WAAROM IK MEEDOE MET DE SUIKER CHALLENGE

Heb je al gehoord van de Nationale Suiker Challenge? Nee, niet meteen wegscrollen, want dit is niet zo maar de zoveelste popie jopie challenge. Deze Challenge gaat nl. ergens over over. Het is een initiatief van het Diabetesfonds, waarbij je 7 dagen probeert geen suiker te eten. De start is komende maandag en het is de bedoeling om jezelf bewust te maken je eigen suikergebruik. Een goed plan, waar ik volledig achtersta. Lees hier waarom meedoen ook voor jou een geweldig idee zou kunnen zijn. 

Waarom zou je meedoen aan de Suiker Challenge?

Bijna iedereen houdt wel van de smaak van suiker. Producten met dit witte poeder zijn nu eenmaal vaak lekker. Het is de smaakmaker in koek, snoep en al wat meer. Maar dat we in onze maatschappij echt te veel suiker consumeren, wordt steeds duidelijker. Niet alleen op een directe manier via de bekende suikerklontjes, maar ook verborgen in de meest uiteenlopende voedingsmiddelen. Zo zit er ook bijvoorbeeld vaak suiker in ‘onschuldige’ producten als mayonaise, koffiemelk en tomatenketchup. Dagelijks eten we maar liefst gemiddeld 28 suikerklontjes. Dat is veel! Het advies voor vrouwen is nl. maximaal 12,5 klontjes per dag en voor mannen 15. Ruim 60% van de volwassenen consumeert dagelijks 30% te veel vrije suikers. Weet jij al hoeveel je er zelf dagelijks consumeert? Door mee te doen aan de Challenge kun je ontdekken hoe afhankelijk jij van suiker bent. Verder word je uitgedaagd om gezonde, voedzame alternatieven te vinden voor het witte goedje. Die zijn er nl. genoeg. Zie bijvoorbeeld onderaan dit artikel voor wat lekkere, gezonde recepten waarbij je de suiker echt niet mist. 

Mijn reden om mee te doen aan de Suiker Challenge

Jaren geleden had ik tijdens de zwangerschap diabetes. Als dit je overkomt, heb je een super grote kans om op afzienbare termijn blijvend diabetes 2 te ontwikkelen. Voor mij is dit het sein geweest om mijn voedingspatroon drastisch op de schop te gooien. Ik ben bewuster gaan kijken naar mijn eigen suikerinname en hier drastisch op gaan ‘bezuinigen’. Dit heeft mijn lichaam veel goed gedaan. Mijn suikerspiegel, die eerst dus ronduit slechte waarden had, is inmiddels volledig genormaliseerd. Ik vertrouw er dan ook op dat de ziekte Diabetes, door aanpassing van mijn leefpatroon, aan mijn deur voorbij zal gaan. Sindsdien ben ik een bevlogen ambassadeur voor een voedingspatroon met minder suiker. Vandaar dat ik deze actie van het Diabetesfonds volledig steun. Zelf nog niet helemaal overtuigd? Lees dan hier onder maar eens wat voordelen van een lagere suikerconsumptie.

Slanke lijn

Een inkopper: van suiker word je dik. Echt waar. Niet echt wereldschokkend nieuws, maar als je wat minder kwistig met de suikerpot strooit, krijg je vanzelf een beter figuur. Gratis en voor niets.

Immuunsysteem, hormoonbalans en verzuring

Suiker gooit allerlei processen in je lichaam in de war. Het verzuurt je lichaam, verstoort je hormoonbalans en je immuunsysteem. Je lichaam zal je dus dankbaar zijn als je wat bewuster met suiker omgaat.

Enge ziektes

Suiker blijkt een voedingsbodem te zijn voor nogal wat lichamelijke narigheid. Niet alleen diabetes, maar ook bijvoorbeeld kanker en hart-en vaatziekten doemen vaker op bij een suikerrijk patroon.

Rimpels

Als je veel suiker eet, dan krijg je eerder rimpels. Yes, dear…… Suiker zorgt er nl. voor dat je huid verhardt, het collageen wordt aangetast en de elasticiteit minder wordt. Dus als je minder suiker consumeert, kun je langer genieten van een strak(ker) gezicht. 

Tot slot

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen om meedoen te doen aan de Suiker Challenge. Ga gewoon eens de uitdaging aan om te zien of jij zonder suiker kunt. Het is maar een week en wie weet wat het je brengt. Je kunt je aanmelden op de site van de Nationale Suiker Challenge. Dan krijg je een leuk (digitaal) magazine toegestuurd, waarin de bedoeling nog eens goed wordt uitgelegd. Ook staat er allerlei smaakvolle recepten in om de suikerverleiding te kunnen weerstaan. Niet alleen komende week, maar ook daarna kun je hier nog veel plezier van hebben. Succes met je Challenge!

Nb: op Forever 39 plaats ik trouwens regelmatig lekkere recepten zonder suiker. Zie bijvoorbeeld: 

Meer artikelen over suiker: