WIL JIJ VAN JE BUIKJE AF?

Wil je van dat buikje af? Dan is het heel belangrijk dat je op de juiste manier sport. Maar hoe dan? Lees snel verder hoe je in het bezit kan komen van een strak middenrif!

Vetverbranding

Als je denkt dat je een platte buik door middel van buikspieroefeningen bereikt, dan heb je het mis. Ja, je leest het goed: je raakt je buikje niet kwijt door sit ups te doen. Er bestaat nl. niet zo iets als plaatselijk vetverbranden. Na een willekeurige inspanning (zoals buikspieroefeningen) bepaalt je lichaam nl. zelf welke vetvoorraad wordt aangesproken. Dit kan je buikvet zijn, maar evengoed je bovenbenen of onderarmen. 

Cardio

Veel ladies die een beter figuur willen, gaan keihard aan de cardio. Dit helpt wel iets, want door te sporten verbrand je automatisch meer calorieën. Maar wist je dat bijvoorbeeld een uur op de crosstrainer zweten juist averechts kan werken als je van je buikje afwilt? Door de hoge inspanningen raken je hormonen nl. een beetje in de stress, waardoor je meer van het hormoon cortisol aanmaakt. En laat dit hormoon nu juist de aanjager van buikvet zijn. Oeps…

Daarbuiten zorgt veel cardio ervoor dat je spiermassa wordt afgebroken. Hierdoor neemt je verbranding in rusttoestand af (dus als je niet aan het sporten bent), met als gevolg dat het laatste vetrolletje maar niet weg gaat…

Krachttraining

Wil je echt je dat speklaagje verliezen? Dan is het kweken van grote spieren een must. Waarom? Spieren verslinden nl. energie, veel meer dan vet. En hoe meer energie je verbruikt, hoe meer vet je verliest (snap je het nog ?). Maar niet elke spier in je lichaam verbruikt evenveel energie. Buikspieren zijn bijvoorbeeld heel klein en verbruiken daardoor weinig energie (en daarom heeft het doen van buikspieroefeningen dus weinig zin). Wat zijn dan wél echte energieverslinders? Het meeste verbruiken de grote spieren in je lichaam. Dit zijn je benen, rug en borst. Dus wil je echt vet verliezen? Focus je dan op deze grote spieren. 

Compound oefeningen

De zogenaamde compound oefeningen zijn ideaal om je vetverbranding een boost te geven. Compound oefeningen zijn oefeningen die de nadruk leggen op de grote spieren in je lichaam (been-, rug en borstspieren, weet je nog?). Bijkomend voordeel is dat je met deze oefeningen gelijktijdig ook je kleinere spieren aanspreekt waardoor die buikspieren toch worden aangepakt. Voorbeelden van compound oefeningen zijn onder andere squats (nadruk op beenspieren), pulls ups (met name grote rug spieren), deadlifts (been- en corespieren) en benchpress (borstspieren). Squats bijvoorbeeld kan je ook gewoon thuis doen met je eigen lichaams gewicht. Maar je kan ook naar de sportschool gaan en vragen of men je wil begeleiden in het trainen van de grote spieren.

Kortom, wil je vet verliezen en die sixpack te voorschijn toveren, focus je dan op het vergroten van je been-, rug- en borstspieren. Vergeet daarbij niet gezond en eiwitrijk te eten want dat maakt dat je spiermassa goed zichtbaar wordt.  Zet ‘m op!

Ps: wil je meer tips over over afvallen? Op Forever 39 plaatsen we regelmatig artikelen hierover. Zie de speciale rubriek ‘In shape‘.