STRESS? PROBEER DEZE 4 TIPS!

Weet jij soms niet meer hoe je alle ballen in de lucht kunt houden? Of wil je meer rust en balans voor jezelf creëren? Dan is het boek ‘De Metta cirkel’ misschien wel iets voor je. Lees hier 4 praktische tips uit dit boek, die je zelf gemakkelijk in je leven kunt toepassen.

Stress

In de moderne maatschappij ervaart een grote groep mensen verschijnselen van stress, zowel op het werk als thuis. Dit komt onder andere door het steeds hogere verwachtingspatroon dat we elkaar opleggen. Ook helpt het niet dat de stroom van informatie steeds sneller gaat. Dankzij ons mobieltje zijn we overal bereikbaar op de gekste tijdstippen. We staan altijd “aan”, als we niet uitkijken. Het is voor je gezondheid van het grootste belang dat je de regie terug in handen neemt en meer vanuit je gevoel gaat leven, in plaats van dat je continu reageert op de prikkels om je heen.

De Metta Cirkel

De Metta Cirkel is een zelfhulpboek dat is geschreven door mindfulness trainer Wineke van Aken. Voor mij geen onbekende, want vorig jaar had ik het voorrecht om bij haar op Bali een retreat te volgen. Haar wijsheid over het creëren van meer balans en rust in je leven heeft ze nu toevertrouwd aan het papier. Het boek is gebaseerd op, zoals de titel al zegt, de zogenaamde Metta Cirkel. Dit systeem gaat uit van 5 stappen, die stuk voor stuk bijdragen aan een rustiger leven. Door middel van deze 5 stappen leer je nl. samen te werken met je geest in plaats van ertegen te vechten. Je leert luisteren naar je gevoel zodat je keuzes kunt maken die echt bij jou passen.

4 praktische tips voor een rustiger leven

In het boek vind je vele bruikbare adviezen, waarbij o.a. aansluiting wordt gezocht bij het boeddhisme en de leer van de Mindfulness. Ik geef je hieronder 4 praktische tips uit het boek die bij mij echt hebben geholpen (en nog steeds helpen) om onnodige stress uit mijn leven te bannen. Here we go.

1. Ga mediteren

Meditatie helpt bij het overzichtelijk maken van je leven. Je geest is nl. een meester in het verzinnen en koesteren van problemen, waardoor je onnodig stress creëert. Door regelmatig te mediteren creëer je ruimte tussen jezelf en je verstrikte geest. Inmiddels heb ik mediteren zo’n 4 a 5 keer per week een vast plekje gegeven in mijn avondritueel.

2. Oordeel minder

Veel mensen (ik ook!) oordelen de hele dag over situaties, anderen en niet in de laatste plaats onszelf. Een automatisch patroon dat vaak een negatieve lading heeft. Het kan heel bevrijdend zijn om jezelf hiervan bewust te worden en je niet hierdoor te laten meeslepen. Scheelt een hoop negativiteit en daarmee ook stress.

3. Erken wat er is

Nog zo’n trigger voor stress: als dingen anders gaan dan je zelf had gewild. Het helpt echter niet om je hiertegen te verzetten, want daar word je alleen maar gefrustreerd van. Beter is om te erkennen wat er is en misschien zelfs te accepteren. Dat schept rust.

4. Maak keuzes in je agenda

Altijd druk? Breng dan eens in kaart waar al je tijd naartoe gaat en analyseer het resultaat. Misschien kom je wel tot de ontdekking dat je geen tijd reserveert voor jezelf, terwijl het o-zo belangrijk is om regelmatig te ontspannen. Of dat je vrije avonden worden opgeslokt door social media, waardoor je niet meer toekomt aan echte ontmoetingen met vrienden en familie. Als je inzichtelijk krijgt waar je tijd naar toegaat, kun je betere keuzes maken over de indeling ervan.

Tot slot

Hierboven heb je wat voorbeelden uit het boek gegeven die mij aanspraken. Deze doen echter geen recht aan het volgen van de hele methode van de Metta Cirkel. Dus wil je serieus aan de slag met het creëren van meer rust en balans, lees dan vooral het boek. Mij heeft het veel gebracht en ik grijp het regelmatig om bepaalde hoofdstukken te herlezen. Kortom, ik kan je de Metta Cirkel van harte aanbevelen als je gezonder en tevredener wilt leven.

De Metta Cirkel is te koop voor 20,00 euro bij Bol.com of mettamind.nl

N.b: ik heb het boek opgestuurd gekregen, maar dit heeft mijn mening op geen enkele wijze beïnvloed.