DE 80/20 REGEL

2Allicht hou je (net als ik) wel van een lekker wijntje en hapje, maar wil je tegelijkertijd ook een beetje op je figuur letten. Op dit moment ben ik aan het bijkomen van een erg geslaagd weekendje in Zuid-Frankrijk met 8 dierbare vriendinnen die ik al eeuwen ken. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat daarbij ook het nodige is gedronken en gegeten. En dan heb ik het niet alleen over de enorme schaal met verantwoorde crudité bij het fameuze etablissement Le Club 55…. Nee, denk bijvoorbeeld aan prachtige pasta’s met gamba’s, reusachtige plateau’s met sushi en kilo’s toastjes met allerlei smeersels. En rond lunchtijd plopten de eerste flessen rosé open en dat ging zo ongeveer door totdat het bijna al licht werd.

Sommige van mijn vriendinnen waren een beetje verbaasd dat ik hier ook redelijk fanatiek aan meedeed, want op deze blog schrijf ik natuurlijk vaak over verantwoord eten en drinken. Maar ook als je bewust leeft, kan je evengoed af en toe lekker uit de band springen. Het gaat er nl. om dat de basis goed is en dat je levensstijl in balans is. En het moet allemaal wel een beetje gezellig blijven, toch?

Ik geloof heilig in de zogenaamde 80/20 regel (ja, die van Pareto, voor de geleerden onder ons!), waarbij je voor 80% een healthy lifestyle hebt, maar voor de overige 20% wat minder gezond kan leven. Met deze methode eet je voor 80% verantwoorde dingen. Denk aan veel groenten, fruit, vis, kip, noten, zaden en andere gezonde producten. Voor de overige 20% kan je dan zonder enig schuldgevoel genieten van iets minder ambitieuze voeding. Zo hou je het allemaal nog een beetje leuk en voorkom je dat je gefixeerd raakt op eten. En dus minder kans hebt om terug te vallen in oude patronen. Want ook al heb je een ijzeren discipline; vroeg of laat wil je jezelf toch een keer vergrijpen aan dat stukje chocolade of dat bord friet met mayo. Dan kan je dit maar beter met beleid doen (en vergeet niet er enorm van te genieten!).

1Je kan dit 80/20 principe op verschillende manieren toepassen. Een optie is om 1 dag van de week te houden voor het snacken & snaaien, maar je kan er ook voor kiezen om je dagelijkse maaltijden in te richten volgens het 80/20 principe. Dan neem je eenmaal per dag iets dat je, bij wijze van spreken, meteen op je heupen kan plakken. Maar de rest van de dag eet je vervolgens enkel ‘keurige’ voedingsmiddelen. En zo zijn er nog wel meer invullingen te bedenken voor de uitvoering van de 80/20 regel. Zo las ik, na dit oergezellige, maar zeer Bourgondische weekend, gewoon even 2 weekjes in van enkel pure en gezonde voeding, zodat bij mij de balans weer snel op 80/20 komt!