HUIDVERSTRAKKING MET ULTHERA

Wist je dat er inmiddels goede alternatieven zijn voor injectables en plastisch chirurgie als je iets aan een slappere huid wil laten doen? Een van deze oplossingen is de Ulthera behandeling, een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van Ultrasound. Ik hield een Q&A met dokter Hannachia van De Ultherakliniek over deze non-invasieve methode.

ULTHERA BEHANDELING

Botox, fillers, laser, een operatie….. er zijn legio behandelingen als het aankomt op het wegwerken van rimpels en een slapper wordende huid. Nu staan de ontwikkelingen op dit vlak zeker niet stil en kan als serieuze optie ook de Ulthera-behandeling aan dit rijtje worden toegevoegd. Ik ging voor meer informatie over deze behandeling naar de Ultherakliniek in Amsterdam, een onderdeel van Coolsculpting Kliniek (je weet wel, die kliniek waar ik mijn buikvet liet bevriezen). Hier kon ik het apparaat in het echt aanschouwen. Het bestaat uit een hulpstuk dat verbonden is aan een beeldscherm. Op dit scherm kan de behandelaar exact zien waar en hoe diep de behandeling moet plaatsvinden. Maar wat doet het nu precies en werkt het ook echt? Dit soort (en andere prangende) vragen over deze methode stelde ik aan dokter Hannachia van de Ultherakliniek.

DOKTER HANNACHIA, KUNT U ONS UITLEGGEN WAT DE ULTHERA BEHANDELING PRECIES DOET?

Dokter Hannachia: Ulthera is een niet-chirurgische behandeling voor het verstrakken en liften van de huid in het gezicht en hals. En voor het wegwerken van lijnen bij het decolleté. Ulthera is de enige technologie die het weefsel nauwkeurig, door gebruik van een echo, consistent verhit tot 60-70 graden Celsius. Deze temperatuur is nodig om de aanmaak van lichaamseigen collageen te stimuleren. Zo kun je de huid liften en steviger en strakker te maken.

ulthera behandeling

rechts: een aanzienlijk strakkere kaaklijn en nek na 90 dagen

WAARVOOR IS DE ULTHERA BEHANDELING GESCHIKT?

Rond het 25ste levensjaar begint de afname van collageen, dus vanaf die leeftijd zou je preventief een “collageenboost” kunnen nemen. De Ulthera behandeling is o.a. geschikt voor behandeling rond de ogen. Denk aan wenkbrauw, bovenste ooglid, kraaienpootjes en verstrakken van de lijntjes onder het oog. Ook is het geschikt voor het onderste deel van het gezicht, dus de wangen/kaaklijn en hals. Maar ook behalen we mooie resultaten voor het decolleté. Het is dus geschikt voor eigenlijk iedereen die minder fijne lijntjes wil in deze gebieden. Tijdens een intake zal de Ulthera specialist beoordelen wat mogelijk is. Er wordt dan gelet op losse huid, lijntjes, structuur en de kwaliteit van de huid.

ulthera behandeling

rechts zie je een liftend effect boven het oog door de Ulthera behandeling

HOE WERKT DE ULTHERA BEHANDELING?

Het te behandelen gebied wordt afgetekend door de specialist. Vervolgens wordt gel aangebracht voor het maken van een echo. Want de exacte diepten worden nauwkeurig bepaald door een echo. We beoordelen telkens of er in de goede laag gewerkt wordt, zodat gericht ultrasound energie wordt afgegeven. De precieze en consistente afgifte van warmte zorgt voor goed resultaat zonder omliggende weefsels te beschadigen. Door de ultrasound energie wordt hitte afgegeven om zo de collageenaanmaak te stimuleren.

WAT IS HET VERSCHIL MET ANDERE ANTI-RIMPEL BEHANDELINGEN?

Ulthera is de enige behandeling gebaseerd op ultrageluid (alias ultrasound). Het is tevens de enige huidverjongende methode waarbij de specialist letterlijk kan zien (op een scherm) wat er gebeurt. Dit maakt het mogelijk zeer precies te werken met een goed resultaat. Daarbij worden alleen de juiste huidlagen behandeld: namelijk de diepere huidlagen, waar de rimpels ontstaan. De bovenste huidlaag wordt juist ontzien, maar profiteert wel van het ondersteunende effect. Ulthera is een niet-chirurgische ingreep en er zijn dus geen operatierisico’s of littekenvorming. Ook is er geen sprake van een lange herstelperiode. Met Ulthera maakt het lichaam geleidelijk zelf nieuw collageen aan en is het resultaat dus niet direct zichtbaar. Dit oogt vaak natuurlijker.

DOET HET PIJN?

Het comfort varieert van de ene persoon tot de andere bij een Ulthera behandeling. Als de ultrasound energie wordt afgeleverd, kan een prikkeling gevoeld worden. Gelukkig is dit tijdelijk. Behandelzones die dichtbij het bot komen (voorhoofd/kaaklijn) kunnen overigens gevoelig zijn. De specialist zal continue dit proces in de gaten houden.

ulthera behandeling

Met behulp van het beeldscherm kan heel precies worden behandeld

WAT IS HET RESULTAAT VAN EEN ULTHERA BEHANDELING?

Ulthera werkt door het weefsel van binnenuit te herstellen, een proces dat geleidelijk de aanmaak van collageen en elastine stimuleert. Individuele resultaten kunnen dus variëren. De uiteindelijke resultaten worden zichtbaar naarmate nieuw collageen en elastine worden aangemaakt, ongeveer 3-4 maanden na de behandeling. Deze verbetering kan toenemen tot 6 maanden na de behandeling. De resultaten kunnen langer dan een jaar aanhouden bij sommige patiënten. Je hebt echter onderhoudsbehandelingen nodig om telkens de nieuwe collageen aanmaak te stimuleren. Je blijft ten slotte ouder worden en het verouderingsproces stopt niet na een behandeling. Gemiddeld kiezen mensen er dan ook voor om zo’n onderhoudsbehandeling 1,5 jaar na de eerste behandeling te laten plaatsvinden.

ulthera behandeling

Rechts: een strakkere kaaklijn en nek na 120 dagen

IS EEN ULTHERA BEHANDELING VEILIG?

Ultrasone energie wordt in de medische wereld al meer dan 50 jaar gebruikt onder meer bij zwangere vrouwen. De bekende echo. Verder zijn er zijn vele wetenschappelijke publicaties die laten zien dat Ulthera écht werkt en veilig is. Het is daarom ook door de FDA (de Amerikaanse Food and Drug Administration) goedgekeurd. Deze organisatie heeft strenge voorschriften met betrekking tot de veiligheid en werkzaamheid van apparatuur. Het is een van de strengste goedkeuringsprocessen ter wereld.

DAN DE LAATSTE VRAAG: WAT KOST EEN ULTHERA BEHANDELING?

Dokter Hannachia: dat hangt er vanaf. Een kleine behandeling aan het bovenste deel van het gezicht kan al vanaf 250,00 euro. De prijs voor het aanpakken van de onderkin bedraagt 500,00 euro en de hals 850,00 euro. Ook zijn er meerdere combinaties mogelijk, waarbij een aantrekkelijke korting wordt gegeven.