DE GOUDEN COMBI TEGEN HUIDVEROUDERING

Smeren, smeren en nog eens smeren. Dit gegeven krijgen we van jongs af aan al mee van de mensen om ons heen. Het smeren van een goede SPF zorgt er namelijk voor dat de kans op huidkanker vermindert en het vroegtijdig verouderen van de huid kan worden voorkomen. Maar wist je dat het gebruik van antioxidanten in combinatie met een goede SPF perfect samengaan voor de meest optimale bescherming? Forever 39 ging het gesprek aan met de Van Rosmalen Kliniek, zodat jij alles weet over de heilzame werking van deze topcombinatie!

Wat is het effect van de zon?

In ons koude kikkerlandje, genieten veel mensen van de zon wanneer deze gaat schijnen. Naast dat de zon zorgt voor warmte en een lekker kleurtje, draagt hij ook bij aan de aanmaak van vitamine D. Vitamine D, ook wel ‘zomervitamine’ genoemd, geeft een boost aan je immuunsysteem en draagt bij aan het behoud van sterke tanden en botten. Ondanks de vele positieve effecten die deze ‘zomervitamine’ met zich meebrengt, schuilen er helaas negatieve effecten achter de straling vanuit de zon, die direct op je huid terechtkomt. UV-straling kan namelijk schade veroorzaken aan het DNA, wat uiteindelijk kan leiden tot huidkanker als gevolg van onvoldoende bescherming van de huid. Daarnaast wil de huid zichzelf behoeden tegen verbranding en de overige effecten van UV-straling, waardoor extra melanine (pigment) wordt aangemaakt, wat zich kan uiten in pigmentvlekken. Een andere vervelende bijkomstigheid is dat UV-straling het verouderingsproces laat versnellen. Meer dan 80% van de tekenen rondom huidveroudering wordt door UV-straling veroorzaakt. Kortom, het heerlijke zonnetje lijkt onschuldig, maar kan van invloed zijn op jouw gezondheid en huidstructuur.

Beschermen van de huid met een SPF

Veel mensen weten niet dat een SPF, ook in de herfst en winter erg belangrijk is om toe te voegen aan jouw skincare routine. In de zomer zijn de UV-stralen heftiger aanwezig en kennen zij een sterkere werking. Echter wil dit niet zeggen dat er in de overige seizoenen geen aandacht besteed hoeft te worden aan de bescherming van je huid tegen deze schadelijke straling. De huidspecialisten bij de Van Rosmalen Kliniek benadrukken dat ook op een bewolkte dag de huid beschermd moet worden met een SPF, omdat de schadelijke UV-straling nog steeds de huid weet te bereiken. Dit betekent dat je 365 dagen per jaar wordt blootgesteld aan stralingen die zorgen voor huidveroudering, pigmentvlekken en rimpeltjes. Naast de bescherming tegen UV-straling, werkt een SPF-crème ook als blokkade voor sporen van luchtvervuiling. Door de barrière laag die ontstaat na het smeren van een SPF-crème, komen kleine vervuilde deeltjes in de lucht lastig door de huid heen. Hierbij geldt; hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming. Vind je SPF met een wit waasje niet fijn? Er zijn gelukkig ook zonbeschermers met een teint, die je gelijk kunt inzetten als foundation! Ook bestaat er een SPF op basis van mineralen, hier blijven minerale filters op de huid liggen en weerkaatsen de UV-stralen.

Het belang van antioxidanten

Natuurlijk zijn de meeste mensen wel op de hoogte van het belang van een SPF, maar wist jij dat alléén een SPF eigenlijk niet voldoende is om je huid optimaal te beschermen? Antioxidanten en een SPF gaan hand in hand en vormen de ‘gouden combinatie’, voor de optimale bescherming van jouw huid. Antioxidanten bevatten verschillende vitamines en mineralen die in natuurlijke producten voorkomen. Wanneer we jong zijn, zit de huid vol met antioxidanten. Maar door bijvoorbeeld zonneschade, de menopauze, verkeerde (irriterende) huidverzorgingsproducten of ziekte, verliest de huid het vermogen om antioxidanten te produceren. De werking van een antioxidant geldt als bescherming voor de huid tegen schadelijke stoffen, die worden veroorzaakt door het vrijkomen van vrije radicalen. Deze worden dankzij de werkende vitamines en mineralen geneutraliseerd. Naast het bieden van bescherming tegen stralingen van de zon, biedt een antioxidant ook bescherming tegen andere vrije radicalen, zoals het blauwe licht dat afkomstig is van digitale apparaten. Bij gebrek aan bescherming, wordt het natuurlijke proces van oxidatie aangetast. Hierdoor beschadigen vrije radicalen onze lichaamscellen, wat kan zorgen voor de belemmering van het zelf herstellend vermogen van de huid, de afbraak van collageen en het kan zelfs de celdeling ontregelen. Ondanks dat er antioxidanten zitten in voeding, is het bewezen dat een antioxidant met de juiste verhoudingen, erg effectief is voor de huid. Een goed huidverzorgingsproduct met antioxidanten, is dus eigenlijk iets wat niet mag ontbreken in je skincare routine. Bij de Van Rosmalen Kliniek werken de huidtherapeuten en cosmetisch artsen alleen met hoogwaardige huidverzorginsproducten, die ook voor thuisgebruik geschikt zijn. Een bekende onder de antioxidanten is de Skinceuticals C E Ferulic. Dit serum neutraliseert vrije radicalen en vermindert fijne lijntjes en rimpels. Door een goedwerkende SPF (het liefst factor 50) te gebruiken in combinatie met een antioxidant, zorg je ervoor dat jouw huid optimaal beschermd is tegen invloeden van buitenaf, die niet per se met het blote oog te zien zijn.

Welke natuurlijke antioxidanten vullen zonbescherming aan?

Wanneer je de schadelijke effecten van vrije radicalen wil beperken en het huidverouderingsproces net een stapje voor wil zijn, spelen een aantal factoren een belangrijke rol, waar je je zo goed mogelijk aan dient te houden. Een paar van deze punten zijn:

· Voldoende fruit eten! Vooral aardbeien, meloen, pruimen en (bos)bessen bevatten veel antioxidanten.

· Eet naast voldoende fruit ook genoeg groenten die boordevol antioxidanten zitten. Denk hierbij aan broccoli, wortels, asperges en bloemkool.

Daarnaast zijn er ook natuurlijke antioxidanten in je dagelijkse voeding aanwezig, die je kunt gebruiken om je lichaam een handje te helpen bij het tegengaan van de negatieve gevolgen van vrije radicalen. Dit zijn onder andere:

· Groene thee;

· Vitamine C & E (alle vormen);

· Koffiefruit-extract;

· Kiwifruit-extract;

· Glutathion.

Voordelen SPF & antioxidant

Het resultaat van een SPF en antioxidant Het effect van een SPF is natuurlijk goed waarneembaar. Je huid blijft egaal, je hebt minder last van pigment en je huid verbrandt niet in de zon. Een antioxidant daarentegen, helpt het beperken van schade door vrije radicalen van de huid. Dit betekent niet dat je er ineens vijftien jaar jonger uit gaat zien, wellicht dat je zelfs nauwelijks verschil ziet. Maar dat wil niet zeggen dat antioxidanten je huid niet enorm helpen en je huid op de lange termijn gezonder en mooier blijft! Uit onderzoek komt namelijk naar voren dat antioxidanten bij het volgende helpen:

· Gezonde, betere huidcellen;

· Zonschade verminderen;

· Productie collageen stimuleren;

· Het verbeteren van de celfunctie;

· Elasticiteit verbeteren.

Tot slot

Na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte over het belang van een SPF in combinatie met een antioxidant. Met de zomer in het vooruitzicht is het belangrijk om bewust om te gaan met de bescherming van onze huid. Door meer antioxidanten in je voeding en huidverzorging op te nemen en dagelijks te smeren met een SPF, zorg je ervoor dat je optimaal beschermd bent tegen vrije radicalen en UV-straling. Weet je niet goed welke producten het beste geschikt zijn voor jouw huid? Dan kun je altijd een afspraak maken bij een huidspecialist voor een huidanalyse en advies op maat!