AFVALLEN & ALCOHOL

Probeer je nog een paar kilo’s kwijt te raken voordat het zomerseizoen (hopelijk) losbarst? Kijk dan eens kritisch naar je alcoholconsumptie. Hou jij niet van alcohol of drink je het gewoon niet zo vaak? Dan ben je -slanke lijntechnisch- al heel goed bezig en is deze blog niet echt aan jou besteed.

Oh, je bent er nog? Dan hou je vast wel van een lekker glaasje! Ik ook trouwens, laten daar geen misverstanden over bestaan. Mij doe je echt een plezier met bijvoorbeeld een goed glas rode wijn, champagne of een IPA-biertje. MAAR: ik vertel je zeer waarschijnlijk niets nieuws als ik zeg dat alcohol echt heel slecht is voor je lijn. Maar dan ook echt. En wel om meerdere redenen, heb je even?

Snelle koolhydraten

Ten eerste zitten er in alcohol snelle koolhydraten en deze zijn niet echt bevorderlijk voor je lijn. Snelle koolhydraten worden nl. met gezwinde spoed omgezet in te veel glucose. Je lichaam kan niets met deze overdaad en zet de glucose om in vet. Hi lovehandles!

champagneCalorieën

In drank zitten ook veel calorieën. Niets nieuws denk ik, maar ik vertel het je toch maar voor de zekerheid. In een glaasje wijn zitten zo maar 80 (of meer) calorieën. Of in die lekkere Mojito’s zelfs 217 kcal. Oeps…… En wist je verder dat je lichaam niet zoveel met de calorieën uit alcohol kan? Het zijn nl. zogenaamde lege calorieën en die leveren geen bouwstoffen aan je lichaam.

Verbranding

Nog een “minor” detail: je lichaam wil de alcohol weer zo snel mogelijk kwijt en geeft daarom altijd voorrang aan het verbranden van de calorieën uit alcohol. Alles wat je daarnaast eet en drinkt, verbrandt je lichaam niet en wordt opgeslagen als vet. Do I need to say more?

Extra trek

Alsof het nog niet genoeg is: na het drinken van alcohol gaat je suikerspiegel schommelen. Hierdoor krijg je ook meer trek en ga je dus meer eten. Voor je het weet neem je hierdoor onnodig weer extra calorieën tot je.

Nooit meer alcohol?

Nou, dat was best een pittig lijstje, toch? Maar houdt dit in dat je dan nooit meer mag drinken? Zeker wel! Het moet natuurlijk wel allemaal een beetje gezellig blijven. Beschouw een glaasje alcohol maar als een echte traktatie; het moet dus geen dagelijks terugkerend ritueel zijn. Je lever heeft nl. ook nog eens minimaal 48 uur nodig om te herstellen van een eerdere ‘alcoholaanval’. Kies verder voor de soorten met de minste calorieën, zoals ongezoete wijn, wodka, of champagne. En giet je glas niet achterover, maar nip, geniet en wissel af met water. Daarbij kun je de schade beperken door niet te veel te eten naast je glaasje “booze”.

Tja, als je net zo’n liefhebber bent als ik, kan ik me voorstellen dat je dit eigenlijk allemaal niet wilt weten. Maar als je echt graag een strakker lichaam wilt, zul je toch keuzes moeten maken (of niet, dat is uiteraard helemaal aan jou). Ik heb er inmiddels voor gekozen om geen alcohol meer in huis te halen. Wat er niet is, kan ook niet op toch? Buiten de deur neem ik wel af en toe van een lekker glaasje en daar geniet ik dan dubbel van!

Nb: op zoek naar meer tips? check de speciale rubriek ‘Get in shape‘!