WIL JIJ GELUKKIG(ER) WORDEN?

Heb jij voor je gevoel je leventje op orde, of zijn er zaken die je graag zou willen veranderen? Ik kan zelf bijvoorbeeld soms gestrest zijn en van ‘de kleinste mug’ wakker liggen. Dat zou ik graag willen veranderen. In dit kader las ik onlangs het boek ‘De Logica van geluk’ van Mo Gawdat. Hierin staan adviezen om de kwaliteit van je leven naar een hoger level te trekken. Lees snel verder voor mijn review van het boek en de tips die ik het best bruikbaar vind.

Hoe gaat het met jou?

Een tijdje geleden heb ik het al aangekondigd: er gaan bij Forever 39 meer artikelen komen over het onderwerp persoonlijke ontwikkeling. Zodat je hier niet alleen leest hoe je die buitenkant in topconditie houdt, maar ook hoe het van binnen allemaal fijn blijft. Of kan worden. Zoveel (vooral) vrouwen hebben bijvoorbeeld last van dagelijkse stress, dat soms hun hele dag hierdoor negatief wordt beïnvloed. Of ze zijn alleen maar bezig om het anderen naar hun zin te maken. En vergeten daarbij zichzelf. Het is daarom goed om af en toe eens letterlijk stil te staan in hectiek en eens kritisch naar jezelf te kijken. Zijn er andere dingen waar je niet blij van wordt en daarom anders zou willen? Misschien is het boek ‘De logica van geluk’ van Mo Gawdat dan wel iets voor je.

De Logica van Geluk

Het boek ‘De logica van geluk’ biedt handvatten om je leven structureel lichter en luchter te maken. Het boek gaat over Mo (nice name!), die ongelukkig was, ook al was hij gezond, succesvol en stinkend rijk. Toen overleed onverwacht ook nog zijn zoon. Voor Mo was dit de trigger om een boek te schrijven over het vinden en behouden van geluk. Het is zijn missie geworden om andere mensen gelukkiger te maken. Zijn doel is zelfs om maar liefst 10 miljoen mensen happy te maken met zijn methode. Mooi streven!

De geluksformule van Mo Gawdat

De basis van Mo’s strategie is zijn geluksformule. Deze luidt als volgt. De geluksformule is jouw perceptie van de gebeurtenissen in je leven minus de verwachtingen die je ervan had. Anders gezegd: als je te veel van iets verwacht, kan het alleen maar tegenvallen. En daar word je ongelukkig van. Stel dus je verwachtingen bij. Verder is ook jouw ervaring van gebeurtenissen van belang. Stel. Een vriendin doet nukkig tegen je en jij denkt dat ze je niet meer aardig vindt. Maar misschien heeft die vriendin wel enorme rugpijn en wil ze jou daar niet mee lastig vallen. En is ze daarom kort af tegen je. Jij ervaart de situatie dan onnodig negatief. Dus probeer de situatie neutraal te bekijken stel je zelf de vraag: is het echt waar wat ik nu denk?Vindt mijn vriendin mij echt niet meer aardig, of is er misschien iets anders? Een nuchtere analyse brengt je vaak tot een ander (positiever) oordeel.

Goede tips uit het boek ‘de logica van geluk’

Het is een vrij dik boek waar veel instaat. Sommige delen lezen lekker weg, maar er waren ook hoofdstukken waar ik wat moeilijker doorheen kwam. Toch staan er veel bruikbare adviezen in. Zie hieronder voor een paar tips die ik waardevol vind.

Negatieve gedachten

Als je last hebt van een negatieve gedachte, probeer deze dan om te keren naar een positieve gedachte. Stel. Je vindt je baan niet leuk. Bedenk dan iets op je werk wat je wél leuk vindt. Bijvoorbeeld de omgang met die aardige collega’s. Of de goede lunch. Desnoods de mooie bloemen bij de receptie. Haal vervolgens deze positieve gedachten naar voren als je baalt van je irritante en dominante leidinggevende. Je zult zien dat je stemming op het werk een stuk beter wordt als je die negatieve gedachte (stomme baas) inwisselt voor een positieve (wat zijn die roze pompoenrozen op het bureau van Annie toch prachtig). Probeer maar eens!

In het nu leven

Veel mensen zijn in hun hoofd bezig met iets wat al is gebeurd of wat nog moet komen. Daar word je niet per definitie gelukkiger van. Sterker nog, stress of een naar gevoel ontstaat vaak als je terugdenkt aan iets negatiefs dat al is gebeurd en dat je toch niet kan veranderen. Of je wordt juist gestrest van iets dat nog moet komen. En waar je op het moment dat je eraan denkt toch nog niets kan veranderen. Deze nodeloze stress omzeil je door heel bewust naar het huidige moment te gaan. Leef dus meer in het nu, daar word je vaak een stuk gelukkiger van.

Maak een blij lijstje

Onthoud blije gedachten. Waar word je blij van? Is het een bezoek aan de dierentuin in het lentezonnetje met je kinderen? Of honderd meter platliggen op een exotisch strand met een cocktail in de hand? Noteer deze geluksmomenten (zoveel als je wilt) eens in bijvoorbeeld een boekje of je telefoon. En tover ze te voorschijn als je even minder in je vel zit. Je zult zien dat het denken aan deze blije situaties helpt met het verbeteren van je dag.

De logica van geluk review
Van deze gedachte kan ik héééél gelukkig worden!

Alleen goede mensen om je heen houden

Je kan nooit iedereen tevreden stellen. Verzamel daarom mensen om je heen die jou echt leuk vinden, zodat je jezelf kan zijn. Van het enkel maar voldoen aan (irrealistische) verwachtingen van anderen word je nl. ongelukkig. En neem afscheid van mensen die altijd maar negatief zijn en blijven, zelfs nadat je ze hier een paar keer vriendelijk op hebt gewezen.

Slecht kan het begin zijn van iets moois

Slechte momenten in je leven leiden er vaak toe dat je op een ander (beter) pad komt. Als je bijvoorbeeld wordt ontslagen, dan leidt dat misschien wel tot een leuke, andere baan waarin je veel gelukkiger bent. Of het is net het zetje dat je nodig hebt om voor jezelf te beginnen. Of om die mooie wereldreis te maken waar je eerst geen tijd voor had.

‘De Logica van Geluk’ review

Het is zeker een interessant boek naar mijn mening. Eigenlijk is het een grote verzameling van allerlei persoonlijke groei gedachten en kent het bijvoorbeeld elementen uit het Boedisme en de Mind Fulness beweging. Wel vind ik het boek ‘De Logica van geluk’ soms een beetje onoverzichtelijk. Het was daarom fijner geweest als er een samenvatting met de belangrijkste punten zou zijn toegevoegd. Desondanks heb ik absoluut iets aan het boek gehad. Het is zeer positief geschreven en omdat het zo uitgebreid is, zit er naar mijn ervaring voor iedereen wel iets bruikbaars tussen. Dus ja, ik kan je het boek aanraden als je aan je persoonlijke ontwikkeling wilt werken.

De Logica van geluk kopen

Heb je na het lezen van deze review zelf zin om de tips van Mo Gawdat uitgebreid door te nemen? Het boek ‘De Logica van Geluk’ is verkrijgbaar voor zo’n 20,00 euro bij vrijwel elke Nederlandse boekwinkel.