ALCOHOL IN SKINCARE: PAS OP!

Alcohol wordt vaak gebruikt in skincare. Maar pas hier mee op. Sommige alcoholsoorten in verzorgingsproducten kunnen nl. je huid uitdrogen. Niet echt handig, als je je huid juist extra wilt verzorgen. Wil je weten welke soorten je beter kan mijden? Lees dan snel verder.

Alcohol in skincare

In de schoonheidsindustrie, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van alcohol. Waarom? Het kan dienen als conserveermiddel en het zorgt ervoor dat een product snel intrekt. Ook maakt het dat een crème minder zwaar op de huid ligt, wat veel vrouwen fijn vinden. Toch zou je er verstandig aan doen, om eens kritisch de etiketten van je eigen verzorgingsproducten te bekijken. Er zijn nl. ‘slechte’ soorten alcohol, die je huid helemaal niet verzorgen, maar juist uitdrogen. Maar je hoeft niet meteen paranoia te worden als je een vorm van alcohol in je skincare tegenkomt. Er bestaat nl. ook goede alcohol die je huid juist verzacht. Zie hieronder een toelichting.

Slechte, harde alcohol in beautyproducten

Slechte alcohol wordt ook wel harde alcohol genoemd. Waarom is harde alcohol niet goed voor de huid? Allereerst ontregelt harde alcohol de vochtbalans. Met als gevolg het uitdrogen van de huid. Maar dat is nog niet alles. Deze vorm van alcohol verstoort ook nog eens de omzetting van bijvoorbeeld retinol naar vitamine A-zuur. En vitamine A-zuur was juist onze anti-rimpel vriend, weet je nog? Dit verklaart ook de vaak slechte, rimpelige huid van mensen die te veel alcohol drinken. Niet echt bevorderlijk dus, die slechte harde alcohol in skincare!

Hoe herken je slechte alcohol in verzorgingsproducten?

Kijk op het etiket van de verpakking. Zie je 1 van de volgende termen staan? Dan weet je dat er slechte alcohol wordt gebruikt in jouw skincare.

 • alcohol
 • alcohol denat.
 • denatured alcohol
 • SD alcohol
 • ethanol
 • ethyl alcohol
 • methanol
 • benzyl alcohol
 • isopropyl alcohol

Goede, zachte alcohol in skincare

Zoals gezegd, zijn niet alle vormen van alcohol slecht. Er bestaat nl. ook een totaal andere vorm van alcohol de zogenaamde ‘fatty alcohol’. Alias zachte oftewel goede alcohol. Dat is alcohol met een vettige structuur die meestal wordt gewonnen uit plantaardige vetten zoals kokos- of palmolie. Deze soort houdt juist het vocht in je huid vast en irriteert niet. Helemaal prima dus, deze vorm van alcohol in skincare!

Wat zijn vormen van goede alcohol?

 • cetyl alcohol
 • ceteary alcohol
 • stearyl alcohol
 • myristyl alcohol
 • behenyl alcohol

Plaats op de ingredientenlijst

Je begrijpt nu vast wel waarom ik het liefst geen verzorgingsmiddelen gebruik waarin harde alcohol zit. Tenzij een beautyproduct echt héééél uniek is en de harde alcohol slechts een ondergeschikt ingrediënt is. Dit kan je zien aan de plaats op het etiket. Staat de slechte alcohol (bijna) als laatste genoemd? Dan zal er maar heel weinig van inzitten. Staat de harde alcohol vooraan genoemd, dan zit er relatief veel van in. En dan laat ik het skincare product gewoon lekker in het schap liggen.

Conclusie

Er bestaan verschillende soorten alcohol; nl. harde (uitdrogende) alcohol en vette alcohol. Het is beter de harde alcohol zoveel mogelijk te mijden, zeker als het een groot onderdeel is van je verzorgingsproduct. Deze vorm van alcohol droogt nl. de huid uit en zorgt ervoor dat jouw anti-rimpel crème niet goed zijn werk kan doen. Vette alcohol in skincare, is daarentegen een heel ander verhaal. Deze droogt de huid niet uit en de kans op irritatie is verwaarloosbaar. Kortom, deze vorm van alcohol in je zonnebrand, serum of lotion is helemaal niet erg!