DRUKDRUKDRUK………

Wat krijg je negen van de tien keer als antwoord als je aan iemand vraagt hoe het gaat? Juist! Een vaak gehoord antwoord is ‘druk’, ‘ik heb het druk’ of soortgelijke reacties. Op de een of ander manier is het sociaal wenselijk om dit antwoord te geven en is een simpel ‘goed’ of misschien ‘kan beter’ niet meer voldoende. Druk blijkt in onze maatschappij een soort merk te zijn geworden. Als je niet druk bent, tel je niet of minder mee, zo lijkt het haast.

4Schrijver Tony Crabbe is echter een geheel andere mening toegedaan. Deze schrijver heeft een boek uitgebracht, genaamd ‘Nooit meer te druk‘. In dit boek beschrijft hij dat er niets mis is met volop in het leven staan. Echter, we draven allemaal een beetje door en steken elkaar hiermee aan. Druk zijn is een lifestyle geworden. Geheel ten onrechte, want continue bereikbaar zijn, achter de feiten aan rennen, verstand op nul zetten etc. is niet gezond. Je staat in feite altijd ‘aan’ en daar is de mens niet op ingesteld. Het altijd druk zijn veroorzaakt sociale verarming, volgens Crabbe. Niet meer de tijd willen nemen voor een gezellig etentje met goede vrienden, maar daarvoor in de plaats genoegen nemen met vluchtig contact via Facebook, twitter of WhatsApp. Die aanhoudende drukte is niet alleen ongezond voor je sociale welzijn, maar kan ook uitputting en aanhoudende stress veroorzaken.

Het boek ‘Nooit meer te druk’ maakt je bewuster van jezelf en van je gedrag. Het is belangrijk dat je leert in te zien dat je jezelf van alles en nog wat oplegt, waardoor je je eigen drukte creëert. Anders gezegd: wees niet je eigen slavendrijver. Dus laten we allemaal eens stoppen met ons te gedragen als hamstertjes in een ronddraaiend rad.

Maar hoe kan je nu dit proces keren? Volgens Crabbe moet je jezelf meer focussen op wat ècht belangrijk is. Dus; doe het belangrijkste en negeer de rest. Probeer wat nonchalanter door het leven te gaan, het hoeft nl. niet allemaal perfect. De wereld vergaat echt niet als jij een keer een keertje niet uiterst briljant bezig bent. En durf eens wat vaker ‘nee’ te zeggen, dat scheelt ook een hoop gedoe.

Het klinkt allemaal heel logisch, maar tegelijkertijd blijft het natuurlijk ook lastig om een switch te maken. Zeg bijvoorbeeld maar eens nee tegen je baas of tegen een belangrijke opdrachtgever, terwijl deze een dringend beroep op je doet. Ik ben zelf trouwens ook een ster in het tot het uiterste door blijven gaan. Nu is het lastig om oude patronen geheel te doorbreken, maar ik ben het wel met Crabbe eens dat het allemaal best een tandje minder mag. En ik denk dat je al een heel eind bent als je voor jezelf besluit dat je niet perfect hoeft te zijn en dat niet alles tegelijkertijd hoeft. Neemt een hoop onnodige druk(te) weg.

Kortom, nu weet je het: nooit meer zeggen dat je druk bent als iemand vraagt hoe het met je gaat. Dat antwoord is zóóóó last season en toont alleen maar aan je nog (zachtjes) moet werken aan het onder knie krijgen van de hedendaagse uitdagingen. Dus maak je niet te druk en enjoy life!