LOWCARB VEGAN PUDDING

Heb jij zin in een lekkere verwennerij die geen aanslag op je figuur betekent? Let dan op, want pop-up kok Suzanne Kroon heeft een romige pudding bedacht die je niet meteen “op je dijen hoeft te plakken”. Nou Suus, vertel, hoe maken we deze “no guilt pudding”?

Romige vegan chia pudding

Deze keer heb ik een recept bedacht van vegan chia pudding zonder toegevoegde suikers. De pudding is op basis van Fairtrade kokosmelk van Fairtrade Original, 72 % bio chocolade en frambozen.

vegan chia pudding

Ingrediënten

2 eetlepels chiazaad van Raw organic food (BIO)
200 ml fairtrade kokosmelk
een stuk gehakte pure Fairtrade bio choco 72%
limoen rasp en het sap van een halve limoen
paar frambozen
mint om te garneren
gebrand amandelschaafsel

Doe 200 ml kokosmelk in een kom en voeg daar de chia zaadjes, limoensap en rasp aan toe. Roer dit goed door.
Giet het in een mooi glas en zet het dan in de koeling. Het heeft wel een ongeveer 3 uur nodig om volledig op te stijven, dus mocht je in tijdnood zitten, dan kan je het prima in de avond maken. En dan de volgende ochtend als ontbijt nemen.
Als de Chia pudding mooi stijf uit de koeling komt, kan je het gaan garneren met het amandelschaafsel, chocolade, frambozen, mint.

Weetjes over Chia zaad

Chia zaad vol omega 3-vetzuren die de hormonen in balans houden, antioxidanten, proteïnen en voedingsvezels. Ook gaat de omega 3 in Chia zaad ontstekingen tegen en vermindert het de kans op hart- en vaatziektes. Verder kan chiazaad meehelpen om je bloedsuikerspiegel te balanceren. Het omzetten van koolhydraten naar glucose (suikers) wordt namelijk vertraagd. Hierdoor hoeft er minder insuline aangemaakt te worden. Dit helpt trouwens ook bij het afvallen, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Echt een superfood dus.

Alleen niet iedereen verdraagt chia zaad even goed. Door de hoge concentratie aan vezels kun je nl. last krijgen van je darmen. Dus let er een beetje mee op. Verder heeft chiazaad een bloeddruk verlagende werking. Als je medicijnen slikt, raadpleeg altijd de bijsluiter of neem contact op met je huisarts.

Nog even de positieve effecten van cacao op een rijtje:

  • het heeft een antioxidante werking
  • Beschermt tegen hart- en vaatziekten
  • Het zorgt voor het behoud van een goede bloeddruk
  • Het versterken en zachter maken van de huid (mooi meegenomen ;-))
  • Theobromine, een opwekkende stof in cacao, helpt tegen vermoeidheid
  • Het verbetert je humeur
  • Het stimuleert de stofwisseling doordat het magnesium bevat.

Pure chocolade bevat het meeste cacao en heeft dus ook de meeste positieve effecten. Kies voor pure chocolade met minstens 72% cacao, maar bij voorkeur voor chocolade met 80 of zelfs 90% cacao.

N-joy!

suzanne kroon

xoxo Suus