AFVALLEN? DIT WERKT ECHT!

Wil je voor de zomer nog een paar kilo’s kwijt? Maar wel op een gezonde manier, dus zonder jezelf uit te hongeren? Lees dan snel verder!

Afvallen

Ik ben echt een enorme Bourgondiër. Zo ben ik net terug van mijn vakantie in Sardinië en daar heb ik op en top genoten van het goede Italiaanse leven. Zoals het natuurlijk hoort op vakantie! Het gevolg is alleen wel dat mijn stroomlijn even wat minder scherp is. Geeft niets, ik ga gewoon nu weer terug in het gareel. Maar wel op een gezonde manier. Ik geloof nl. niet in dieetpillen of een maand op worteltjes leven etc. Deze methoden helpen op de korte termijn wel, maar zijn niet echt bevorderlijk voor je gezondheid. En als je ermee stopt, kom je genadeloos aan. Het is veel beter om met kleine aanpassingen in je eetpatroon die “gazellen look” te behalen en in stand te houden. Weten hoe je dit zelf op een relaxte manier kan doen?


1. beperk snelle koolhydraten tot 1 keer per dag

Snelle koolhydraten laten je suikerspiegel te vlot stijgen en worden meteen omgezet in te veel glucose. Je lichaam kan niets met deze overdaad en zet de glucose om in vet. Dus hallo, zwembandjes! Beperk daarom de inname van snelle koolhydraten zoals brood, aardappelen, rijst en pasta tot echt maximaal 1 keer per dag. En zorg ervoor dat je de minst bewerkte variant van deze koolhydraten kiest. Kies daarom voor volkoren of spelt deegwaren en zilvervlies rijst. Neem er verder absoluut niet te veel van en eet ze alleen overdag. Wat eet je dan ’s avonds? Zorg dat bij de avondmaaltijd je bordje voor 70% (goed) is gevuld met groenten en 30% met vlees (dus zonder pasta, rijst of aardappelen). Deze combinatie verteert langzaam en voorkomt gesnaai later op de avond. Inspiratie nodig? Regelmatig plaatsen verschijnen er op Forever 39 recepten van lowcarb gerechten. Zie bijvoorbeeld deze heerlijke slanke (en vegan) pudding van onze Pop-up kok Suzanne Kroon.

2. minimaliseer alcohol

Hoe gek ik er (net als vele anderen) ook op ben, alcohol is helaas echt een killer voor je figuur. Ten eerste zitten in alcohol snelle koolhydraten. En die zijn niet goed voor je lijn zoals je hierboven al kon lezen.  Verder bevat alcohol veel (loze) calorieën, gooit het je stofwisseling in de war én krijg je er honger van. I rest my case….

3. eet fruit met beleid

Fruit is gezond en heb je nodig voor de voeding van je lichaam. Maar wist je dat je het beste ’s ochtends fruit kan eten? Dan is je suikerspiegel optimaal en kunnen alle suikers goed door je lichaam worden verwerkt. Eet bij je fruit altijd iets met vet of eiwitten; dat voorkomt dat je suikerspiegel enorm snel stijgt (geldt ook voor andere voeding met veel suikers). Mijn laatste tip: kies je fruit met zorg. Te zoet fruit zoals bijvoorbeeld ananas, mango en witte druiven bevatten veel suikers, dus eet deze soorten niet te vaak. Kies liever voor bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen en zure appels.

4. (Verborgen) suiker

Tja, suiker, wat zal ik daar van zeggen. Lezers die al langer deze blog volgen, weten dat ik zoveel mogelijk suiker uit mijn leven probeer te bannen (maar wel volgens de 80/20 methode, want het moet een beetje leefbaar blijven allemaal). Suiker is nl. echt slecht voor je gezondheid en slanke lijn. Maar je wist vast wel dat taartjes, koekjes en drop niet goed zijn voor je. Let verder ook goed op de etiketten van ‘onschuldige’ producten. Fabrikanten vinden het nl. nodig om aan de meest uiteenlopende producten deze dikmaker toe te voegen. Wat dacht je van koffiemelk, mayonaise en ketchup? Of laatst deed een vriendin (you know who you are 😉 nietsvermoedend een flinke scheut balsamico over een op zich gezonde salade, waarna vervolgens het glazuur van je tanden sprong. Het hoofdbestanddeel van de dressing bleek witte suiker. Aai….. Check dus altijd goed de etiketten van producten.

5. Kom van die stoel af!

Bewegen helpt ladies. Dit is niets nieuws onder de zon, maar zeker goed om hier weer eens bij stil te staan (figuurlijk dan ;-)). Door beweging wordt je stofwisseling versneld, verbrand je meer calorieën en krijg je een betere mindset (waardoor je alles beter volhoudt). Het mooiste zou zijn als je 2 keer per week je grote spieren (rug, bovenbenen, borst) versterkt door middel van krachttraining, want spiermassa verbrandt veel meer energie dan vetmassa.

Lees hier: waarom je vooral aan krachttraining moet doen (zeker als 40+ vrouw)

Mocht krachttraining echt niet aan jou besteed zijn, zorg dan dat je dagelijks iets aan andere beweging doet. Laat bijvoorbeeld de auto staan en doe alles te voet of per fiets. Of trek die hardloopschoenen onderuit de kast vandaan en ren elke dag een kort rondje. Het helpt allemaal.

Tot slot

Misschien is het even wennen voor je om je lifestyle aan te passen, maar het helpt je absoluut op weg naar een mooi figuur. Succes en het gaat je (net als ik) zeker lukken als je deze regels respecteert!

Meer over afvallen: