ROSACEA

Wat is Rosacea?

Rosacea. We hebben er vast allemaal wel eens van gehoord, maar wat is het nou eigenlijk precies? Huidtherapeute Silvia Scheurwater van de Van Rosmalen kliniek legt uit: Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. Het is een chronische huidaandoening die zich uit door felrode verkleuring van de wangen, neus en soms de kin of het voorhoofd. Rosacea wordt vaak verward met acne, maar het is absoluut niet hetzelfde. In tegenstelling tot acne komt rosacea vooral tussen het 30e en 50e levensjaar voor en voornamelijk bij vrouwen. Acne komt vooral voor bij tieners en zowel jongens als meisjes. Rosacea is niet besmettelijk.

Hoe ontstaat Rosacea?

We weten eigenlijk nog niet precies hoe Rosacea ontstaat. De exacte oorzaak is nog niet bekend. Wel zijn er verschillende theorieën zoals bijvoorbeeld een stilstand van het bloed. Dit lokt een ontstekingsreactie uit met als gevolg roodheid, zwelling, bultjes en puskopjes. Uit onderzoek blijkt dat er een aantal factoren is dat Rosacea verergert, zoals alcohol (zorgt voor verwijding van bloedvaatjes), parfum, cafeïne en sterk gekruide voedingsmiddelen. Ook vaatverwijdende medicijnen kunnen rosacea verergeren. Sommigen hebben al last na het nemen van een warme douche of het gebruik van bepaalde shampoos. De ingrediënten en parfum die in de shampoo zitten zorgen dan voor irritatie wat leidt tot ontsteking van een huid. En tenslotte kan ook stress een rol spelen bij de mate van heftigheid van rosacea.

Hoe ziet Rosacea eruit en wat zijn de klachten?

* Paarsrode verkleuring van de wangen. Deze roodheid loopt vaak door over de neusrug en neuspunt naar het midden van het voorhoofd en de kin.

* Rode uitgezette oppervlakkige vertakte bloedvaatjes.

* Opvlammen van roodheid in het gezicht (met name bij inspanning, drinken van alcohol, temperatuurverschillen of het eten van gekruid voedsel)

* Bij ernstige vorm van rosacea zijn er rode bultjes en gelige puistjes te zien.

* Soms voelt de huid branderig aan.

* Gevoeligheid voor cosmeticaproducten.

* Gevoelige of snel geïrriteerde ogen.

Welke behandeling helpt tegen Rosacea?

Ondanks dat de exacte oorzaak nog niet bekend is, kunnen we de klachten van Rosacea heel goed behandelen. In de Van Rosmalen kliniek gaan we voor de totaal aanpak, van skincare tot behandelingen en adviezen van binnenuit. Puur omdat dit het beste resultaat op lange termijn geeft en een optimaal effect.

Om de roodheid en ontstekingen te verminderen werken we met Laser en IPL. Als er sprake is van een diffuse roodheid, ontstekingen en oppervlakkige vaatjes maken we gebruik van IPL. Hierdoor zien we na enkele behandelingen de roodheid verminderen. De warmte van de IPL zorgt voor een ontstekingsremmend effect waardoor ontstekingen/bultjes vaak ook verminderen.

Liggen de vaatjes dieper in de huid dan gaan we te werk met de Long pulse laser. Deze laser heeft in tegenstelling tot de platte IPL kop, een penkop die onder de huid de vaatjes precies kan aanpakken. Vaak wordt een combinatie gemaakt tussen bovenstaande behandelingen, waardoor een sneller resultaat kan worden behaald.

Met de juiste behandelingen kan je rosacea aanzienlijk verminderen. Links is voor en rechts is na.

Microneedling

Wanneer de huid rustig is en de roodheid en ontstekingen zijn verminderd kan er aansluitend gekozen worden voor een aantal microneedling behandelingen. Microneedling brengt het natuurlijk herstel van de huid weer op gang. Diep in de huid krijgen de fibroblasten (dit zijn niet-rekbare vezeltjes die voor de stevigheid van onze weefsels zorgen) een prikkel om nieuwe bindweefselvezels aan te maken. In dit bindweefsel bevinden zich groeifactoren die zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine. Het verstevigt en verdikt de huid. Dit kan ook door middel van de Enterpen; een van de nieuwste technieken die in de Van Rosmalenkliniek wordt toegepast. Minuscule vibrerende naaldjes maken hierbij voor het blote oog onzichtbare kanaaltjes in de huid. Doordat de naaldjes loodrecht in de huid vibreren is er minder kans op het beschadigen van de onderhuid. Gedurende de behandeling wordt gebruik gemaakt van een hoog geconcentreerd Hyaluronzuur serum. Hierdoor verkrijgen we naast de collageen stimulatie ook een enorme hydratatie boost, wat de droge Rosacea huid maar al te goed kan gebruiken.

Microneedling is overigens tevens geschikt voor het behandelen van hyperpigmentatie, littekens en verslapte huid.

Skincare

En omdat een mooie huid thuis begint adviseren we je graag over het gebruik van de juiste skincare in de strijd tegen Rosacea. Uit onderzoek is gebleken dat een aantal ingrediënten positieve effecten op Rosacea heeft. Belangrijk hierbij is wel dat de concentratie aan actieve ingrediënten hoog genoeg is (cosmeceuticals), anders kan het niks doen in de huid. Wij maken uitsluitend gebruik van cosmeceuticals. Dit zijn huidverzorgingsproducten met cos-medische ingrediënten welke hoog geconcentreerd zijn.

Voeding

Histaminerijk voedsel kan bij sommigen Rosacea klachten verergeren. Misschien het proberen waard? De lijst met histaminerijk voedsel is erg groot maar onderstaande stoffen zijn het meest van belang.

Kruiden en specerijen, zuivel, vlees, veel soorten fruit, alcohol, soja en ketjap. Deze kun je beter vermijden.

Tevens kunnen aan aantal voedingssupplementen helpen om de huid van binnenuit te verbeteren. De huidtherapeut kan je hierbij adviseren.

Tot slot

Heb jij last van Rosacea en wil je er graag iets aan laten doen? Maak dan een afspraak met mij of een van mijn collega’s in onze kliniek in Rotterdam of Nijmegen. We stellen samen met jou een behandelplan op dat op jouw wensen is afgestemd. Ook adviseren we je graag over producten die effectief zijn in de strijd tegen Rosacea. Het eerste consult is bij ons altijd vrijblijvend en kosteloos. Lees er alles over op www.vanrosmalenkliniek.nl

Hartelijke groet,

Silvia Scheurwater