YOGARETREAT OP BALI

Misschien weet je wel dat ik me het afgelopen jaar wat meer ben gaan bezighouden met mijn persoonlijke ontwikkeling. In dit kader bezocht ik een yoga/mind fulness retreat op godeneiland Bali. Heerlijk de hele dag werken aan je lichaam en geest in een prachtige omgeving, niet vervelend toch? Lees hier alle ins en outs over mijn ervaring.

Yoga retreat

Al jaren ben ik regelmatig in de downward facing dog positie te vinden. Ik vind het nl. super ontspannend om aan yoga te doen en daarbij is het ook echt goed voor je body & mind. Verder heeft een vriendin van mij veel baat gehad bij mindfulness en stond dit altijd al op mijn lijstje om een keer te doen. Dus toen ik hoorde van een weekje yoga plus mindfulness op Bali (waar ik ook altijd al graag een keertje naar toe wilde), twijfelde ik geen seconde. Let’s go!

On my way!

Goddelijke villa

De retreat op Bali werd gegeven door de Nederlandse Wineke van Aken van Metta Mind in een paradijselijke villa pal aan zee. De ruisende zee hoorde je altijd gemoedelijk op de achtergrond, erg rustgevend. Een mystieke, bijna goddelijke plek, omringd door een tropische tuin met palmbomen en kleurrijke bloemen. Met ook nog eens een zwembad en 5 vrouw personeel, dat ons volledig in de watten legde. We hoefden zelf werkelijk niets te doen (behalve dan de yoga-oefeningen ;-). Daarbij was de groep van deelnemers niet al te groot (7 gezellige en interessante mannen en vrouwen die o.a. uit Amsterdam kwamen), dus we hadden de onverdeelde aandacht van de Balinese crew. Dus hoe luxe wil je het hebben?

Niet vervelend, toch?

Yoga-programma

Wineke, de eigenaresse van Metta Mind, wist ons 2 keer per dag te enthousiasmeren voor een potje Kundalini yoga. Ik had hier echt nog nooit van gehoord (ik dacht steeds dat Wineke het over cornalini had, haha….), dus super leuk om eens een nieuwe yoga vorm uit te proberen. Hierbij worden dynamische oefeningen gedaan die langere tijd worden herhaald. We begonnen elke morgen vroeg: om 7:00 uur werd je op de yoga mat verwacht. Voor dag en dauw opstaan bleek echter een minder grote opgaaf dan ik van te voren had verwacht. En eigenlijk was het wel heel lekker om ’s ochtends op zo’n actieve manier je dag te starten. Na de yoga was er tijd om iets voor jezelf te doen, bijvoorbeeld om een boekje te lezen op een van de comfortabele ligbedden aan zee. Of om gezellig een praatje te maken met de andere deelnemers. Aan het einde van de dag was nog een yoga momentje ingepland. Met meer ontspannende (meditatieve) yin yoga en rustige strectchingen uit de Vinyasa Yoga.

de groep inclusief crew

Mindfulness

Het programma bestond niet alleen uit yoga, ook werd er elke dag een introductie in Mindfulness gegeven. Wineke is nl. gecertificeerd Mind Fulness trainer en voelt heel goed aan wat haar leerlingen nodig hebben. Bij haar staat een persoonlijke en betrokken benadering absoluut voorop. Het thema tijdens onze retreat was: “uit je hoofd, naar je gevoel”. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar in de hectische moderne wereld luisteren we te slecht naar ons lichaam. Terwijl dit echt belangrijke signalen afgeeft als je te ver gaat. Door middel van Mindfulness meditatie op de adem leerden we naar binnen te keren om te voelen hoe het écht gaat. Ik had weinig ervaring met meditatie, dus in het begin vond ik het best lastig om mij te concentreren op mijn ademhaling. En me dus niet te laten afleiden door 1 van de 1001 gedachten die door mijn hoofd schoten. Zoals: hoe zou het met de kinderen gaan? Wat eten we straks? Misschien heb ik wel een batterij aan onbeantwoorde e-mails….. Tijdens de meditatie leerde ik dit soort gedachten op te merken, maar er verder niets mee te doen. Lastig, maar van lieverlee ging mij dit steeds beter af.

Aan het “werk”

Food

Werken aan jezelf gaat niet zonder aanpassing van je voeding. We aten de hele week dan ook vegan en dan voornamelijk Ayurvedisch, bereid door de Nederlandse Marjolein. In de Ayurvedische keuken staat de spijsvertering centraal en je kan mensen aan de hand hiervan indelen in 3 verschillende types. Super interessant. We kregen tekst en uitleg hierover en hebben ook een test gedaan om te zien welk type je bent. Ik bleek grappig genoeg een zogenaamde tri-dosha te zijn, wat inhoudt dat je van alles evenveel hebt. Verder kregen we ook regelmatig “gewone” Indische maaltijden voorgeschoteld, bereid door de Balinese dames. Allemaal heel lekker én verantwoord. Dat betekende in dit geval totaal geen vlees (aai..) en geen alcohol (aaaaaiiiii!!!!). Maar gelukkig bleek dit gemakkelijker vol te houden dan ik van te voren had gedacht. Hoewel er zo tegen het einde van de week aardig wat grappen werden gemaakt over het verorberen van een lekkere portie Indische kipsaté met een koud biertje ;-).

Vers geplukte kokosnoot uit de tuin

Wat heeft het gebracht?

Wanneer krijg je nu de kans om een weekje in alle rust aan je welzijn te werken in een paradijselijke omgeving? Met bovendien nieuwe, leuke mensen om je heen die er allemaal met hetzelfde doel zijn. Ik ben tot het inzicht gekomen dat ik mij wat minder moet aantrekken van alle prikkels die voorbij komen in het dagelijkse leven. En een mede-cursist floepte er ineens uit dat hij graag een kind zou willen (liefst een meisje) en weer een ander besloot met pensioen te gaan. Verder heb ik van Wineke allerlei dingen opgepikt die ik in het dagelijkse leven goed kan gebruiken. Ik mediteer daarom nog regelmatig en ik overweeg het volgen van de volledige mindfulness cursus. Ook was het bijzonder om eens iets in je eentje te doen. Het lijkt wel of hierdoor de ervaring intenser was. Komt waarschijnlijk ook omdat niet elke 6 seconden het woord “mamaaaa” ergens vandaan klonk ;-). Het was na bijna een week vertoeven in de yoga villa dan ook moeilijk om afscheid te nemen van het mooie plekje en de fijne mensen die ik had leren kennen. Gelukkig kan ik terug kijken op een prachtige ervaring. Kortom, ik kan je absoluut aanbevelen om jezelf eens een retreat te gunnen. Ps: mij is het zelfs zo goed bevallen, dat ik nu alweer bezig ben met de voorbereiding van mijn volgende retreat!

Namaste.

ps: wil je meer info over de retreat die ik bij Wineke van Aken heb gevolgd, kijk dan op www.mettamind.nl