verhoogt de aanmaak van collageen. Retinol is effectief bij het behandelen van acne en eczeem. Het vermindert pigmentvlekken en kan grove poriën die door verstopping of zonneschade zijn ontstaan, verkleinen. 

Belangrijk bij Retinol is het percentage en stabiliteit. Veel cosmeticaproducten beweren Retinol te bevatten, maar omdat dit ingrediënt irriterend op de huid kan werken kiezen fabrikanten vaak voor een laag percentage, om zo klachten van de consument te voorkomen. Deze producten zullen niet veel voor de huid doen. 

Gebruik van Retinol

De huid moet langzaam wennen aan Retinol. Zorg dus dat je het gebruik en percentage langzaam opbouwt. Breng in het begin om de 3 dagen een dun laagje crème aan op een gereinigde huid. Gaat dit goed? Dan kan je de crème 3/4 keer per week gebruiken. Gebruik Retinol altijd in combinatie met een kalmerend en hydraterend product, anders droogt de huid te veel uit en krijg je irritatie. En bescherm de huid overdag met een antioxidant (bijvoorbeeld Skinceuticals) en een SPF50. En last but not least….. wees geduldig. Het duurt 5 tot 6 maanden voordat je resultaat ziet. 

Wanneer niet gebruiken?

Bij zwangerschap, borstvoeding, gevoelige of beschadigde huid en overgevoeligheid voor tretinoïne wordt afgeraden retinol te gebruiken. De kwaliteit en werking van Retinol verminderen als het product wordt blootgesteld aan licht. Gebruik Retinol daarom alleen in de avond. En koop alleen producten in een ondoorzichtige verpakking. 

De werking van Retinol is het meest effectief in combinatie met een behandeling bij de huidtherapeut (bijvoorbeeld cryopen of IPL behandeling tegen ouderdomsvlekken), wat zorgt voor het mooiste resultaat: een gezonde, egale en jonger ogende huid.

Hartelijke groet,

Silvia Scheurwater

Huidtherapeut

Dank Silvia, voor een nuttig anti-aging lesje over retinol!