HAPPY AGING SALADE

Een belangrijke basis voor de Happy Aging lifestyle, is het eten van de juiste voeding. Voor jullie inspiratie ging pop-up kokkie Suus met dit thema aan de slag en bedacht ze deze heerlijke, healthy happy aging salade. Lees je mee?

Happy Aging salade met granaatappel, quinoa en boerenkool

Deze salade kun je serveren als bijgerecht of als een lekkere lunch salade (ideaal ook bij de paaslunch). Hij is fris, krokant en zorgt voor een langer verzadigend gevoel. Echt een beauty-bom en een plaatje op tafel. Niet heel bewerkelijk trouwens. Dus zo klaar en super healthy, kijk daar houden wij van!

Very, very healthy

De salade zit dus boordevol lekker powerfood zoals quinoa, boerenkool en granaatappel. Waarom zijn deze ingrediënten zo goed voor je?

Quinoa

Quinoa (spreek uit: kienwaah) bevat veel vezels en verschillende vitaminen, mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2 (helpt tegen vermoeidheid) en vitamine E (versterkt de huid) goed vertegenwoordigd. Ook is het een goede bron van antioxidanten.

Boerenkool

Boerenkool bevat weinig calorieën, veel voedingsvezels en geen vet. Daarbij zit het boordevol vitamines zoals vitamine C, B1 en B2 en caroteen, waar je lijf vitamine A van kan maken. Maar wist je dat er ook mineralen in boerenkool zitten? 100 gram boerenkool bevat bijvoorbeeld al 200 mcg calcium. Dat alleen al is bijvoorbeeld bijna een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium voor een volwassen man of vrouw. Er zit ook nog eens ijzer in boerenkool. Echt een superfood dus.

Granaatappel

De krachtige anti-oxidanten in granaatappels helpen de schade van UV-stralen te beperken. Daarnaast gaan ze vrije radicalen tegen en stimuleren ze de productie van collageen. Wauw, echt goed voor je looks dus!

Hoe maak je deze happy aging salade?

Ingrediënten (voor 2 personen)

Flinke hand biologische boerenkool (liefst zonder nerf)

140 gram tricolore quinoa van bio+

1 halve bio komkommer

10 kleine roma tomaatjes

1 halve avocado

Stukje pecorino

1 Granaatappel of een “kant & klaar bakje”

Pijnboompitjes naar smaak

Bosui naar smaak

Sap van 1 kleine citroen

Extra verge olijfolie

Peper & Zout

Overgebleven sap van de granaatappel

Hoe?

Kook de quinoa volgens de verpakking en laat deze afkoelen. Rooster de pijnboompitjes in een droge pan tot ze licht gekleurd zijn voor een lekkere nootachtige smaak.

Was de komkommer, tomaatjes en snijd ze in mooie, kleine gelijke stukken. De bosui in ringetjes. Ps: houd je niet zo van de smaak, gebruik dan het donker groene gedeelte. Dit is wat milder qua smaak.

Tips voor de granaatappel

Als je een hele granaatappel hebt gekocht, kun je het beste de zaadjes er op deze manier uitkrijgen.Tik met een lepel op de schil van een halve granaatappel tot de pitjes eruit vallen. Dit lukt alleen als de granaatappel goed rijp zijn. Gooi het sap wat vrij komt niet weg.

Doe alle bovenstaande ingrediënten in een kom en meng alles door elkaar. Maak de salade op smaak met citroen, extra verge olijfolie, en sap van de granaatappel, peper, zout.

Leg tot slot de salade op een mooi bord en garneer het met wat geschaafde pecorino.

Variatie tip

Ben je vegan, dan kun je de pecorino weglaten en eventueel vervangen door wat ongebrande amandelen.

De boerenkool is ook te vervangen door baby spinazie. Verder kun je geitenkaas bolletjes nemen in plaats van de pecorino. Oh ja, tonijn uit blik is ook lekker erdoor.

Bon apetit en tot de volgende keer!

xoxo Suus

suzanne kroon