NAAR DE ANTI-AGING DOKTER

NAAR DE ANTI-AGING DOKTER

Als je Forever 39 wat vaker bezoekt, dan weet je waarschijnlijk wel dat ik een gezonde interesse heb in het onderwerp ‘anti-aging’. In dit kader was ik onlangs op consult bij de Haagse anti-aging dokter Ernst-Jan van Gellicum. Weten wat een anti-aging arts precies voor je kan betekenen en hoe mijn bezoek verliep? Lees dan snel verder.

De invloed van hormonen

Misschien ben je, net als ik, verslaafd aan anti-rimpel crèmes en serums. Maar wist je dat vooral je hormonen van grote invloed zijn op het ontstaan van rimpels en algehele veroudering? Ze bepalen niet alleen je huidconditie maar ook de vruchtbaarheid, vetverbranding en de opbouw van je botten om maar wat belangrijke voorbeelden te noemen. Invloedrijke stofjes dus, die hormonen! Zo zorgt een laag level aan het hormoon testosteron voor een gebrek aan energie, een slechtere stemming, een laag libido en een moeizaam herstel van het lichaam. En een tekort aan groeihormoon veroorzaakt een slappere huid en lijntjes. En hoe ouder je wordt, je raadt het al, hoe lager de waarden van je hormoonspiegels worden. Ps: denk maar niet dat dit alleen voor stokoude besjes geldt, want bij de meeste vrouwen beginnen de hormoonspiegels al na hun 35e af te nemen. Yak……

Anti-aging dokter

Maar niet getreurd, er kan iets aan worden gedaan met de hulp van een goede anti-aging dokter. Een anti-aging arts is een dokter die zich volledig toelegt op het vertragen en soms zelfs omkeren van verouderingsprocessen in het lichaam. Hij of zij zal allereerst de hormoonwaarden in je lichaam vast stellen door middel van bloedonderzoek en zo een eventuele disbalans aan het licht brengen. Vervolgens kan er een actieplan worden gemaakt om de hormonen weer in het gareel te krijgen, bijvoorbeeld door aanpassing van voeding, het nemen van supplementen, maar ook door het nemen van hormonen. Overgangsklachten kunnen bijvoorbeeld sterk worden verminderd door het aanvullen van oestradiol en progesteron. Dit werkt trouwens ook meteen gunstig op de collageenvorming in het skelet, de bloedvaten en ‘last but not least’ de huid.

Hormoonbalans herstellen

Misschien klinkt het nemen van hormonen je wat spannend in de oren en dat snap ik best. Daarom is het van groot belang dat je bij een goede anti-aging dokter te raden gaat, die je vervolgens goed zal begeleiden. Vraag in ieder geval naar zijn ervaring en specifieke opleiding. Verder is het zaak dat je lichaamseigen hormonen krijgt voorgeschreven, mocht je hormoonbalans niet in orde zijn. Lichaamseigen hormonen zijn identiek aan de hormonen die je lichaam zelf produceert en zijn de veiligste hormonen. En doe alleen dingen waar je jezelf goed bij voelt. Je bent uiteraard niet verplicht hormonen te nemen als zou blijken dat jouw hormoonspiegels niet meer optimaal zijn. Als alternatief kan de anti-aging dokter je wellicht richtlijnen geven voor de aanpassing van je voeding, bewegingspatroon en inname van specifieke supplementen en op die manier jouw dwarse hormonen weer in het gareel krijgen.

Mijn anti-aging consult

Na nieuwsgierig te zijn gemaakt door een vriendinnetje, bracht ik vorige maand zelf een bezoekje aan de gespecialiseerde anti-aging dokter Ernst-Jan van Gellicum van Primelab. Hij liet mij na het kennismakingsgesprek eerst een uitgebreide vragenlijst invullen, gevolgd door bloedonderzoek. En ik was best verrast wat er uit het onderzoek rolde.

Uitslag bloedonderzoek

Vitamine D-niveau te laag

Zo bleek ik een te laag gehalte aan vitamine D te hebben. Vitamine D is bijvoorbeeld heel belangrijk voor het behoud van sterke botten en voor een goed functionerend immuunsysteem. Ik had echt nooit verwacht dat ik van deze vitamine een tekort zou hebben, want hier in Zuid-Frankrijk laat de zon zich toch best vaak zien. Maar goed, het bleek toch echt uit het bloedonderzoek, dus gaan we komende tijd het vitamine D niveau opkrikken door middel van het slikken van supplementen.

Testosteron kan hoger

Verrassend was voor mij ook dat mijn testosteron aan de lage kant is. Ben nl. best sterk en dan sta je er niet bij stil dat juist dit hormoon het wat minder goed doet in je lichaam. Ik ga op aanraden van dokter Van Gellicum nu het supplement Acetyl-l-carnitine nemen, een supplement dat positief is voor de aanmaak van testosteron (nb: als je testosteron echt heel laag is, werkt alleen het smeren van een testosteron-gel voldoende). En zo kwam er nog een aantal hiaten uit mijn bloedtest, waarvoor de dokter e.e.a. heeft voorgeschreven.

Mijn groeihormoonwaarde is gelukkig goed

Buiten zaken die niet goed waren, bleek uit de bloedtest ook een aantal waarden die juist tip top in orde waren. Leuke opstekers waren mijn uitstekende nier-en leverfunctie, die als beste uit de test kwamen. En mijn groeihormoon (lees: dé anti-rimpel koning), bleek helemaal ok. Pffffff….. gelukkig :-). Aan de ene kant zijn dit gunstige genen, zo legde dokter Van Gellicum mij uit, maar aan de andere kant heeft dit waarschijnlijk ook te maken met mijn gezonde levensstijl (veel groenten, weinig rood vlees, niet roken, weinig suiker). Kijk, daar worden we natuurlijk blij van!

Vervolg

Super interessant allemaal, zo’n anti-aging advies op maat voor het behoud van je algehele conditie en looks! Het lijkt mij een prima aanvulling naast alles wat ik verder al doe op dit gebied. Ik ga dan ook braaf met de adviezen van de dokter aan de slag en laat over 6 maanden weer mijn bloed testen, dan kunnen we kijken of het een beetje zoden aan de dijk zet. Want jong van binnen én van buiten blijven, wie wil dit nu niet?