A DROP OF ZEN PLEASE……

Je hebt een fantastische baan, een heerlijk sociaal leven en een mooi gezin. Eigenlijk heb je alles, maar soms kan dit alles je een beetje teveel worden. Dan lijkt het of je alleen maar achter jezelf aan rent. Herkenbaar? Lees dan de tips over meditatie van Yoga- en pilateslerares Irene Hertogh in de Pop-Up Store van Forever 39. 

A drop of Zen please…

Wat is dat eigenlijk, mediteren?

Mediteren is niets anders dan je hoofd vrijmaken. We worden vaak geleefd door onze gedachten, want door de grote hoeveelheid gedachten, kunnen we niet (genoeg) ontspannen en kunnen we niet voldoende ervaren wat er zich op dit moment afspeelt.

Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, de gedachten uitzetten. Gelukkig is het met mediteren net zoals met heel veel andere dingen; oefening baart kunst.

Telefoon uit please!

We bellen, checken continu What’s app en volgen iedereen op Instragram en Twitter. Maar het continu gebruiken van je telefoon, geeft ook een gevoel van stress. Zet daarom je telefoon tijdens het mediteren (en wellicht wat vaker gedurende de dag) helemaal uit.

Zoek de juiste meditatie plek

Rust om je heen, geeft rust in je hoofd. Het is dus makkelijker om tot rust te komen in een opgeruimde omgeving, dan achter je bureau met stapels rondslingerende papieren om je heen. Zoek daarom een rustig plekje in huis op. Of nog beter; creëer je eigen meditatie plek in huis. Wierook erbij, kaarsje aan en je voelt je al snel rustiger worden.

Volg je biologische meditatieklok

Het tijdstip dat je het liefst mediteert, is voor iedereen anders. Probeer aan te voelen wanneer jij het liefst mediteert. Misschien in de ochtend, om zo je dag in alle rust te beginnen, misschien in de avond om de dag relaxed af te sluiten of misschien heb je gedurende de dag wel dringend behoefte aan wat stilte in de storm.

Probeer in ieder geval iedere dag op het zelfde moment te mediteren, zodat je regelmaat en continuïteit creëert.

1a

En dan het echte werk…

Alle voorbereidingen zijn getroffen en we kunnen aan de slag. Zorg dat je comfortabel zit en niet gaat liggen, want de kans dat je dan in slaap valt, is erg groot.

Eén van de makkelijkste manieren om snel rust in je hoofd te creëren is het volgen van de beweging van je ademhaling;

Voel hoe je buik wat uitzet op de inademing en voel je buik weer inzakken op de uitademing.

Om deze beweging makkelijker te kunnen voelen en om ervoor te zorgen dat je niet wordt afgeleid door gedachten, kun je de ademhaling tellen;

Op de eerste inademing zeg je in je hoofd tegen jezelf “in één” op de eerste uitademing zeg je tegen jezelf “uit één”. Bij de volgende inademing zeg je “in twee” en tijdens de uitademing “uit twee”. Zo ga je door totdat je bij de vijf bent. Ben je bij de vijf? Begin dan weer opnieuw bij één.

Merk je dat je snel afdwaalt en toch mee gaat in de gedachtestroom? Wees trots op het feit dat je dit opmerkt en breng je aandacht weer rustig terug naar het bewegen van je buik.

Je zult merken dat hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het gaat en hoe sneller je tot rust komt.

Tip; download de app ‘Headspace’. In deze korte 10-daagse cursus leert Andy je gratis de basisbeginselen van meditatie. Mét korte animatiefilmpjes om het nog leuker te maken!

Irene Hertogh

www.thecityretreat.nl

1aIrene Hertogh is een oud-redactrice die van haar hobby haar beroep heeft kunnen maken, wat heeft geresulteerd in een succesvolle yoga-en pilatesschool. Regelmatig deelt zij op Forever 39 haar tips op het gebied van body & mind.