MIJN TIPS OM 20 KILO AF TE VALLEN

20 kilo afvallen, dat is best veel. Maar mij is het gelukt, na vele jaren van overgewicht. Ik heb nl. een aantal praktische aanpassingen in mijn leefpatroon doorgevoerd, waardoor deze kilo’s blijvend verdwenen zijn. Benieuwd hoe? Lees dan snel de 10 gouden tips van deze ervaringsdeskundige!

Iedereen is anders

Mij komt het zeker niet aanwaaien, het krijgen en behouden van de slanke lijn. Sinds mijn prille tienerjaren ben ik mij er al van bewust dat ik moet opletten met wat ik eet. Gewoon aanleg. Ik zie het ook bij mijn 2 dochters terug: de ene heeft van nature de bouw van Doutzen Kroes en de andere is gewoon wat zachter en robuuster gebouwd. Geeft niets, want iedereen is natuurlijk anders. We hoeven zeker weten niet allemaal maatje 36 te hebben.

I love my curves, but….

‘I love my curves’, maar op een gegeven moment liep het bij mij allemaal een beetje de spuigaten uit. Niet alleen was mijn BMI een beetje (heel erg) uit proportie, ook dreigde ik blijvend suikerziekte te krijgen. Dat zet je allemaal aan het nadenken, want het liefst word ik, net als iedereen, 85 jaar terwijl ik moeiteloos een trap op loop.

Tijd om af te vallen

Het was dus tijd om (blijvend) serieuze maatregelen te treffen, voor mijn gezondheid moest ik echt afvallen. Ik ben mij daarom in afslanken gaan verdiepen en heb zo ongeveer elk serieus dieetboek verslonden dat is uitgebracht. De beste tips heb ik vervolgens blijvend geïntegreerd in mijn lifestyle. Lees hieronder welke aanpassingen mij het best hebben geholpen.

20 kilo afvallen: 10 gouden tips

TIP 1: BEPERK SNELLE KOOLHYDRATEN

Pasta, pizza, patat, maar ook brood. Allemaal heerlijk, maar killing voor de slanke lijn. Ze zorgen nl. voor een te snelle stijging van je suikerspiegel, waardoor (kort gezegd) de aanmaak van vet wordt bevorderd. Ik heb dan ook kortemetten gemaakt met de snelle koolhydraten. Zo eet ik vrijwel geen brood of pasta meer. Als je hier meer over wilt weten, lees dan dit artikel over snelle koolhydraten. Wel eet ik met mate langzame koolhydraten, want je lichaam heeft weldegelijk koolhydraten nodig. Zo zullen je sportresultaten aanzienlijk minder goed uitpakken als je vooraf geen koolhydraten hebt genomen. Kies echter voor langzame, complexe koolhydraten zoals zoete aardappel, quinoa, havermout en banaan.

TIP 2: EET NIET TE LAAT

Heb je de gewoonte om voor het slapen gaan nog even een hapje te eten? Niet meer doen. Het ontneemt je lichaam de kans om tijdens de nacht eens rustig te resetten, want dat laatste hapje moet immers eerst worden weggesluisd. Zo’n nachtelijke detox heeft je lichaam juist nodig om de volgende dag alles weer goed te kunnen verwerken. Ik probeer in ieder geval niet meer na 8 uur ’s avonds te eten. Zie hierover ook tip 4.

TIP 3: KNAAG ROGER RABBIT ERUIT 

Eet groenten. Het fijne van groenten is dat je er niet dik van wordt. Maar het vult wel en de keuze is onbeperkt. Dus voor ieders smaak zijn er wel groentesoorten te denken. Je kunt ze stoven, koken, bakken, braden, blancheren, wokken, marineren of desnoods epileren (kidding ;-)). Of als rauwkost eten met een gezonde dip. En ondertussen is het geen bomaanslag op je slanke figuur. Ik eet dan ook veel groenten. Een mooie plus: groenten zitten boordevol anti-oxidanten die weer ideaal zijn voor het behoud van een mooie huid. Last but not least: door meer groenten te eten draag je ook bij aan een beter milieu.

TIP 4: GA INTERMITTEREND VASTEN

Inter wat??? Misschien zegt dit je nog helemaal niets. Snap ik heel goed, want ik ben hier zelf ook nog niet zo lang met bezig. Intermitterend vasten (alias periodiek vasten of intermittent fasting) houdt in dat je een bepaalde periode helemaal niets eet. Ik ben sinds een paar maanden aan het experimenteren met een uitgesteld ontbijt. Dus in plaats van meteen uit mijn bed te rollen en de ijskast in te duiken, wacht ik eerst tot 10/11 uur voordat ik begin met eten. En ’s avonds eet ik niet later dan 8 uur. Het resultaat? Ik ben 4 kilo lichter in 4 maanden, zonder verder iets aan te passen! Wow. Ik zal hier binnenkort een artikel over schrijven, so stay tuned.

TIP 5: BEZUINIG OP SUIKER

Een inkopper: maar suiker is slecht voor de slanke lijn. Ik eet daarom alleen producten met suiker als ik er echt heul veel zin in heb. Mits het een goed product is, anders niet. Het is nl. kiezen of delen in het leven. Je kunt niet én in vorm zijn én de hele dag taartjes eten. Zucht…. was het maar zo’n feest. Over feest gesproken: dit zijn natuurlijk bij uitstek de momenten dat je wél je tanden zet in zo’n verleidelijke macaron of hazelnootslagroomtaart. Zie in dit kader ook tip 10.

20 kilo afvallen
Links ben ik 20 kilo zwaarder (2010)

TIP 6: HANG IN DE IJZERS

Spieren verbranden vet en vet niet. Begrijp je het nog? Laat ik het anders zeggen. Als je ervoor zorgt dat je grote spieren (benen, rug, borst) goed getraind zijn, dan gaat de caloriebehoefte van je lichaam omhoog. Dit bereik je met krachttraining (fitness) en het zorgt ervoor dat je meer verbrandt. Dit werkt 20 keer beter dan cardiotraining, geloof me. Voor mij is dit echt essentieel geweest wat betreft gewichtsverlies. Zie bijvoorbeeld dit artikel over krachttraining als je hier meer van wilt weten.

TIP 7: BEKNIBBEL OP BOOZE

Tja, alcohol…. Zo lekker, een goed glas wijn, champagne of speciaal bier. Dus bijzonder lastig om af te slaan. Maar je weet het vast al; alcohol is niet echt bevorderlijk voor de slanke lijn. Nee, dat is een understatement. Die heerlijke glaasjes zijn helaas desastreus voor een goed figuur. Alcohol bestaat uit suikers, er zitten veel calorieën in en het vertraagt je verbranding. Oh ja, het is ook nog eens een echte collageenkiller. Dus alcohol is ook nog eens heel bevorderlijk voor rimpeltjes. Dat je het weet ;-).

TIP 8: WATER

Water is echt heel goed voor je. Het voert de afvalstoffen af, geeft een voller gevoel en reinigt je hele gestel waardoor alles beter functioneert. Dus ook bijvoorbeeld de verbranding. Ik drink dan ook de hele dag door water. Ook trouwens groene thee, daar geldt hetzelfde voor.

TIP 9: PAS OP VOOR FRUIT

Don’t you worry, die lekkere mango gaat je niet ineens aanvallen. Maar je kunt er wel van aankomen, als je er te veel van eet. Hetzelfde geldt ook voor ander zoet fruit zoals ananas, overrijpe bananen, zoete druiven en dadels. Allemaal heerlijke vruchten en gezond, maar eet ze niet de hele dag door als je een beetje in vorm wilt blijven.

TIP 10: DE 80/20 REGEL

Mag je dan nooit meer lekker uit de (culinaire) band springen? Tuurlijk wel! Het leven moet wel een beetje gezellig blijven. Zolang je maar een beetje met beleid zondigt. Zorg dat 80% van je eet verantwoord is, dan kun je voor de overige 20% heerlijk smokkelen. Dit is de 80/20 regel. Dan is het allemaal veel gemakkelijker vol te houden. En kun je toch af en toe genieten van die heerlijke taco chips of dat glas wijn.

TOT SLOT

De tips die hierboven staan hebben voor mij perfect gewerkt en doen dat nog steeds. Met als gevolg dus dat ik 20 kilo lichter door het leven huppel. Het is echter geen exacte wetenschap allemaal, dus kijk wat voor jou werkt en waar je jezelf fijn bij voelt. Begin gewoon met de tips die jou het meest aanspreken en zie of deze iets voor je doen. Veel succes en zet ‘m op!

Misschien zijn de volgende blogs trouwens ook interessant voor je:

forever in shapeOmdat ik als geen ander weet hoe moeilijk het is om je leefstijl te veranderen, deel ik op Forever 39 regelmatig tips over hoe je gezond in vorm kunt komen én blijven. Het is nl. mijn passie om op deze manier wellicht anderen te kunnen helpen die ook met overgewicht worstelen. Ook heb ik inmiddels een online afslankcursus ontwikkeld, zodat ik anderen nóg beter kan helpen.

Wil je meer informatie over mijn FOREVER IN SHAPE afslankprogramma? Klik dan hier.

Mo, Founder van Forever 39