WEGWIJS IN YOGA-LAND

Irene Hertogh heeft een yoga- en Pilatesstudio in Den Haag en helpt je bij het kiezen van de juiste vorm van yoga. Super handig, als je niet precies weet met welke les je moet starten. Lees snel verder voor haar verhaal!

Wegwijs in yoga-land

Je collega zweert erbij, je beste vriendin probeert je al jaren over te halen en zelfs je moeder is verslaafd.

Het lijkt wel of íedereen tegenwoordig aan yoga doet. Yoga is hot and happening. Dus wellicht begint het bij jou ook te kriebelen.

Maar wat te kiezen? Want met al die verschillende stromingen en scholen, ben je het spoor wellicht bijster. Geen paniek, wij helpen je graag verder.

Hatha Yoga

De meest voorkomende vorm van yoga is hatha yoga. Van oorsprong is hatha yoga niets anders dan een fysieke vorm van yoga. Tegenwoordig staat hatha yoga voor een vorm van yoga waarbij houdingen op zichzelf worden gedaan (dus niet in één flow door). Dit varieert van makkelijke, tot zeer uitdagende houdingen.

Bij veel yogascholen wordt er tijdens een hatha-lesje aandacht besteed aan meditatie en ademhalingsoefeningen. Ideaal voor de beginnende yogi die haar hoofd leeg wil maken.

Yin Yoga

Toe aan algehele rust en ontspanning? Kies voor yin yoga! Houdingen worden een paar minuten lang vastgehouden, waardoor er veel tijd is om je meditatiemoment te pakken.

Deze les is een perfecte tegenhanger voor sportvrouwen en actievelingen. Misschien fysiek niet heel uitdagend, maar mentaal des te meer.

 Vinyasa Yoga

Is stilzitten niets voor jou, maar wil je lekker bewegen, je lijf stretchen en sterker maken? Kies dan voor vinyasa yoga. Alle houdingen doe je achter elkaar door, zodat er een fijne flow ontstaat. Dit geeft je weinig tijd na te denken over je werk, huishouden en andere zaken. En dat is precies de bedoeling. Want yoga is ervoor bedoeld om het circus in je hoofd tot rust te brengen.

Houdt er wel rekening mee, dat bij blessures (zeker schouder-, elleboog- en polsblessures) dit niet de meest geschikte vorm van yoga is.

Bikram- en hotyoga

In voor een extra uitdaging? Dan zijn bikram- en hotyoga meer jouw ding. Deze vorm van yoga is voor velen meer een workout, dan een meditatie moment, maar dat maakt het er niet minder leuk om!

In een voorverwarmde ruimte van zo’n 38 tot 40 graden doe je een serie oefeningen zonder al te veel rust tussendoor. Bij Bikramyoga doe je elke les dezelfde serie. Dit zorgt ervoor dat je snel beter wordt in de houdingen. Ben je meer van de afwisseling? Kies dan voor hotyoga. Deze lessen zijn steeds een beetje anders.

Ook hier geldt: pas op bij blessures.

Dan nog een rijtje tips om je eerst yogales goed voorbereid in te gaan:

  • Eet zo’n 2 uur van te voren niets meer; niets is zo vervelend als bewegen met een volle maag.
  • Geef voor de les altijd aan of je een blessure hebt. De meeste docenten vragen hiernaar, maar mochten ze dit onverhoopt vergeten, is het wel belangrijk de leraar op de hoogte te stellen.
  • Schrijf je na de les niet direct in. Een proefles is er niet voor niets. Slaap er een nachtje over, denk erover na en kijk desnoods nog even verder bij andere scholen.

En ben je bang dat je niet flexibel genoeg bent voor een yogalesje? Keep in mind: Je hoeft het niet perfect te doen en yoga gaat niet over prestatie, dus oefen op je eigen niveau.

Smile, breath and enjoy!

4 large