LEEF JE MOOISTE LEVEN

Onlangs had ik de eer om Michael Pilarczyk te interviewen. Michael houdt zich al aardig wat jaartjes bezig met het inspireren van andere mensen, door middel van podcasts, boeken, cursussen en lezingen. Met als hoofdthema: “Leef je mooiste leven”. En ja, wie wil dit nu niet? Dus pak een kop koffie of thee en sluit je op met deze XL inspiratie-special met Mister Mindset.

Beginnen met je mooiste leven

Mo: Klinkt geweldig, dat mooiste leven. Maar hoe kom je eraan? Waarmee moet je beginnen? Michael: Je moet altijd starten met goede vragen stellen. Waarom? Omdat je helderheid en overzicht nodig hebt. Als je helderheid en overzicht mist, dan wordt het een beetje wirwar en chaos in je hoofd. Daardoor ga je de werkelijkheid niet meer zien zoals die is. Dan ga je de werkelijkheid inkleuren met aannames (‘dat zal wel zo zijn’). Heel vaak is het zo dat je naar jezelf en naar de wereld kijkt vanuit een onzuiver perspectief. Een vertroebeld beeld, waardoor je verkeerde beslissingen neemt. Maar eigenlijk is het heel simpel: waar sta je en waar wil je naartoe? En wat houdt je nu tegen? Als je dat kunt oplossen, dan kun je alles. Mo: Ok, ik snap dat het dus begint met de juiste vragen. Maar wat is nu een goede vraag? Michael: Er is een aantal vragen die je altijd als startpunt kunnen nemen. Bijvoorbeeld: “Wat is er werkelijk aan de hand?” of “Wat is nu echt het probleem?” Mensen zeggen vaak tegen mij dat ze iets lastig vinden. Maar wát vind je dan precies lastig? Goede vragen geven je inzicht en helderheid. Ze hoeven niet direct een antwoord op te leveren maar ze geven wel richting. Minder goede vragen zijn bijvoorbeeld: “Ja, kan ik er wat aan doen?’ of: “Waarom moet mij dit altijd overkomen”? Ook “Hoe krijg je meer balans” is geen goede vraag. Het is juist een vraag die je onrust geeft. Want wat bedoel je hier nu precies mee? Wanneer heb je dan wel meer balans? Dat zijn goede vragen. Dit soort dingen moet je eerst helemaal uitspitten.

Koffie of de kinderen?

Michael: Ik sprak bijvoorbeeld iemand die heel graag de dag rustig willen beginnen. Met een goed kopje koffie, tijd voor zichzelf, lekker overzichtelijk. Dat lukte nu niet omdat het ‘s ochtends spitsuur is door de kinderen. Ik zeg dan: kijk wat de opties zijn. Is eerder opstaan een optie? Moeten je kinderen weg? Wat er gebeurt is bijna altijd het resultaat van jouw keuzes. Want omdat je voor kinderen hebt gekozen, is het ’s ochtends onrustig. Nou, dan zul je hiermee moeten leren leven. Of je brengt de kinderen naar school en dan begin je daarna jouw dag rustig in stilte met een kopje koffie. Maak het niet te groot: wat is op dit moment het probleem en hoe kan ik dat oplossen? Zoom echt heel erg gedetailleerd in en ga dan jezelf concrete vragen stellen. Het antwoord hoeft niet meteen te komen. Maar je moet er ook niet dagen of weken over gaan doen om die duidelijkheid te krijgen. Het is eigenlijk een soort stroommodel. Als het ja is, dan is het ja en als het nee is, dan kies je voor iets anders. Vervolgvragen brengen jou echt naar het antwoord. Maar soms kan dat dus zijn dat je niet happy bent met dat antwoord. Wat ontkenning kan opleveren. Heel veel mensen zijn niet eerlijk tegen zichzelf, waardoor ze in die onrust blijven. De oplossingen die geboden worden, daar willen ze niet mee akkoord gaan. Om terug te komen op het koffievoorbeeld: om het echt op te lossen moet je je kinderen aan iemand anders geven. Een surrealistische oplossing uiteraard, maar als dat nou de enige optie zou zijn, dan moet je dit accepteren. En op die hele kleuterachtige manier ga ik daar dan mee om. Maar dat geeft wel helderheid. Dus een goede vraag is een mooi startpunt voor de beginnende persoonlijke groei.
Verandering
Een ander mooi vertrekpunt: is er iets wat jij op dit moment in je leven wilt veranderen? En zo ja: wat dan? Voor de meeste mensen is er altijd wel iets wat ze willen veranderen, hè. Maar ik weet dat veel mensen hier ook bang voor zijn. Of ze zijn bang dat ze daar te veel voor moeten gaan doen en daar hebben ze geen zin in. Er zijn ook mensen die het allemaal wel willen, maar die er gewoon niet in geloven dat het mogelijk is. Maar zolang er van binnen nog steeds iets aan je knaagt, is het niet goed. Het is altijd een keuze. Verander ik het, of blijf ik in die slachtofferrol? Dus wil je je liever zielig voelen, wat een soort van comfortabel ongelukkig is. Sommige mensen blijven graag in die rol, want dan krijgen ze aandacht. Stel je voor dat het straks is opgelost, kijken mensen dan nog wel naar mij om? Dus goed bij jezelf doorvragen is essentieel. Hierdoor weet je waar je staat en waar je naartoe wilt. Zelfinzicht is dus echt van onschatbare waarde voor het bereiken van je mooiste leven.

Volg je passie

Michael: Om uit te komen bij dat mooiste leven moet je ook je passie volgen. Zoek uit wat je leuk vindt en ga dat gewoon doen. Mensen vragen vaak hoe ze er achter kunnen komen wat hun passie is. Maar als je er niet achter kan komen, dan is hij er simpelweg niet. Je bent verliefd of niet, dat is precies hetzelfde. Je weet van jezelf of je dat bent of niet. Dat is met passie ook zo, want passie is niets anders dan verliefd zijn op iets. Je kunt ook passies hebben voor een kortere tijd. Ik was bijvoorbeeld vroeger verliefd op radiomaken, maar daarna niet meer. Passie kan dus ook weer voorbij gaan. Het is eigenlijk net zoals het kan gaan met relaties. Er zijn momenten dat je heel erg verliefd bent en dan houdt het soms een keer op. Zo gaat het ook met dingen doen. Ik wilde bijvoorbeeld altijd op een boot wonen en de wereld rond zeilen. De passie is er nog wel, maar de echte ‘need’ om dat te doen is weg. Anders zou ik het wel doen. Maar je hoeft een passie echt niet de komende 40 jaar als levensdoel te gaan volgen.

Uit je bed stuiteren

Michael: Ik heb enorm veel passie voor wat ik nu doe. Daarom doe ik het met liefde en besteed ik er heel veel tijd aan. Mo: Houdt dit in dat je elke dag stuiterend uit je bed komt? Michael: Nee, zeker niet. Het volgen van je passie wil niet zeggen dat je perse elke dag helemaal in de gloria bent. Dat is onhaalbaar, een utopie. Ik heb ook wel eens een dag geen zin. Als ik bijvoorbeeld lekker aan het zwembad wil liggen om een boek te lezen, maar er andere afspraken op mijn planning staan. Dat doet niets af aan de passie voor wat ik doe. Wel een opmerking: als iets je echt gaat tegenstaan, stop er dan mee. Je bent oud wijs genoeg om dit zelf te bepalen. Ga die tijd besteden aan de dingen waar je wél happy van wordt. Sommige mensen zeggen: “Ik weet echt niet wat ik leuk vind”. Nou, dan maakt het ook niet uit, want je vindt toch niets leuk. Of anderen doen meerdere dingen te gelijk en weten niet wat ze het leukst vinden. Maar dat doet er niet toe. Het is niet belangrijk om een soort ranking aan te brengen. Het enige advies wat ik je kan geven is: stop met dingen die je niet leuk vindt. Ga meer tijd besteden aan dingen die je wél leuk vindt. Ik vind het bijvoorbeeld ook heel leuk om huizen te kopen en te slopen. En vervolgens te verbouwen, heel mooi te maken en er zelf te gaan wonen of een koper te vinden. Maar dat zou ik niet fulltime willen doen. Ik vind dit ook heel leuk om te doen, dus ik doe het gewoon allemaal. Maar ik doe wel maar een ding tegelijk, dus ik verdeel mijn aandacht niet teveel. We zijn bijvoorbeeld de tuin aan het verbouwen en ik ben een boek aan het schrijven. Ik ga dan niet ons woonhuis ook nog eens verbouwen. Daar reserveer ik dan een volgend moment voor. Na de zomer heb ik helemaal mijn agenda geblokt voor een half jaar. Daar komen dan geen afspraken in, want dan ga ik mijn huis verbouwen. Maar dat betekent niet dat ik stop met al mijn andere werk. Alleen ga ik minder tijd aan mijn andere werk besteden.

michael pilarczyk boek

Affirmaties

Mo: Jij bent, net als ik, ook een groot voorstander van affirmaties. Dus het herhaaldelijk zeggen of denken van positieve, versterkende gedachten, met als doel het positief beïnvloeden van je denkwijze. Michael: Affirmaties helpen, als je erin gelooft, altijd. Omdat het autosuggestie is, waardoor je mind als het ware wordt geherprogrammeerd. Het is altijd een goed idee om de dag te beginnen met wat affirmaties. Bijvoorbeeld: “Ik ben een mooi mens – ik ben krachtig – ik geloof in mezelf, ik ga alles uit deze dag halen – ik leef vanuit liefde – ik ben dankbaar voor deze dag”. Dankbaarheid is trouwens echt heel belangrijk. Dankbaarheid verhoogt sowieso je trilling. Bij onzekerheid verlaagt je trilling, dat is wetenschappelijk aangetoond. Het draait om de energetische vibratie in je lichaam, die maakt je lichaam sterker en dus ook je geest. Het regelmatig oefenen van affirmaties helpt echt.
Fake it till you make it
Mo: Ik zeg zelf ook regelmatig affirmaties op. Maar soms zijn er dagen dat de boodschap totaal niet bij mij aankomt. Moet je dan wel doorgaan? Michael: Gewoon doorgaan totdat je het wel voelt. Het heeft allemaal te maken met je zogenaamde staat van zijn. De trillinkjes die jij voelt in je lichaam, in al je cellen, die maken hoe jij je voelt. Dat bepaalt je staat van zijn. Wanneer die negatief is, of je bent boos, dan moet je die trilling veranderen. Want zolang die trilling niet anders wordt, blijft het negatief. Het is een soort toon, waarbij negativiteit een soort lage brom toon is. Die moet je veranderen naar de hogere toon van positiviteit. Als de toon niet verandert blijf je in hetzelfde, negatieve gevoel hangen.

Verander je staat van zijn

Mo: Maar hoe kan je dan die negatieve staat van zijn veranderen? Michael: Dat kan door iets te gaan doen om je gedachten verzetten. Richt je aandacht op datgene waar je blij van wordt. Ga gewoon iets doen waardoor je jezelf afleidt. Of juist niets doen, meditatie kan ook helpen. Maar voor sommige mensen versterkt dit juist de negatieve gedachten. Een methode zou kunnen zijn om toch in die meditatie te blijven, ook als deze niet meteen het juiste effect geeft. Als je die negatieve gedachten ziet verschijnen, besteed er dan geen aandacht aan en laat ze gaan. Of ga aan andere dingen denken waardoor je die negatieve gedachten feitelijk letterlijk wegdrukt in je hoofd. Doorbreek die weerstand. Want de weerstand is de “straf” die je krijgt. Eigenlijk is het neurofeedback techniek. Aan de ene kant heb je boze gedachten en aan de andere kant leuke. De boze gedachte gaat pas weg als er voldoende leuke gedachten zijn. Je wordt beloond als je die positieve gedachten de overhand laat krijgen. En je krijgt “straf” als je negatief aan het denken bent. Dit is echt een serieuze therapie waar hele instituten voor zijn waar je naar toe kunt. Maar je kunt het natuurlijk ook voor jezelf doen. Stuur negatieve gedachten weg en richt je op wat wel leuk is. Die plant is mooi, het weer is goed, wat een mooie muziek, ik ga lekker wandelen en aan fijne dingen denken. Feitelijk zijn dit ook affirmaties. Ga hiermee net zo lang door totdat je die negatieve staat van zijn kunt doorbreken of kunt wegdrukken. Dit helpt enorm. Mo: Kan jij dat echt altijd? Kan jij jezelf in een korte tijd naar een goede staat van zijn brengen als je even een minder moment hebt? Michael: Ja, dat kan ik inderdaad. Ik heb mezelf dit aangeleerd. Ik kan mij omdraaien en een andere koers kiezen. Als ik spreekwoordelijk naar het noorden loop en ik kom erachter dat dat mij niet gelukkig maakt, dan keer ik om naar het zuiden. Ik verander de situatie door een andere kant op te lopen, mijn koers te verleggen. Kijk letterlijk de andere kant op, dat helpt.

Hoe blijf je Forever 39?

Mo: We worden allemaal ouder, dat is een feit. Maar een van de thema’s van Forever 39 is het op een mooie en fijne manier ouder worden. Hoe kun je dit in jouw optiek beïnvloeden? Michael: Ga sowieso visualiseren dat je jeugdig bent. Want als jouw gedachten zijn dat je gezond bent en dat je er mooi uitziet, dan zul je er mooier uit gaan zien dan als je het tegenover gestelde denkt. Als je elke dag opstaat en denkt: ik ben lelijk en dik, dan word je ook lelijk en dik. Maar als je jezelf mooi en krachtig vindt, dan zal dat absoluut bijdragen. Wat ook echt helpt: geen zorgen maken of ten minste niet zoveel zorgen maken. Zorgen maken je onherroepelijk ouder. Negatieve gedachten zuigen de energie uit je en dat maakt je moe. Niet alleen maken ze je moe, ze zorgen er ook voor dat je er moe uitziet. Dat je krachtige uitstraling verdwijnt. Ik heb gasten in mijn omgeving van 65 jaar die er uitzien zoals jij. Zonder dat ze zich helemaal volspuiten. Maar ze sporten, en drinken niet belachelijk veel. Want helaas, als je elke dag heel veel zuipt, dan zie je er na 30 jaar wat minder florissant uit. Gezond leven is dus heel belangrijk. Ik zie het ook altijd als vrouwen roken of hebben gerookt, want dat veroudert ook enorm. Maar ik ken heel veel vrouwen van 65 of 70 waar ik echt stapelverliefd op word. Dan denk ik, zo wat zie jij nog prachtig uit. Zij maken zich vaak niet zo druk, waardoor ze minder zorgen hebben. Mo: Maar als je deze zorgen nu gewoon hebt? Michael: Dan moet je eraan gaan werken om deze kleiner te maken. Ga genieten van de kleine dingen, meer leuke dingen doen. Wees dankbaar. Ik zie echt het grote verschil met mensen die zo leven. Affirmaties kunnen je hierbij ook goed helpen. Zeg elke dag tegen jezelf dat je jong, mooi en gezond bent. Jennifer Lopez, een prachtige vrouw, leeft ook deze manier. Kijk eens hoe prachtig die eruit ziet met haar 52 jaar.

Negatieve mensen

Mo: Dan een vraag over iets dat ik lastig vind. Ook al sta je zelf op een positieve manier in het leven, toch zijn er af en toe mensen in je omgeving die voor negativiteit zorgen. Hoe voorkom je dat je hierin wordt meegezogen? Michael: Mijn eerste vraag: waarom maak jij je er druk over? De enige die bepaalt of dingen goed of niet goed zijn, dat ben je zelf. Niemand anders. Geef het leiderschap niet uit handen. Als je je laat besturen door het gedrag van anderen, dan verlies je de controle. Laat dat niet toe. Als een negatief persoon je pad kruist, ga er dan rationeel mee om. Verlies bijvoorbeeld de feiten niet uit het oog, dus ga niet zelf invullen. Zeg tegen jezelf: het is heel kinderachtig wat die persoon doet. Maar het is zijn manier, jammer dan. Draai je vervolgens om en loop radicaal de andere kant uit. Als je naar het noorden loopt en je komt die persoon tegen, dan ga lekker naar het westen. Maar ga niet een andere kant oplopen terwijl je het in je hoofd meeneemt. Want dan stop je het weg en dat werkt niet. Laat de negatieve energie waar deze hoort: bij die ander. Het is niet jouw ding, dus laat het niet toe. Verder is het interessant om te onderzoeken waarom die persoon zoveel impact op je heeft. Het is vaak een blokkade in jou waardoor je niet verder komt. Verder doen alle negatieve dingen die die ander heeft er niet toe. Het raakt jou niet. Maar vaak worden er excuses gezocht om niet te hoeven loslaten. Dat loslaten is iets emotioneels van jou, niet van iemand anders. Daartoe moet jij kunnen overgaan, want alleen jij bepaalt. Dus zolang je wordt afgeleid of tegengehouden, of van de wijs wordt gebracht door een andere persoon, wie het dan ook is, dan heb je te weinig controle over je eigen leven. Mo: Ik snap wat je bedoelt, maar vind jij dit niet soms lastig? Word je bijvoorbeeld nooit geraakt als je vrouw Cindy iets zegt of doet? Michael: Er is niemand die mij van mijn koers afbrengt. Niemand. Dus ook Cindy kan mij niet van slag brengen. Zij had bijvoorbeeld afgelopen week kritiek op mijn communicatie richting jongeren. Ik beschouw dat als een leermoment, maar het raakt me niet. Je moet in staat zijn te zeggen: “Dat gaan we dus niet doen”. Heel veel mensen hebben hier eigenlijk de grootste moeite mee. Ze geven de controle uit handen. Soms gebeurt dit uit gemak, want het is ook handig. Dan kunnen ze zich er achter verschuilen. “Ik kan er niks aan doen” kan dan als een excuus worden gebruikt. Terwijl het er juist omgaat dat je het leiderschap neemt over je leven.

Michael pilarczyk cindy

Applaus

Michael: Een voorbeeld van het niet kunnen loslaten. Ik sprak een vrouw die nog steeds geraakt wordt door haar ex-vriend. Hij doet regelmatig lelijk tegen haar en dat brengt haar van haar stuk. Maar dat is niet alleen het loslaten van die ex, maar ook het loslaten van de gedachte dat ze blijkbaar niet goed genoeg is. Dit gevoel heeft vaak een oorzaak bij de ouders, waar vroeger van alles bewezen moest worden. Soms neemt later een partner deze rol over en hebben mensen nog steeds het kinderlijke gevoel dat ze moeten laten zien wat ze kunnen. Dat ze wel goed genoeg zijn. Dit was ook aan de hand bij de dame die ik sprak. Ze wil nog steeds applaus krijgen van haar ex-vriend, wat hij nooit meer gaat geven. Ze laat zich dus door hem besturen en vecht een wedstrijd tegen de werkelijkheid die ze nooit gaat winnen. Met als gevolg een hoop verdriet. Terwijl er in een mensenleven maar een iemand is die bepaalt of je het goed doet. Dat ben jij zelf, niemand anders. Ik kan van mezelf oprecht zeggen dat ik het leiderschap over mijn leven heb. Daarom lig ik geen seconde wakker van bijvoorbeeld afkrakende opmerkingen onder mijn socials. Ik word soms voor de gekste dingen uitgemaakt. Dan denk ik: waarschijnlijk heb jij heel weinig tot geen eigenwaarde, geloof je niet in jezelf en ben ik de trigger die jou de pijn laat voelen die je in hebt. Met mij is niks mis, nee, jouw eigenwaarde is zo laag. Met deze vorm van feedback kan ik niet zoveel, wel met die van mijn echte vrienden. Als zij iets melden, dan doen ze dat met een reden. Soms zeggen ze bijvoorbeeld dat ik een beetje doordraaf in hoe belangrijk ik mezelf vind. Hoewel ik ook liever applaus krijg, raakt het me niet. Maar ik ga wel over hun opmerking nadenken, want ze houden me niet voor niets een spiegel voor.

Manifesteren

Mo: Iets heel anders. Een vraag van lezeres Cecile over manifesteren. Cecile wil graag een appartement in Zuid-Spanje, maar het lukt haar maar niet. Terwijl ze vaak visualiseert en er van alles aan gedaan heeft. Waarom lukt het dan toch niet? Michael: Alleen visualiseren is zeker niet voldoende. Je moet echt in actie komen, niet alleen wensen. Een goede vraag is: Heeft ze er echt wel alles aan gedaan? Heeft ze bij 40 instanties een hypotheek proberen te krijgen? Want dan kun je zeggen: het lukt niet. Zo niet, dan heeft ze er niet alles aangegaan. Alleen in je hoofd visualiseren is niet genoeg. Mensen blijven hierin te veel hangen. Je moet in actie komen. Als het nu echt niet lukt, bijvoorbeeld omdat Cecile 250.000 euro te kort komt, wat kan ze dan doen om dit geld te gaan verdienen? Hoeveel tijd is daarvoor nodig? Kan het bijvoorbeeld over 10 jaar wel gerealiseerd worden?

michael pilarczyk master your mindset

5 x 15 minuten

Mo: Ik ben af en toe kampioen in het uitstellen van klussen. Een simpele lifehack die heb ik van jou heb geleerd om meer rust te krijgen, is door het elke dag aanpakken van een langliggende klus. Elke dag gaat mijn timer en dan doe ik iets wat al eeuwen op mijn lijstje staat. Heel simpel, maar het werkt enorm goed om een beetje orde te krijgen in de chaos. Heb je nog andere ideeën om meer structuur te krijgen in je leven? Michael: Zeker. De zogenaamde gouden regel van 5 keer 15 minuten. Deze regel houdt in dat je consequent elke dag 5 momenten aan jezelf spendeert. Bijvoorbeeld een moment leren, lezen, podcasts luisteren, wandelen, yoga of een kopje thee drinken. Dat soort dingen. Je begint in de ochtend met 15 minuten voor jezelf. Bijvoorbeeld mediteren 15 minuten of naar buiten kijken. Ik bedoel niet 15 minuten piekeren, nee 15 minuten iets positiefs voor jezelf. Als je dat ’s ochtends en ’s avonds doet, dan zijn dat al twee momenten. Die zijn van belang om even een rustmoment, een moment voor jezelf te creëren. Hou je nog 3 momenten over. Vul die bijvoorbeeld in met het kijken van een inspirerende video, het leren van een taal of je doet een online cursus. Als je bijvoorbeeld 15 minuten per dag aan de Roadmap, mijn digitale programma, zou werken, dan moet je eens kijken waar je na een jaar staat. Hierdoor heb aan de ene kant ontspanning, maar aan de andere kant kun je weer een beetje groeien. Neem desnoods momenten van 5 minuten als je geen tijd hebt voor 15 minuten. Het staat in mijn agenda gepland als een afspraak met mezelf. En dan doe ik het, of ik nou een afspraak met jou heb of met de koning. Podcasts luisteren doe ik meestal als ik auto rij of aan mijn zwembad zit. Dan ga ik soms wel een uur zitten luisteren. En als je dit elke dag consequent doet, dan moet je eens kijken wat het je oplevert. Niet alleen qua rust en structuur in je leven, maar het gaat veel verder. Want wat je doet is een afspraak met jezelf maken en je daaraan houden. Het vergroot je eigenwaarde, geeft structuur in je leven en daardoor rust. Natuurlijk niet meteen na 3 à 4 dagen, maar doe het om te testen eens een maand. Echt, je leven verandert. Mits je de discipline hebt. Want waardoor heel veel mensen onzeker zijn en een lage eigenwaarde hebben, is omdat ze zich niet aan afspraken met zichzelf houden. Ze zijn er wel voor anderen. Ze zijn er voor de kinderen, ze zijn er voor de ex, ze zijn er voor de hele wereld. Maar elke afspraak die ze met zichzelf maken, daar houden ze zich niet aan. Die moffelen ze weg. Heb je enig idee wat er met jouw onderbewustzijn gebeurt als jij dag in dag uit de afspraak met jezelf niet nakomt? Dan zeg je continu tegen jezelf: ik ben niet belangrijk. Want je brein zegt continu tegen zichzelf: je kijkt niet eens naar mij om. Alles is belangrijker, je hebt nooit eens tijd voor mij. Als je dit echt begrijpt, wow, dat is een lifechanging inzicht. Daar kunnen heel veel mensen mee geholpen worden. Dus kom die afspraken met jezelf na; het is essentieel om dit op waarde te schatten. Want het niet nakomen van die afspraken, is ook een vorm van oneerlijkheid. Terwijl eerlijkheid voor veel mensen juist een belangrijke kernwaarde is. Maar als je niet eerlijk bent tegen jezelf, dan heb jij een intern conflict. Want je doet het tegenovergestelde van hoe je wilt zijn en daardoor heb jij nu dit nare gevoel. Door het gaan naleven van afspraken met jezelf, in de vorm van 5 keer 15 minuten voor jezelf, zal dit gevoel snel verdwijnen. Het is dus echt een aanrader als je dingen wilt veranderen.

Haal er alles uit

Mo: Ik kreeg een vraag van een lezeres die met serieuze tegenslagen te kampen heeft. Ze is bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek. Hoe kan ze omgaan met dit gegeven? Michael: Dit is eigenlijk een van de allermoeilijkste onderwerpen om te bespreken. Maar, zoals altijd, moeten we ook hier naar de feiten kijken. Wat weten we wel en wat weten we niet? Datgene wat we weten hoeft ons niet onzeker te maken. Datgene wat we niet weten, dat leidt tot de onzekerheid. Als ik weet dat ik nog een week te leven heb, dan ga ik nu andere keuzes maken. Want als ik weet dat ik nog een jaar heb te leven, dan kan ik nog een beetje gaan plannen. Maar de onzekerheid is dus dat we de einddatum niet kennen. Niemand weet zijn einddatum, maar het is een vaststaand feit dat die einddatum er blijkbaar is. Hoe zou ik dan het liefste met de tijd omgaan die ik nog heb? Wat eigenlijk altijd de enige juiste vraag zou moeten zijn in je leven.  Ga je de tijd die je nog resteert vullen met de vraag hoe lang het nog duurt? En daarna er achter komen dat je die tijd totaal niet goed benut hebt? Dan had ik dus net zo goed 3 maanden geleden al weg kunnen gaan, want ik heb niets met die tijd gedaan. Of ga ik die tijd benutten om te doen wat ik echt wil doen? Dus zou je je leven anders gaan inrichten als je zou weten dat je nog kort te leven hebt? Ik denk dat dit een hele essentiële vraag is om aan jezelf te stellen. Dit is ook het thema van al mijn programma’s en boeken. Want wij denken dat we wellicht nog 20 of 30 of 50 jaar te gaan hebben, maar wat nou als dat nog een maand is? Wat dan? Het is voor de meeste mensen een hypothetische vraag, maar stel hem maar eens aan je zelf. Hoe zou je dat nu gaan leven? Ga je dan nog net zo slordig om met je tijd? De meeste mensen verspillen de helft van hun tijd aan onzin. Dus nogmaals: wees eerlijk tegen jezelf. Van de 6 maanden, 10, 20 of 30 jaar die je nog te gaan hebt, is het aan jou om de keuze te maken. Waaraan je je tijd wilt besteden en waaraan niet. Haal er alles uit voor de tijd die je nog is gegeven. Blijf daarbij dichtbij bij jezelf en probeer uit liefde te leven. Dan leef je je mooiste leven.

————————————————————————-

Dank Michael, voor je mooie inzichten! Ben je nu zelf ook geïnspireerd door zijn wijze woorden en wil je hiermee zelf aan de slag? Op 20 januari start zijn nieuwe programma Your Roadmap, waarmee je volledig wordt ondergedompeld in zijn ideeën die kunnen helpen naar jouw mooiste leven. Onderdeel hiervan is maar liefst 26 uur aan live sessies met Michael. Ik heb hier zelf vorig jaar aan meegedaan en het heeft me veel gebracht op het gebied van persoonlijke groei. Klik hier als je hier meer informatie over wilt.

**********WINACTIE***********

ps: Ik mag van Michael een gesigneerd exemplaar van Master your mindset weggeven, super leuk! Hoe doe je mee? Simpel. Laat onder dit bericht op Facebook weten waarom jij dit programma echt nodig hebt. Een ander optie is om Instagram in de gaten te houden en te reageren op de post en Storie die ik hierover deze week plaats. De winnaar worden bekend gemaakt op maandag 23 januari.