EASY IN SHAPE & SUIKER

Op Forever 39 vind je regelmatig tips om op eenvoudige manier in shape te komen én te blijven. In de blog van vandaag leer je hoe je het beste met suiker om kan gaan. Want een hoge suikerinname draagt niet echt bij aan een beeldig bikini-figuur, dat weet iedereen. Dus als je wilt afvallen, is het belangrijk om met beleid om te gaan met die verleidelijke suikerhoudende producten. Geen rocket science, maar wel een feit.

1cSnelle koolhydraten

Het wordt je ook niet gemakkelijk gemaakt. Suiker is lekker, zit zo ongeveer in elk regulier product dat je kan kopen in de supermarkt en is daarbij ook nog eens verslavend. Maar waarom is suiker nu precies zo slecht voor je figuur? Omdat suiker onder de snelle koolhydraten valt. Snelle koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van je suikerspiegel, wat uiteindelijk resulteert in een overschot aan glucose in het bloed. En het te veel aan glucose wordt omgezet in vet. Daarbij zorgt suiker voor schommelingen in je suikerspiegel, waardoor je sneller honger hebt.

Verborgen suiker

Naast de usual suspects als snoep, koek en frisdrank, krijg je ongemerkt een flinke portie suiker binnen via producten waarvan je het niet zo snel zou verwachten. Denk aan tomatenpuree, mayonaise, crackers, brood, yoghurt, smeersels voor op brood en zelfs maaltijdsalades. Werkelijk overal wordt suiker in gestopt. Zonde, want ook die verborgen suikers dwarsbomen jouw weg naar een ‘bikinifähige’ figuurtje. Dus wil je op je lijn letten, verdiep je dan in de etiketten van producten en laat de suikerhoudende producten links liggen. Ga op zoek naar producten waaraan niet onnodig suiker is toegevoegd. Het heeft even geduurd, maar inmiddels heb ik voor alle producten met verborgen suikers een alternatief zónder suiker gevonden. Tip: bij biologische producten heb je vaak een betere kans van slagen, maar bestudeer ook daar vlijtig de etiketten!

Synoniemen 

Let trouwens niet alleen op het woord suiker, maar ook op de termen glucosestroop, dextrose, sachorese, melasse, maltodextrine, karamel, agave, ahornsiroop en polysachariden. Deze stoffen hebben nl. precies dezelfde uitwerking op je suikerspiegel. En blijf ook weg van zogenaamde lightproducten. Deze laten je suikerspiegel evengoed snel stijgen, waardoor er uiteindelijk gewoon lovehandles worden gekweekt! Daarbij zijn de gebruikte zoetstoffen nu niet echt bevorderlijk voor je gezondheid.

Nooit meer suiker?

Maar mag je dan nooit meer genieten van die heerlijke koekjes, chocolade of dropjes? Natuurlijk wel, af en toe zondigen met een écht goed taartje of ijsje moet gewoon kunnen. Als je er maar niet in doorslaat en de balans goed is. Ik eet alleen producten met suiker als ik er héééél véééél zin in heb (dus niet uit verveling of omdat die ene collega nu toevallig jarig is en iets uitdeelt dat op taart moet lijken). Daarbij moeten het wat mij betreft producten zijn die echt de moeite waard zijn en qua smaakbeleving minimaal het cijfer 8 krijgen. Voor minder doe ik het niet. Punt. Oh ja, buiten dat suiker slecht is voor je lijn, versnelt suiker de veroudering van je lichaam en kweek je dus sneller rimpels. Voor mij genoegen reden om met beleid met suiker om te gaan.

Alternatieven

Verder zijn er genoeg lekkere alternatieven als je een keer wilt snoepen. Neem bijvoorbeeld pure chocolade met minimaal 72% cacao, die is een vriendelijker voor je lijn dan haar met suiker overladen zusje in de melkvariant. Of neem wat (gedroogd) fruit of een handje gemengde noten. Ook kun je zelf aan de slag gaan met lekkere en slanke baksels waarin je de suiker weglaat. Je kunt nl. (met mate) prima een zoete smaak toevoegen door middel van bananen, moerbeien, dadels of een beetje stevia.