STOP SNAAIEN!

Voel je vaak de behoefte om tussen de maaltijden door van alles in je mond te stoppen? Lees dan deze tips van Jenny Bor om snaaien te voorkomen. Zij is gediplomeerd Hormoon- en Voedingscoach en heeft vele (internationale) opleidingen gevolgd. 

Vijf tips om snaaien te voorkomen

Je kent het misschien wel, je hebt net geluncht of je avondeten op en binnen tien minuten heb je alweer trek in iets lekkers. En dan niet een appel of iets groens, nee je verlangt dan naar chocolade, koek of chips. De snelle koolhydraten die je op dat moment écht nodig denkt te hebben. Wat objectief bekeken natuurlijk helemaal nergens op slaat, je maag is tenslotte gevuld. Tussen een gevulde maag, seintjes van en naar de hersenen en het bereiken van de energie in de cellen zit nogal een verschil en vertraging. Dat technische gedeelte laat ik achterwege maar ik geef je wel wat tips om deze zoetbehoefte en snaaitrek in te dammen.

Tip 1 Een stabiele bloedsuikerspiegel

Zorg dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk is gedurende de dag. Vermijd of beperk de snelle koolhydraten als brood, gebak, snoep, koek, frisdrank e.d. en neem juist voedingsmiddelen met een lage glycemische index/lading, dit voorkomt suikerdips. Denk dan voornamelijk aan: groenten, peulvruchten en fruit. Eet koolhydraten zo onbewerkt mogelijk en in zijn natuurlijke vorm (zaden, noten, wortels van planen, fruit – in de winter minder dan in de zomer, vooral als het om zoet fruit gaat).

Tip 2 Een licht basische pH-waarde

Zorg voor een pH-waarde (zuurgraad) dat in balans is = licht basisch. Bevorderlijk hiervoor zijn bijvoorbeeld: groene smoothies, groente, fruit, (gezuiverd) water, groene thee, superfoods, noten, aardappelen, natuurvoeding, plantaardig voedsel, sporten, bewegen en  mediteren.  Een zure pH-waarde wordt voornamelijk veroorzaakt door: witte meelproducten, dierlijke producten, melkproducten, granen, snelle suikers, fastfood eten, roken, stress, niet bewegen, alcohol etc. Er zijn via internet strips verkrijgbaar waarmee je de pH-waarde van je speeksel kunt testen. Het gaat bij het bereiken van een neutrale pH-balans dus zeker niet alleen om voeding maar om balans op alle gebieden van je leven. Je kunt nog zo gezond eten maar enorme stress of niet bewegen kan dit effect weer volledig teniet doen. Met deze tip wil ik niet suggereren dat alle producten die zuurvormend zijn slecht zijn. Het gaat om de balans dus als je bijvoorbeeld een pizza eet, is het aan te raden om hier een flinke salade bij te eten voor het nodige tegenwicht.

Tip 3 Nadruk op eiwitten en vetten

De meeste mensen hebben een eetpatroon waarbij vooral koolhydraten worden genuttigd en de eiwitten en (goede) vetten het ondergeschoven kindje zijn. Koolhydraten zijn absoluut noodzakelijk maar die hoef je niet drie keer per dag uit brood te halen en geraffineerde suikers doen niets goed voor je lichaam. Dit kun je veel beter halen uit groente, fruit, knollen, wortels en langzame koolhydraten en volkoren (eventueel glutenvrije) producten. Je zult merken dat als je een deel van je koolhydraten door eiwitten en goede vetten in de juiste balans gaat vervangen dat je je veel verzadigder voelt gedurende je dag. Vermijd de plantaardige oliën en richt je vooral op omega-3 vetten. Een omega-3 of, beter nog, krillolie zou eigenlijk tot ieders basissupplement moeten horen. Als je deze verschuiving weet te maken, zijn er bijna geen instortmomenten meer  en je energie is de hele dag volop aanwezig.  Eiwit is hetgeen dat voor een vol gevoel zorgt en haal je voornamelijk uit eieren, vis, insecten, kokos, wild vlees en melkproducten. Het blijkt in de praktijk voor bijna iedereen lastig om aan het benodigde aantal eiwitten te komen (vooral voor vegetariërs, veganisten), ik vind een plantaardig eiwitpoeder dan ook zeker geen overbodige luxe. Met 1 schepje per dag heb je zo’n 30 gram eiwitten – gemiddeld 1/3e van wat je nodig hebt om gezond te blijven – binnen en je hebt echt eiwitten nodig als bouwmateriaal voor je lichaam.

Tip 4 Zorg voor gezonde snacks in huis

Het wordt een stuk makkelijker om de zoete verleiding te weerstaan als je geen of niet teveel troostfood in huis hebt en wel gezonde snacks als bijvoorbeeld een proteïnereep vol gezonde ingrediënten. Bij hardnekkige ´drang´ neem je dan een reep, die vult zo enorm dat je zoete trek dan al snel verdwijnt. Voor de hartige trek kun je bijvoorbeeld groentechips nemen, kraakt net zo lekker en is stukken gezonder. Of je maakt een heerlijke boostende smoothie met volop superfoods. Het is mogelijk om gezond te ‘snoepen’, het vergt alleen wat meer moeite, uitzoekwerk en soms ook geld.

Tip 5 Verdeel je eten over de dag

Sommige mensen die willen afvallen, beperken hun eetmomenten, slaan het ontbijt over en maken er een strijd van om zo min mogelijk te eten. Nu hoeft het overslaan van het ontbijt zeker niet verkeerd te zijn, op bepaalde momenten van de dag vasten kan zelfs een goede gezondheid bevorderen. Maar als jij iemand bent die later op de dag zoetbehoefte hebt, is het handig om de dag met een ontbijt te beginnen en tussen de maaltijden door een licht, gezond tussendoortje te nemen. Dit voorkomt schommelingen in je bloedsuikerspiegel zoals bij punt 1 genoemd en dus de (late) zoete trek. Als dit weer onder ‘controle’ is, kan je er altijd nog aan denken om de eetmomenten iets af te gaan bouwen.

Uiteraard zijn niet alle tips voor iedereen net zo goed en makkelijk toepasbaar. In sommige gevallen vragen bepaalde hormoondisbalansen om een specifieke (voedings)aanpak. Het is zaak om altijd te observeren hoe bepaalde aanpassingen bij jou persoonlijk vallen, of je je er beter door voelt en daadwerkelijk minder snaaitrek hebt. Succes!