TIPS TEGEN SUIKERVERLEIDINGEN

1Ook zo’n zwak voor die verleidelijke Sinterklaas lekkernijen? Personal trainer Marjolein van Eck weet er alles van en geeft je daarbij tips om op een verstandige manier met suikerverleidingen om te gaan. Marjo, the  stage is yours!

Een regenachtige dag in November… Ik loop de Albert Heijn binnen na twee lessen bij Max Health Club te hebben gegeven. Ik heb flink trek, maar ik heb niets in huis dus het bezoek aan de AH is noodzakelijk. Bij binnenkomst ontvangt een vriendelijke dame van de bakafdeling mij met een stukje gevulde speculaas; ‘om te proeven!’. ‘Nee, dank u’ gooi ik er met volle overtuiging uit en loop richting de groentes. Nog geen vijf meter verder het schap met de chocoladeletters, jeeeeejj chocola!!! — ‘NEE’ en ik loop door. Suikergoed… verschillende bakproducten… OW JOEPIE verse bakkerkruidnoten! Ik ben echt verschrikkelijk slecht in het weigeren van dit soort gelegenheidsvoer. Ik kom aan bij de kassa, loop net alsof ik gek ben langs het rek met de gevulde koeken die in de aanbieding zijn, en reken af. Resultaat: gefrustreerd in de auto met alleen nog maar trek in koekjes… die ik dus niet heb gekocht!

Je gevoel neemt op dat moment de overhand, de rationale kant is uitgeschakeld, dan wel zwaar in ondertal aanwezig om te vechten tegen de verleiding. Waarom is het zo moeilijk om sterk te zijn, en dus vooral in deze tijd?

Er zijn zoveel verschillende dingen die je kunt eten. Maar zet voor een random persoon een bord pannenkoeken en een bord broccoli naast elkaar en laat hem kiezen. Op de uitzonderingen na zal vrijwel iedereen voor de lekkere zoete pannenkoek gaan. Waarom kies je vrijwel automatisch voor het ‘slechte’? Het antwoord is: ‘Suiker’.

Je lichaam maakt een stofje aan wat je een gevoel van voldoening geeft, dit heet dopamine. Deze stof komt vrij bij sociale activiteiten, seksuele activiteit of drugs. Helaas voor ons is de goede nummer vier suiker. Het geeft dus een gevoel van voldoening als we die lekkere appeltaart bij oma eten, het geeft je een soort ‘high’. Eet je vrij regelmatig suiker? Dan kun je wel zeggen dat je stiekem aan een suiker verslaving vast zit. Broccoli daarentegen geeft geen stimulering voor de aanmaak van dopamine, vandaar dat deze groente bij velen laag op de wensenlijst staat voor Sinterklaas…

Sommigen van jullie herinneren zich de onderzoeken en reclames uit de jaren ’80 en ’90. Erop gebrand om drugdsgebruikers te laten stoppen met drugs. Sinds een jaar of 15 was en is dit ook aan de gang met roken. In mijn ogen zou er nu werk gemaakt mogen worden van de suikerafdeling en wat dat doet met je lichaam. Helaas voert nog vrijwel niemand een uitgebreide campagne tegen suiker, eerder voor suiker. Zoals ik al beschreef in mijn inleiding word je overladen met verleidingen, lees: suikerkanonnen. En geef je er eenmaal aan toe, dan is de kans dat de drang naar suiker erger wordt zeer aanwezig.

Een paar tips/ideeën om iets sterker te zijn in het weerstaan van de verleidingen:

– Ga niet met honger naar de supermarkt.

– Drink eerst een glas water als je naar de keuken loopt om de koektrommel te plunderen. – Spreek met jezelf af dat je 25 squats moet doen voordat je een koekje (o.i.d.) mag pakken.

– Zeg minimaal drie keer per dag ‘nee’ tegen zoete dingen.

– Zorg voor gezondere snacks in huis. – Leg snacks op vervelend hoge plekken waar bijvoorbeeld alleen je man bij kan.

Succes en een fijne Sinterklaas! Marjolein