NAAR DE ANTI-AGING KLINIEK

Anti-aging is, zoals je weet, een belangrijke peiler van deze blog. Daar past natuurlijk het regelmatig bezoeken van een anti-aging kliniek perfect bij. Onlangs bracht ik weer een bezoekje aan PrimeLab in Den Haag. Lees je mee voor de nuttige adviezen die ik kreeg?

Anti-aging

Anti-aging vind ik eigenlijk geen goed woord, want wie kan er nu tegen het ouder worden zijn? Je wordt ouder, hoe je het ook wendt of keert. Pro-aging, happy-aging of slow-aging klinkt een stuk beter, toch? Evengoed weet iedereen wat je bedoelt als je het over ‘anti-aging’ hebt. Nl. het op een zo’n prettig mogelijke wijze ouder worden, waarbij je probeert de (negatieve) gevolgen van het ouder worden te vertragen. Of zelfs om te keren. We weten allemaal dat een gezonde lifestyle hieraan bijdraagt. Maar hoe kan je nu zeker weten of deze ook daadwerkelijk doel treft? Simpel, door regelmatig een bezoek te brengen aan een anti-aging praktijk, waar je allerlei nuttige onderzoeken naar je gezondheid kan laten doen.

Anti-aging kliniek Primelab

Mijn favoriete anti-aging kliniek bevindt zich in Den Haag en heet Primelab. Dokter Ernst-Jan van Gellicum zwaait er de scepter. Hij is gespecialiseerd in alles wat met hormonen, vitaminen en mineralen te maken heeft. Tijdens het bezoek wordt o.a. bloed afgenomen, zodat je precies kan meten hoe het met de diverse waarden is gesteld.

Mijn testresultaten

Mijn vorige bezoek was meteen mijn eerste kennismaking met een anti-aging praktijk. Uit het uitgebreide bloedonderzoek bleek op diverse fronten een tekort aan diverse stoffen. Zo had ik te weinig vitamine D en was ook mijn testosteron-niveau te laag. Aan de hand van de uitslag ben ik toen in samenspraak met de dokter diverse supplementen gaan nemen.

Vitamine D te kort

Vorige keer bleek uit mijn bloedtest dat ik een vitamine D te kort had. Best apart, want ik denk dat ik hier in Zuid-Frankrijk toch best boven gemiddeld veel zon zie…. Toch was het zo, een bloeduitslag liegt nl. niet. Een eye-opener dus, waar ik wel iets mee moest doen. Vitamine D zorgt nl. in je lichaam voor de opname van calcium uit onze voeding. En Calcium, weten we allemaal, hebben we nodig voor sterke botten en tanden. Ook zorgt het voor een goed werkend immuunsysteem en spierstelsel. Op aanraden van dokter Van Gellicum ben ik dan ook vitamine D supplementen gaan slikken. En wat bleek uit mijn laatste bloedtest? Yes, mijn vitamine D-niveau was genormaliseerd. Mooi toch, dat het allemaal werkt!

Vitamine K2

Onlangs schreef ik een uitgebreid artikel over het levensgrote belang van vitamine K2 (lees het vooral nog even, mocht je het gemist hebben). Omdat deze vitamine zo belangrijk is en het bijna niet in onze voeding zit, neem ik al een tijdje vitamine K2 supplementen. Uiteraard was ik zeer benieuwd of dit helpt. Tijdens het consult werd de stijfheid van mijn vaten gemeten door middel van een zogenaamde VitaK-meter. Aan de hand hiervan kan je afleiden hoe het met het vitamine K2-niveau in je lichaam is gesteld. Gelukkig was dit bij mij prima. Ik zit op level 2, het op 1 hoogste niveau van soepele vaten. We gaan dus lekker door met de Vitamine K2 supplementen!

Anti-aging kliniek
dit is de Vitak-meter

Versuikering

Een andere waarde die je kan testen, is de versuikering (alias glycatie) van je lichaam. Hoe meer versuikering, des te sneller je lichaam veroudert. Ook zullen rimpels eerder zichtbaar zijn. Uit mijn laatste test blijkt een aanzienlijke verbetering van de glycatie in mijn lichaam. Goed nieuws dus! Dit komt waarschijnlijk omdat ik ontstressen tegenwoordig hoog in het vaandel heb. Een groot contrast met vroeger, toen ik eigenlijk de hele dag als een gestreste kip rondliep. Ook helpt zeker mijn dagelijkse leefstijl met weinig snelle koolhydraten en suiker. Verder ben ik regelmatiger gaan bewegen. Met effect dus.

Testosteron

Het begint op een soort goed nieuws show te lijken, maar ook mijn testosteron blijkt inmiddels tip top in orde! Te danken aan het slikken van DHEA, een stof waaruit het lichaam testosteron kan aanmaken. Super fijn, want testosteron is niet alleen goed voor je libido, maar ook voor het behoud van sterke botten en spieren.

Mijn rapport

Volgens dokter Van Gellicum moet ik vooral zo doorgaan met mijn lifestyle. De testresultaten lezen nl. volgens zijn zeggen als een goed rapport. Hoofdzakelijk te danken aan mijn goede, gezonde levenswijze. Ik eet bijvoorbeeld veel groenten, weinig suiker en rood vlees en ik kijk uit met snelle koolhydraten (brood, pasta en aardappelen). Wel is er een nog een aantal verbeterpunten, zie hieronder.

Verbeterpunt: oestrogeendominantie

Mijn lijf schijnt volgens de testen te beschikken over een oestrogeendominantie. Dit blijkt trouwens de meest voorkomende hormonale disbalans te zijn bij vrouwen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld PMS-achtige klachten verergeren. Ook is een oestrogeendominantie niet bevorderlijk voor je figuur en vergroot het de kans op borstkanker. Wel iets om serieus te nemen dus. De dominantie van oestrogenen is soms tegen te gaan door het nemen van supplementen met broccoli extract, waarin de werkzame stof DIM zit. Ik zal dan ook beginnen met het nemen van deze supplementen. Verder is, ook hier weer, lifestyle uitermate belangrijk. Regelmatig sporten, een gezond en vezelrijk eetpatroon, het beperken van overgewicht en stress: het zijn allemaal tools om oestrogeendominantie tegen te gaan. Gaan we allemaal (nog serieuzer) mee aan de slag! Uiteraard ben ik erg benieuwd of er over een half jaar verbetering waarneembaar is. Let you know.

Verbeterpunt: laag selenium gehalte

Verder is mijn selenium spiegel aan de lage kant. Selenium (ook wel: Seleen) is een spoorelement Het zorgt voor een goede werking van de schildklier en beschermt tegen de schadelijke gevolgen van zware metalen in voeding. Een tekort is trouwens gemakkelijk te verhelpen door 2 à 3 paranoten per dag te nemen. Easy toch!

Tot slot

Hierboven zag je een samenvatting van punten die voor mij van belang zijn. Het is echter maar een kleine greep van wat er allemaal onderzocht is. Voor jou kunnen er hele andere zaken spelen. Als je serieus bent in het vertragen van de gevolgen van het ouder worden, dan kan ik je aanraden op zoek te gaan naar een goede anti-aging arts. Liefst 1 die ook thuis is op het gebied van de hormoonhuishouding. Helaas bestaat er niet zoiets als een keurmerk voor anti-aging praktijken. Mocht je iemand hebben gevonden, doe dan altijd een goede research en vraag naar de ervaring van deze persoon.