JE MOET AANKOMEN!

Je moet aankomen? Beetje vreemde titel, hoor ik je denken. Zeker uit mijn mond, want ik ben zo ongeveer eeuwig en altijd bezig met in shape komen & blijven. Maar ik gebruik deze titel expres. Veel vrouwen hebben nl. nog altijd niet door hoe je het beste in vorm kan blijven en daarbij ook nog eens zo langzaam mogelijk veroudert. Het heeft mij een paar jaar gekost, maar inmiddels weet ik wat dit (sport)geheim is. Lees snel verder!

De klassieke sportfout van vrouwen

Als je wel eens in een sportschool komt, dan heb je vast gezien dat veel dames dol zijn op van die cardio apparaten. Soms wel een uur lang wordt er gestaard naar de televisie of ergens in de verte, terwijl ondertussen de voetjes en armpjes hun verplichte beweging blijven maken. Maar als ik je nu eens vertel dat dit helemaal niet zo effectief is? Door te lang te cardio-en maak je nl. cortisol aan, het stresshormoon. En dit hormoon zorgt er juist voor dat je vetafzetting krijgt, vooral rond je middel. Aai, precies wat je niet wil….. Ook zorgt te veel cardio ervoor dat je spieren worden “opgegeten”, terwijl je juist als 40 plusvrouw elk jaar drastisch aan spiermassa verliest.

Fitness voor vrouwen

Wat helpt dan wel in de strijd tegen de vetrandjes? Dat is fitness, alias krachttraining. Veel dames schrikken hiervoor terug, omdat ze bang zijn hierdoor als een soort Oost-Duitse discuswerper door het leven te moeten gaan. Maar dat hoeft helemaal niet. Als vrouw is het nl. niet goed mogelijk om een enorme klerenkast te worden, wat te maken heeft met ons hormoonstelsel. Tenzij je er een Olympisch trainingsschema op nahoudt en daarnaast ook niet vies bent van wat hormoonprikjes in je bips. Be my guest ;-).

Aankomen & spiermassa

Terug nu naar de titel van dit artikel: “Je moet aankomen”. Hiermee bedoel ik aankomen qua spiermassa. Hoe groter (en dus zwaarder) je spieren nl. zijn, des te meer energie verbruiken ze. En dat is goed!!! Want hierdoor wordt de vetverbranding flink aangezwengeld. Niet alleen als je sport, maar ook nog daarna in rusttoestand. Als je 2 (liefst 3) keer per week op de juiste manier aan krachttraining gaat doen, dan moet je eens zien wat er gebeurt. Het is verder effectief om vooral je grote spieren te trainen. Dat zijn je benen, borst en rug. Deze spieren verbruiken nl. in je lichaam het meeste energie alias calorieën. Ps: spieren wegen meer dan vet. Het kan dus zijn dat je op de weegschaal geen verschil ziet, of dat je juist bent aangekomen als je aan krachttraining doet. Gewoon negeren die getallen, want het gaat erom of je verschil ziet als je in de spiegel kijkt!

Fitness en anti-aging

Nu weet je dat het kweken van spiermassa dé manier is om van dat buikje of richeltje af te komen. Maar dat is nog niet alles. Als je ouder wordt, lees boven de 40, zal je spiermassa in rap tempo afnemen. Met als gevolg (sorry, ik kan het niet leuker maken) een vervetting van je lichaam. Extra belangrijk dus, om dan die spieren extra te gaan trainen. Maar luister, er zijn nóg meer redenen om als “Forever 39-er” aan de gewichten te gaan hangen. Door krachttraining worden nl. je vitaminen en mineralen beter opgenomen in je lichaam. Bijvoorbeeld in je botten, die hierdoor minder vatbaar zijn voor ouderdomsmankementen zoals botontkalking. Ook je gezicht zal hiervan profiteren: omdat de gezichtsbotten sterker blijven krijg je minder snel last van een ingevallen gezicht met bijbehorende rimpels. Een ander anti-aging voordeel van krachttraining is de productie van extra testosteron. Dit zorgt nl. de aanmaak van collageen, een belangrijke bouwsteen van je huid. Zo hou je langer plezier van een mooi en strak huidje door krachttraining.

Tot slot

Zo, dat was weer een heel verhaal. Maar ik hoop oprecht dat ik je heb kunnen overtuigen van het nut van fitness voor vrouwen. Je kan echt je voordeel hiermee doen. Zelf train ik 2 keer per week met zware gewichten en daar voel ik mij goed bij. Ik vind dat het ook duidelijk helpt voor mijn figuur. Dit is nl. veel strakker en gestroomlijnder dan voordat ik regelmatig aan krachttraining deed. Kortom, ik kan je echt aanraden naar een goede sportschool te gaan en daar (onder begeleiding) de ijzers op te pakken!

Mo