VITAMINE C: HET GEHEIM VOOR EEN STRALENDE HUID

Ben jij al bekend met de wondere werking van vitamine C? Huidtherapeuten en beauty-kenners zweren bij vitamine C, omdat het de productie van collageen stimuleert en tekenen van huidveroudering helpt te verminderen. Daarnaast kan de vitamine de huid helpen beschermen tegen toekomstige huidveroudering. Redenen genoeg dus om vitamine C toe te voegen aan je skincare routine! De Van Rosmalenkliniek vertelt je in dit blog meer over de werking van deze krachtige vitamine.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een krachtige antioxidant en één van de beste ingrediënten tegen huidveroudering. Het menselijk lichaam maakt zelf geen vitamine C aan, maar je kunt dit wel uit je voeding halen. Vitamine C vind je in citrusvruchten en groenten zoals broccoli, bloemkool en paprika.
Naast dat inname van vitamine C veel gezondheidsvoordelen met zich mee brengt, is het een populair bestandsdeel in skincare producten. Wanneer je voeding met vitamine C eet, krijg je namelijk maar een klein percentage vitamine C binnen. Weer een kleiner deel van de vitamine C dat je eet, komt ook echt bij de huid aan. In skincare producten worden daarom hoge concentraties vitamine C gebruikt, wat ervoor zorgt dat de vitamine C goed door de huid wordt opgenomen.

Wetenschappelijk bewezen

Vitamine C helpt ontstekingen in je huid te kalmeren, pigmentatie (zoals pigmentvlekken) verminderen en zwengelt zelfs de collageenproductie van je huid aan. En zoals je weet zorgt collageen ervoor dat onze huid stevig en strak blijft. Van veel ingrediënten in skincare producten wordt gezegd dat het iets betekent voor de collageenproductie, maar van vitamine C is daadwerkelijk bewezen dat het direct effect heeft op de aanmaak van collageen.

Vitamine C serums: een sterke antioxidant

Wanneer je op zoek bent naar kwalitatieve skincare producten met vitamine C vind je deze vooral terug in de vorm van een serum. Serums zijn huidverzorgingsformules, die speciaal zijn bedoeld voor een specifiek huidprobleem. Serums zijn opgebouwd uit kleinere moleculen dan bijvoorbeeld een crème waardoor ze dieper in de huid kunnen doordringen. Een serum met een hoge concentratie (10-15%) vitamine C beschermt de huid tegen atmosferische huidveroudering veroorzaakt door vrije radicalen, UVA en UVB, zichtbaar licht, infraroodstraling en ozonvervuiling. Vitamine C is namelijk een sterke antioxidant. Een antioxidant neutraliseert vrije radicalen. Mo schreef al eens eerder over vrije radicalen en het belang van een goede antioxidant. Vrije radicalen en UV-straling zorgen er namelijk voor dat onze huid veroudert. Door het gebruik van een antioxidant kun je huidveroudering door deze externe factoren tegen gaan.

Wat doet vitamine C verder voor je huid?

Naast de beschermende werking van deze sterke antioxidant verbetert een vitamine C serum ook het uiterlijk van de huid. Heb jij last van een ongelijkmatige huidtint, ruwe structuur, fijne lijntjes, acne littekens, of een doffe huid? Vitamine C is een echte krachtpatser dat kan helpen tegen al deze huidklachten. Fijne lijntjes vervagen, pigmentvlekken lichten op en de algehele huidskleur verbetert. Eenmaal geabsorbeerd door de huid blijft een vitamine C serum tenminste 72 uur werkzaam. Bij regelmatig gebruik van een antioxidant helpt het de huid te verstevigen en de teint te verhelderen.

De voordelen van vitamine C op een rijtje:
• Neutraliseert schadelijke vrije radicalen
• Stimuleert de aanmaak van collageen
• Minimaliseert pigment, zoals pigmentvlekken op de huid
• Vermindert bestaande tekenen van huidveroudering
• Verstevigt de huid

Fijne vitamine C serums

Er zijn verschillende vitamine C serums op de markt. In combinatie met andere actieve ingrediënten is er voor iedere huid een geschikt vitamine C serum te vinden. Vitamine C is geschikt voor ieder huidtype, maar vanwege de hoge dosering van vitamine C kun je het gebruik van sommige serums beter langzaam opbouwen.
Voor de normale of droge huid: SkinCeuticals C E Ferulic
Een merk dat bekend staat om zijn kwalitatieve vitamine C serums is SkinCeuticals. Een populair vitamine C serum voor de normale en droge huid is de SkinCeuticals C E Ferulic. Naast vitamine C bevat dit serum ferulinezuur, wat ook een sterke antioxidant is. Samen vormen de ingrediënten dubbele bescherming tegen schade door vrije radicalen.
Voor de onzuivere huid: SkinCeuticals Silymarin CF
Heb je last van een vette of onzuivere huid? Dan is de SkinCeuticals Silymarin CF geschikt. Dit serum helpt de talgproductie tegen te gaan dankzij de ingrediënten salicylzuur en silymarin. Dit serum is dus niet alleen een antioxidant, maar gaat ook onzuiverheden en een onregelmatige huidstructuur tegen.
Tegen pigmentvlekken: SkinCeuticals Phloretin CF
Voor degene met een pigmentgevoelige huid is de SkinCeuticals Phloretin CF geschikt. Vitamine C vermindert bestaand pigment in de huid en voorkomt de aanmaak van nieuw pigment door externe aggressoren. In het serum Phloretin CF zit naast vitamine C ook het ingrediënt phloretin. Phloretin helpt ook pigment en roodheid dat ontstaat door bijvoorbeeld acne of huidveroudering te vervagen.
Onthoud wel dat antioxidanten zoals vitamine C hun effectiviteit verliezen als ze worden blootgesteld aan zuurstof en licht. Gebruik daarom producten die verpakt zijn in tubes of donkere flesjes en vermijd producten in potjes. Zo houdt het product haar optimale werking.

Vind je het lastig om het juiste vitamine C serum voor jouw huid of huidprobleem te kiezen? De huidtherapeuten van de Van Rosmalen Kliniek geven je graag skincare advies op maat.