GET IN SHAPE & KOOLHYDRATEN

Voor de lezers die graag willen afvallen of op gewicht willen blijven, heb ik regelmatig tips. Vandaag neem ik jullie mee in de wereld van de koolhydraten, want deze kunnen van grote invloed zijn op je figuur. Lees je mee?

1dEerst maar even een (korte) spreekbeurt, want wellicht ben je nog niet helemaal thuis in het onderwerp ‘carbs’.

Koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam, net als eiwitten en vetten. Ze voorzien je van energie in de vorm van glucose. Maar als je er te snel en te veel van binnenkrijgt, kan je lichaam ze niet verbranden en worden ze omgezet in vet. Nu zijn er 2 soorten te onderscheiden: trage (complexe) koolhydraten en snelle (enkelvoudige) koolhydraten. Trage koolhydraten zijn te vinden in bijvoorbeeld groente, quinoa, speltproducten, noten en zaden en niet te zoet fruit. De andere soort, de snelle koolhydraten, zitten bijvoorbeeld in graanproducten, aardappels, alcohol en alles waar suiker inzit. Snelle koolhydraten zijn helaas niet echt bevorderlijk voor de lijn. Ze zorgen voor een snelle stijging van je suikerspiegel, wat uiteindelijk resulteert in een overschot aan glucose in het bloed. En het te veel aan glucose wordt omgezet in vet. Trage koolhydraten daarentegen, zorgen voor een veel gelijkmatigere stijging van je suikerspiegel, waardoor er geen plotselinge overschotten aan glucose ontstaan. Bij langzame koolhydraten heb je hierdoor minder snel kans op vetopslag. Tenzij je er te veel van eet en niet alles verbrandt, dan wordt het te veel aan energie ook weer als vet op geslagen. Resumé: om af te vallen, dien je in ieder geval zo weinig mogelijk snelle koolhydraten te eten. Eet daarvoor in de plaats de trage soort, maar niet te veel. Zijn er nog vragen? Nee?

Tot zover mijn ‘spreekbeurt’, nu naar de praktijk. Eigenlijk eten wij in Nederland bij iedere maaltijd vooral snelle koolhydraten. Het begint vaak ’s ochtends al met brood, ’s middags nog een keer en ’s avonds eten we vaak pasta, aardappelen of rijst. Ik deed dit vroeger ook, maar sinds een paar jaar ga ik hier bewuster mee om.

1dWat heb ik precies veranderd in mijn eetpatroon? Ten eerste probeer ik producten met suiker alleen bij uitzondering te eten. Verder ontbijt ik bijna nooit met brood of crackers, maar met groene smoothies, een bak fruit met een hand noten of een omelet. Ik eet ook veel groenten. En vooral tijdens het avondeten ga ik met beleid om met koolhydraten. Als je nl. om 19 uur nog een enorme stoot aan koolhydraten binnenkrijgt, kan je lichaam deze hoeveelheid aan koolhydraten nooit meer verbranden voordat je naar bed gaat. En wat gebeurt er met de niet verbruikte energie (meteen een test of je net hebt opgelet)? Juist! Die wordt rechtstreeks in vet omgezet op je buik, billen of benen! Door deze omschakeling qua koolhydraten ben ik in 2011 maar liefst 10 kilo’s blijvend afgevallen.

Mag je dan nooit meer een lekker broodje of taartje? Tuurlijk wel! Waar het echter om gaat, is dat de balans goed is. Dus je kan jezelf best een keertje vergrijpen aan een snelle koolhydraten-unit, als je er maar voor zorgt dat er daarna weer keurig wordt gegeten. Een 80/20 verdeling is daarbij een uitstekende maatstaf om alles in balans te houden. Maar hou je wel aan deze verdeling, anders heeft het niet zoveel zin. Er komt dus een stukje discipline bij kijken (dit geldt zeker ook voor mijzelf!).

1Ik kan me voorstellen dat het je allemaal best lastig lijkt. Maar, heus, het valt echt mee als je een beetje je best doet. Gewoon een knop omzetten en lekker creatief met alternatieve voedingsmiddelen aan de slag gaan! In plaats van aardappelen maak je bijvoorbeeld meer groenten en in plaats van gewone pasta, fabriceer je van een courgette een heerlijke ‘slowcarb’ pasta, die qua smaak beleving echt niet onderdoet voor haar heavy zusje. En eieren in allerlei bereidingen zijn een perfecte deegvervanging. Kortom, keuze genoeg!

P.s: misschien ben je ook geïnteresseerd in andere artikelen over afvallen? Check dan de rubriek “in shape“. Hier deel ik regelmatig mijn beste tips over afvallen.