5 TIPS OM JE COLLAGEEN TE HERSTELLEN

Collageen. Ik kan er uren over praten en pagina’s over vol schrijven. Waarom? Omdat dit wonderlijke goedje er van binnen voor zorgt dat je er aan de buitenkant een beetje appetijtelijk blijft uitzien. Lees: minder rimpels en huidverslapping. En dat vinden we niet erg, toch ;-)? Gelukkig is er veel mogelijk op het gebied van collageen. In dit artikel leg ik je uit wat je kunt doen om je verloren collageen te herstellen én te behouden.

Collageen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Het houdt je hele lichaam (en dus ook je huid) soepel en veerkrachtig. Als je – pak ‘m beet- zo’n 25 jaar bent, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Je collageenvoorraad is optimaal en je huid is mooi en stevig. Maar na je 25e is het uit met de pret. Vanaf dat moment neemt je collageenspiegel namelijk met zo’n 1% per jaar af. Dus reken maar uit. Als je 45 jaar bent, dan ben je al zo’n 20% van je collageen kwijt. Na je menopauze raakt dit proces helemaal in een stroomversnelling. Met als gevolg een oudere, slappe huid.

5 tips om  je collageen te verbeteren

Nu kun je denken: “jammer, het hoort allemaal bij het ouder worden”. Dat is je goed recht uiteraard. Maar wist je dat er weldegelijk manieren zijn om het verlies van collageen te beperken en -sterker nog- terug te draaien? Hier volgen 5 tips om je collageen aan te sterken en daardoor een stevigere huid te krijgen.

1. Collageen supplementen

Inmiddels is het wetenschappelijk bewezen dat je door het slikken van collageensupplementen de tijd kunt terugdraaien. Het blijkt mogelijk om, door het innemen van collageen, het collageengehalte in je bloed met maar liefst 60% te verhogen. Dit is met name bewezen bij rundercollageen op basis van de grondstof Verisol. Dit fijne stofje zit ook in het collageenpoeder van Forever 39 Collagen.

2. Collageenstimulerende gezichtsbehandelingen

Naast collageensuppletie, kun je ook nog gerichte huidbehandelingen laten uitvoeren die het collageen een boost geven. Deze behandelingen zorgen ervoor dat het collageen onder de huid een beetje wordt beschadigd, waarna je lichaam nieuw en steviger collageen zal aanmaken om dit te repareren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan microneedling (liefst in combinatie met radiofrequentie) of ultrasound. Ook zijn er diverse fillers op de markt die de collageenaanmaak stimuleren.

3. Voeding

Als je ervoor zorgt dat je dagelijks de juiste voeding eet, dan zal dit een positieve uitwerking hebben op de stevigheid van je huid. Vitamine C is bijvoorbeeld essentieel voor de aanmaak van collageen. Ook heb je de juiste eiwitten nodig (vooral glycine, proline en hydroxyplroline). Verder bevordert suiker juist het afbreken van je collageen. Het is maar dat je het weet ;-). Wil je meer weten over de invloed van voeding op je collageen? Huidexpert Astrid Koole schreef er een interessant boek over: “Wat zie jij er lekker uit” .

4. Lifestyle

Buiten de juiste voeding, is ook de rest van je lifestyle razend belangrijk als je aan je collageen wilt werken. Zo zorgt de zon ervoor  dat je collageen versneld wordt afgebroken. Daarom is het altijd raadzaam om een goede spf te gebruiken en verder een hoed te dragen. Ook is het belangrijk voldoende te slapen, te bewegen, ontspannen te leven en niet te veel alcohol te consumeren.

5. Skincare

Yes, dit is geen marketingpraatje. Er bestaan namelijk weldegelijk crèmes en serums die bewezen de aanmaak van collageen bevorderen. Het zijn vooral de zogenaamde cosmeceutical merken die hierin gespecialiseerd zijn. Helaas is de naam Cosmeceutical niet beschermd, dus iedereen kan dit zo maar op de verpakking zetten. Koop daarom alleen merken van hoogwaardige kwaliteit, zoals Universkin, Emergin-C, Novexpert en Dermaceutic. Zie hieronder voor de ingredienten die echt iets voor je collageen kunnen betekenen.

Vitamine A

Het is bewezen van vitamine A (of derivaten als Retinol) dat het helpt in de stimulering van collageen. Dit laatste komt door de remming van zogenaamde MMP enzymen. Deze enzymen breken nl. collageen en elastine af als ze de kans krijgen. Zie voor meer informtie het eerdere artikel dat ik over Vitamine A schreef.

Vitamine C

Ook vitamine C hoort in dit rijtje. Maar let wel op dat de producten in een luchtdichte verpakking zitten. Anders doet het meer kwaad dan goed. Ook is de dosering belangrijk. Vitamine C kan pas haar werk doen als er minimaal een percentage van 4% in zit.

Glycol

Glycolzuur helpt je bij het exfolieren van de huid. Maar dat niet alleen: bij een hoge concentratie (meer dan 15%) werkt het ook nog eens collageen opbouwend. Nadeel is dat niet iedereen dit percentage kan verdragen omdat het vrij irriterend kan zijn. Maar je kunt het proberen door het langzaam op te bouwen.

Tot slot

Dát je huid ouder wordt, kun je niet voorkomen. Maar na het lezen van dit artikel is het je vast wel duidelijk dat collageen je grote vriend is, als het op een jeugdigere uitstraling aankomt. Je kunt dus zelf ervoor zorgen dat je collageen voorraad optimaal blijft, zodat je langer kunt genieten van een stevig huidje.