AFSLANKTIPS VOOR DRUKKE VROUWEN

Wil jij graag iets aan je figuur doen, maar lukt dit niet omdat je agenda aan alle kanten overloopt? Let dan op, want vandaag geef ik eenvoudige tips om, ondanks de drukte, toch in vorm te komen én te blijven. Lees je mee?

Druk, druk, druk

In de snelle Nederlandse maatschappij heeft iedereen het druk, waardoor het soms lastig is om te sporten of goede keuzes te maken qua eten. Toch is het, om 1000 redenen, verstandig om hier op een slimme manier aan te werken. En het hoeft nl. helemaal niet moeilijk te zijn; dat ga ik je in dit artikel uitleggen.

Beweeg

Bewegen hoort bij een gezond leefpatroon en is ook essentieel als je een beetje in vorm wilt blijven. Het zou net zo normaal voor je moeten zijn als ademhalen, eten en slapen. Zie sport dus als een vanzelfsprekendheid en niet als een keuze. Het is zelfs bewezen dat een gebrek aan beweging even schadelijk is als het inhaleren van sigaretten. Oeps… Maar hoe kom je nu toch aan voldoende beweging, ondanks een rokende agenda?

Plan een afspraak met jezelf

We zijn heel goed in het weggeven van onze tijd aan vergaderingen, het ophalen van de kinderen en een tandartsbezoek. Deze dates worden zorgvuldig én als een vast gegeven in de agenda gezet. Maar tijd aan onszelf toebedelen? Dat is vaak een heel ander verhaal. Terwijl dat toch ook heel normaal zou moeten zijn. Bovendien, waar hebben we het over? Wat zijn nu bijvoorbeeld 2 uurtjes op een hele week, die uit maar liefst 168 uur bestaat? Dus pin die 2 (of nog liever 3) keer per week sporten voortaan gewoon vast in je agenda. Door bloedserieus met de sportafspraak met jezelf om te gaan, wordt de slagingskans vele malen hoger. Geloof me.

Maar wanneer dan?

Neem een tijdstip dat voor jou goed uitkomt. Het heeft waarschijnlijk niet zoveel zin om een vaste dag te kiezen waarop je altijd extreem druk bent. Dus vooral niet plannen op de dag dat je extra laat uit je werk bent, nog boodschappen moet doen, koken én daarna werk voor de volgende dag moet voorbereiden. Kijk dus met een open en scherpe blik naar je weekagenda en blokkeer de beste sportmomenten in je agenda. Er is bijvoorbeeld altijd wel een gaatje in het weekend te vinden. Ja, zelfs bij jou, drukke vrouw! En 1 keer ’s avonds door de week moet toch ook lukken? Of werk jij echt élke avond over tot bedtijd? Stem het trouwens ook met je eventuele partner af, zodat hij of zij weet dat je voortaan op dit tijdstip bezet bent. Dus dat je dan niet langs de lijn zal staan bij hockey of bij zijn moeder op de koffie zult gaan (2 vliegen in 1 klap dus ;-).

Ja maar…

Er zijn altijd reden om niet te gaan bewegen. Het regent, je bent moe of vul maar in. Bedenk dan, dat wel of niet trainen eigenlijk geen keuze zou moeten zijn. Het hoort immers bij een gezonde leefstijl. Dat fijne figuur krijg je er als vette bonus bij. Verder krijg je juist energie van het sporten en voel je je heerlijk na een training. Ook is het een ideaal middel om je hoofd leeg te maken, zodat je daarna helemaal fris met alle drukte kunt omgaan. Dus geen smoesjes meer!

Train effectief

Als drukke vrouw heb je natuurlijk geen tijd om urenlang te sporten. Dat hoeft ook helemaal niet, als je maar op de juiste manier sport. Het heeft bijvoorbeeld totaal geen zin om eindeloos op het stepapparaat te bivakkeren. Maar welke training moet je dan hebben?

Vetverbranding

Is je doel minder vet? Duik dan de sportschool in. Niet om 100 buikspieroefeningen te doen, want dat zijn maar kleine spiertjes die niet zo veel verbranden. Daar moet je het niet van hebben. Als je op een effectieve manier vet kwijt wilt, moet je je grote spieren trainen. Die bevinden zich op je rug, borst en benen. Laat in de sportschool een trainingsschemaatje opstellen met de nadruk op deze grote spieren.

Lees verder:

Meer uithoudingsvermogen

Voor een betere conditie kun je het beste interval training doen. Dit houdt in dat je een korte periode op je hardst sprint (bijvoorbeeld 30 seconden), waarna je weer gaat wandelen totdat je hartslag helemaal rustig is. Dit herhaal je zo’n 5 keer op deze manier. Je zult zien dat je met deze snelle training (die niet langer dan 10 tot 15 minuten duurt), je conditie met sprongen vooruit gaat. Dit is trouwens ook weer gunstig voor je spieropbouw, want daar is zuurstof bij nodig.

Wandelen

Wandelen is, ter aanvulling op krachttraining, ook een ideale manier om extra te bewegen. Je kunt het altijd en overal doen, hoe druk je ook bent. Parkeer bijvoorbeeld je auto wat verder van je huis en/ of het werk, zodat je flink wat extra passen kunt zetten. Of maak tijdens de lunchpauze een ommetje. Kost je allemaal niets.

Food

Meer bewegen is maar 1 deel van het verhaal. Een goed eetpatroon is minstens zo belangrijk. Dus veel groenten, weinig snelle koolhydraten (zie hieronder) en het liefst geen suikerbevattende producten. Nu hoor ik vaak van drukke dames dat ze geen tijd hebben voor gezonde voeding. Lariekoek! Ook slechte voeding moet je kopen, (soms) bereiden en opeten. Het kost echt niet zoveel tijd om over te gaan tot gezonde keuzes. Wat vraagt het dan wel? Dat je stevig in je schoenen staat en beter je voeding gaat plannen. Wees gerust, je hoeft niet alles in 1 keer te veranderen. Begin gewoon met kleine stapjes en voer het langzaam op.

Eet minder snelle koolhydraten

Als je minder snelle koolhydraten eet, val je af. Snelle koolhydraten zitten bijvoorbeeld in rijst, aardappelen, brood en pasta. Het werkt heel eenvoudig. Vervang een paar keer per week de snelle koolhydraten door alternatieve voeding en je zult gegarandeerd gewicht verliezen.

Lees ook:

Alternatieven voor snelle koolhydraten

Moeilijk om minder brood en pasta te eten? Wel nee. Bij de avondmaaltijd maak je gewoon meer groenten en laat je de aardappeltjes of rijst weg. Kost je echt geen extra tijd hoor ;-). De broodlunch kun je af en toe vervangen door een quiche op basis van eieren. In het weekend kun je hier een grote bak van maken en in gesneden porties invriezen. ’s Ochtends gewoon een slice uit de vriezer trekken en meenemen naar je werk. Gemakkelijk toch? Ook voor het ontbijt zijn er genoeg alternatieven. Wat dacht je van een goed vullende groene smoothie? Of een omelet met groenten?

Zie ook:

Tot slot

Naar mijn mening is een betere vorm en conditie voor iedereen bereikbaar, hoe druk je ook bent. Je zult zien dat je met kleine aanpassingen al een enorme verbetering kunt behalen. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua algemene leefkwaliteit. Je gaat je nl. echt beter gaan voelen, mits je maar doorzet. Maar je moet er dus wel iets voor overhebben en bereid zijn blijvende aanpassingen door te voeren in je lifestyle. Zelf ben ik een paar jaar geleden begonnen met het langzaam omgooien van het roer, waardoor ik (blijvend) 16 kilo’s ben afvallen. En als ik het kan……

Succes en liefs,

Mo

Meer lezen over afvallen? Check dan: