WAT EET IK ‘S OCHTENDS?

Koolhydraatarm ontbijten, lunchen en dineren doe ik al een tijdje. Zo ontbijt ik bijvoorbeeld nooit met brood, crackers en andere deegwaren. Dus nee, ook niet met een kom muesli ;-). Ik voer nl. een bepaalde lifestyle waarbij ik weinig suiker(s) eet. Maar waar ontbijt je dan mee, is een vraag die ik vaak gesteld krijg. Mooi item natuurlijk voor een blog, dus lees je gezellig mee?

Waarom eet ik weinig brood en suiker?

Normaal brood bestaat uit snelle suikers. Deze suikers zorgen ten eerste voor een schommelende suikerspiegel, met vetafzetting als gevolg. Ook word je er moe en loom van. Maar wist je dat snelle koolhydraten zoals deegwaren en witte suiker ook een belangrijke rol spelen in het versnellen van de veroudering? Deze suikers zorgen er namelijk voor dat je collageen eerder wordt afgebroken en dat je huid verhardt. Zodat je dus eerder rimpels krijgt. Ieks…..

Ik heb er op een gegeven moment (ik was te zwaar en suikerziekte lag op de loer) voor gekozen om met beleid met suikers om te gaan. Mede hierdoor blijf ik in shape (ook door aan krachttraining te doen) en mijn bloedwaarden tonen onomstotelijk aan dat mijn lifestyle daarnaast helpt in de strijd tegen de veroudering. Kortom, ik ben ervan overtuigd dat het werkt!

Eet ik dan helemaal geen (snelle) koolhydraten?

Zeker wel. Je moet jezelf af en toe ook iets gunnen. Ik geniet er dan ook enorm van om af en toe eens mijn tanden in een lekker en koolhydraatrijk broodje te zetten. Daarbij heb je ook een zekere mate van koolhydraten nodig voor een gezond lichaam. Dus ja; ik let goed op met koolhydraten, maar dat wil niet zeggen dat ik ze links laat liggen. Want koolhydraten zitten ook bijvoorbeeld in groenten en die eet ik nu juist heel vaak en veel. Maar dit zijn (uitzonderingen daar gelaten) complexe, langzame koolhydraten die geen aanslag op je figuur en huid zijn. Ik haal mijn koolhydraten dan ook liever uit groenten en andere langzamere koolhydraten zoals quinoa en havermout. In de regel raak ik het broodmandje met snelle koolhydraten dus niet aan, ook niet tijdens de lunch trouwens.

Wil je meer weten over de invloed van snelle, enkelvoudige koolhydraten op je figuur? lees dan dit artikel over snelle koolhydraten dat ik eerder schreef.

Koolhydraatarm ontbijt

Ja, ja, leuk allemaal met weinig brood en zo, hoor ik je denken. Maar wat moet je nu eten als je ’s ochtends niet naar de bekende boterham of bak muesli kan grijpen? Of als je weinig tijd hebt? Don’t you worry; er zijn genoeg mogelijkheden voor een koolhydraatarm ontbijt. Je moet alleen bereid zijn er een beetje meer moeite voor te doen, maar na verloop van tijd weet je niet beter. Om je te helpen, geef ik je hieronder bruikbare alternatieven voor het standaard suiker(s)rijke ontbijt. De ontbijtjes hieronder maak ik zelf regelmatig klaar en dat bevalt echt super goed. Ten eerste krijg ik hierdoor minder suikers binnen en ten tweede zit mijn koolhydraatarme ontbijt altijd boordevol voedingsstoffen. Die heb ik dan meteen al mooi binnen, zo vroeg in de ochtend.

De groene smoothie

Met stip op nummer 1 staat voor mij de groene smoothie. Ik weet nog dat het de eerste keer een beetje slikken was (letterlijk en figuurlijk ;-)), want je moet er wel aan wennen. Het ziet er namelijk niet altijd even aantrekkelijk uit. Mijn dochtertjes hebben het zelfs over mama’s poepdrank, haha… Maar goed, ik ben inmiddels dol op mijn dagelijkse portie drinkbare groenten. Naast de groene smoothie eet ik ook altijd wat walnoten, paranoten en amandelen. Goed voor de vitamine E en andere vitaminen en mineralen. Bovendien zet je door te kauwen (wat je niet doet bij een drinkbaar ontbijt) je speekselproductie aan het werk, waar essentiële enzymen voor de spijsvertering inzitten.

koolhydraatarm ontbijt

Recept groene smoothie

 • 80 tot 100 gram donkere bladgroente (bijvoorbeeld spinazie, waterkers of veldsla)
 • een kwart banaan (niet te veel, in verband met de koolhydraten)
 • halve avocado
 • 2 of 3 eetlepels ongezoet rauw cacao-poeder
 • stukje gember

Doe alles in je blender en zet hem aan. Daarna gewoon opdrinken en niet reageren op eventuele blikken van je huisgenoten. Zo simpel is het ;-).

koolhydraatarm ontbijt

Quinoa met fruit

Quinoa is super voedzaam en bevat langzame, complexe koolhydraten. Die vormen een minder grote aanslag op je slanke lijn dan de gebruikelijke snelle koolhydraten. Je kunt het warm eten, maar ook koud is het prima te gebruiken als een lekker ontbijtje.

Recept Quinoa met fruit

 • 3 eetlepels gekookte quinoa (deze kan je de avond van te voren al koken)
 • fruit (bijvoorbeeld een klein stukje banaan, een handje blauwe bessen of appel)
 • snufje kaneel
 • handje gesneden walnoten
 • citroensap naar smaak
 • eventueel wat verse munt

Doe alles in een grote kom en mengen maar. Klaar. Ook niet heel moeilijk dus!

Omelet met groenten

Eieren zitten boordevol met eiwit, een belangrijke voedingsstof voor de aanmaak van collageen. En collageen heb je nodig als bouwsteen voor je gezicht, weet je nog? Ook is het onmisbaar voor het voeden van je spieren. Die spieren zijn natuurlijk geweldige helpers bij het krijgen en houden van een mooi figuur. Een ei hoort er naar mijn mening dan ook helemaal bij.

Recept omelet met groenten

 • 2 geklutste eieren
 • groenten (champignons, paprika, spinazie, tomaat etc., dat werk)

Bak de groenten even aan in een bakpan met wat olijfolie. Daarna de geklutste eieren erbij doen en afbakken.

koolhydraatarm ontbijt
Je ziet het goed: deze kunnen ook prima door je omeletje heen!

Het “ik-heb-geen-tijd-voor-ontbijt” ontbijt

Er zijn natuurlijk ook van die dagen dat je ’s ochtends geen tijd hebt om even rustig van je verantwoorde ontbijtje te kunnen smikkelen. Wat is hiervoor de verantwoorde low-sugar oplossing? Simpel, ook als je geen tijd hebt kun je prima een koolhydraatarm ontbijt maken. Hoe? Kook de avond van te voren 2 eieren. Die neem je mee voor onderweg, samen met een flink stuk fruit en een handje walnoten of amandelen. Vult erg goed en is natuurlijk super snel zo ’s ochtends vroeg. Plus geen suikeraanslag op je lichaam!

Tot slot

Je ziet het, er zijn genoeg alternatieven voor een koolhydraatarm ontbijt ’s ochtends. Ik zou zeggen, probeer het gewoon eens. Al begin je maar met een paar dagen per week. Het kost misschien (in het begin) wel wat meer moeite, maar je krijgt er absoluut veel voor terug. Denk aan meer energie, een slankere stroomlijn en een mooier huidje. Tja, wat houdt je tegen????

Ps: vond je dit een leuk artikel? Dan zijn de volgende blogs misschien ook wel iets voor je: