Voor de lezers die graag willen afvallen of op gewicht willen blijven, heb ik regelmatig tips. Vandaag neem ik jullie mee in de wereld van de koolhydraten, want deze kunnen van grote invloed zijn op je figuur. Lees je mee?
Koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam, net als eiwitten en vetten. Ze voorzien je van energie in de vorm van glucose. Maar als je er te snel en te veel van binnenkrijgt, kan je lichaam ze niet verbranden en worden ze omgezet in vet. Nu zijn er 2 soorten te onderscheiden: trage (complexe) koolhydraten en snelle (enkelvoudige) koolhydraten. Trage koolhydraten zijn te vinden in bijvoorbeeld groente, quinoa, speltproducten, noten en zaden en niet te zoet fruit. De andere soort, de snelle koolhydraten, zitten bijvoorbeeld in graanproducten, aardappels, alcohol en alles waar suiker inzit. Snelle koolhydraten zijn helaas niet echt bevorderlijk voor de lijn. Ze zorgen voor een snelle stijging van je suikerspiegel, wat uiteindelijk resulteert in een overschot aan glucose in het bloed. En het te veel aan glucose wordt omgezet in vet. Trage koolhydraten daarentegen, zorgen voor een veel gelijkmatigere stijging van je suikerspiegel, waardoor er geen plotselinge overschotten aan glucose ontstaan. Bij langzame koolhydraten heb je hierdoor minder snel kans op vetopslag. Tenzij je er te veel van eet en niet alles verbrandt, dan wordt het te veel aan energie ook weer als vet op geslagen. Resumé: om af te vallen, dien je in ieder geval zo weinig mogelijk snelle koolhydraten te eten. Eet daarvoor in de plaats de trage soort, maar niet te veel. Zijn er nog vragen? Nee?
Tot zover mijn ‘spreekbeurt’, nu naar de praktijk. Eigenlijk eten wij in Nederland bij iedere maaltijd vooral snelle koolhydraten. Het begint vaak ’s ochtends al met brood, ’s middags nog een keer en ’s avonds eten we vaak pasta, aardappelen of rijst. Ik deed dit vroeger ook, maar sinds een paar jaar ga ik hier bewuster mee om.
Mag je dan nooit meer een lekker broodje of taartje? Tuurlijk wel! Waar het echter om gaat, is dat de balans goed is. Dus je kan jezelf best een keertje vergrijpen aan een snelle koolhydraten-unit, als je er maar voor zorgt dat er daarna weer keurig wordt gegeten. Een 80/20 verdeling is daarbij een uitstekende maatstaf om alles in balans te houden. Maar hou je wel aan deze verdeling, anders heeft het niet zoveel zin. Er komt dus een stukje discipline bij kijken (dit geldt zeker ook voor mijzelf!).
P.s: misschien ben je ook geïnteresseerd in andere artikelen over afvallen? Check dan de rubriek “in shape“. Hier deel ik regelmatig mijn beste tips over afvallen.

Wil je minder rimpels? Of dikker haar? Begin dan van binnenuit met het stimuleren van de collageenaanmaak. Klik hier voor meer informatie.