DEZE 7 KLACHTEN LOS JE OP MET BOTOX
Bij de term “Botox” denk je misschien vooral aan gladde gezichten en rimpelloze huidjes. Dat is ook niet gek, want Botox was vooral als cosmetische ingreep al een lange tijd populair onder de rich and famous. Tegenwoordig wordt Botox ook steeds vaker door “gewone mensen” gebruikt. En nee, dat heeft niet altijd cosmetische redenen! Met Botox kun je namelijk veel meer dan alleen rimpels wegpoetsen. Wist je bijvoorbeeld dat Botox ingezet kan worden tegen tandenknarsen? En tegen overmatig transpireren? In samenwerking met de Van Rosmalen Kliniek licht ik in dit artikel zeven klachten en problemen toe, waartegen je Botox kunt inzetten.
Wat is Botox?
In een eerdere blog schreef ik al eens over de toevallige ontdekking en werking van Botox. Botox werd namelijk bij toeval ontdekt door een Canadese oogarts die patiënten behandelde tegen oogspasme en merkte dat het voorhoofd van de patiënten ineens heel glad werd. De merknaam Botox is een afkorting van Botuline Toxine. Botuline Toxine is een natuurlijk eiwit dat zenuwimpulsen kan blokkeren. Dit product wordt sterk verdund in de huid geïnjecteerd om de activiteit van bepaalde spiertjes te verminderen.
Hoe werkt een Botox behandeling?
Een Botox behandeling bestaat uit een klein aantal injecties, die vrijwel pijnloos zijn. Botox is plaatselijk en heeft alleen effect op de geïnjecteerde plek. Het effect van Botox is niet direct zichtbaar en voelbaar. Het begint namelijk pas zo’n 48 uur na de behandeling in te werken, waarbij het eindresultaat na maximaal twee weken zichtbaar en voelbaar is.
Het effect van Botox is tijdelijk, omdat het op een natuurlijke manier door het lichaam wordt afgebroken. Na gemiddeld drie tot zes maanden raakt de Botox uitgewerkt. Het uitwerkingsproces gaat geleidelijk en de kracht in de behandelde spiertjes zal langzaam terugkomen. Wanneer je regelmatig behandelingen ondergaat, blijft de stof langer actief en zul je langer kunnen genieten van het resultaat.
Deze 7 klachten kun je oplossen met Botox
Doordat Botox zenuwimpulsen kan blokkeren en spieren kan ontspannen, werkt het goed als middel tegen klachten of problemen die ontstaan door het overmatig prikkelen van zenuwen of het inspannen van spieren. Botox kan hierdoor zowel cosmetisch als medisch ingezet worden. Het is dus eigenlijk een kwestie van de juiste spieren ontspannen.
1. Botox tegen hoofdpijn
Ben jij heel de dag je voorhoofd aan het aanspannen en lukt het je niet om dit gebied te ontspannen? Grote kans dat je dan last krijgt van spanningshoofdpijn. Doordat Botox spieren ontspant, werkt een behandeling goed tegen spanningshoofdpijn en migraine. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn en is te herkennen aan een drukkend gevoel rondom het hoofd. Dit kan gepaard gaan met pijn in de nek en schouders.
Tijdens een Botox behandeling tegen hoofdpijn worden er meerdere kleine injecties in de spieren van het voorhoofd geplaatst. Voor de behandeling kijkt de arts eerst welke spieren de hoofdpijn precies veroorzaken; meestal zijn dit de spieren tussen de wenkbrauwen (de bekende frons), op de slapen en de spieren op het voorhoofd zelf. De behandeling zorgt ervoor dat de spieren ontspannen, waardoor je deze niet meer kunt aanspannen. Het feit dat Botox direct de rimpels in het voorhoofd helpt vervagen, is mooi meegenomen!
2. Botox tegen klemmende kaken & knarsetanden
Veel mensen hebben last van tandenknarsen of klemmende kaken, ook wel bruxisme genoemd. Vaak gebeurt dit onbewust of tijdens de slaap. Bruxisme kan leiden tot slijtage van het gebit, pijn in de kaakspier, hoofd- en nekpijn en een bredere kaak. Door het knarsen van de tanden en het klemmen van de kaken, worden de kauwspieren namelijk continu gebruikt en getraind. Hierdoor worden de kauwspieren groter en kun je een brede kaak krijgen.
Door Botox te injecteren in de kauwspieren, worden deze spieren tijdelijk ontspannen. Doordat de kauwspieren zich zullen ontspannen, stopt het knarsen of klemmen. Doordat de spieren minder gebruikt worden, verkleinen de spieren en wordt de bredere kaaklijn verzacht. Ook de hoofd- en nekpijn klachten zullen verminderen of zelfs verdwijnen door de Botox behandeling.
Ondanks dat de kauwspieren ontspannen, heeft de behandeling verder geen effect op je kaakgewricht of mond; je kunt nog gewoon je mond bewegen, praten, lekker eten. Ook niet geheel onbelangrijk!
3. Botox tegen hangende mondhoeken
Naarmate we ouder worden, neemt de kracht in bepaalde spieren af of juist toe. Hoe sterker een spier wordt, hoe krachtiger deze zal trekken. Deze trekkende beweging kan ervoor zorgen dat kenmerken van het gezicht naar beneden worden getrokken, zoals de mondhoeken. Hangende mondhoeken worden daarnaast veroorzaakt door huidveroudering en kunnen je een strenge, chagrijnige uitstraling geven. De huid in het gebied bij de mond verliest door de jaren heen elasticiteit en volume, waardoor de hoeken van de mond gaan hangen.
Met behulp van een Botox behandeling kun je de hangende mondhoeken weer liften. Kleine prikjes Botox net onder de mond kunnen de trekkende spieren ontspannen. Hiermee worden de mondhoeken weer horizontaal gezet.
4. Botox tegen hangende wenkbrauwen
Ook hangende wenkbrauwen worden met name veroorzaakt door goed getrainde spieren. Bij afhangende wenkbrauwen worden de wenkbrauwen naar beneden getrokken door de spieren rondom de ogen en het voorhoofd. Hierdoor kun je een sombere blik krijgen. Door deze spiertjes te ontspannen, worden de wenkbrauwen gelift.
5. Botox tegen kinplooien en kinputjes
Wanneer je een kleine kaak of kin hebt, kan het voorkomen dat de spier in het kingebied overactief is. Wanneer die spier teveel aantrekt, kunnen er kinplooien, kinputjes of zelfs een sinaasappelhuid in de kin ontstaan.
Door de kinspier te ontspannen met Botox worden plooien of putjes als het ware gladgestreken. De spier ontspant zich, waardoor de kin zijn gladde, ontspannen vorm weer aanneemt. Daarnaast worden de poriën verfijnd, wat de talgproductie zal verminderen en roodheid of zelfs acne op de kin laat verdwijnen. Zo pak je met één behandeling meerdere problemen aan.
6. Botox tegen littekens
Wist je dat Botox steeds vaker wordt ingezet bij de behandeling van littekens? Uit onderzoek is gebleken dat Botox een gunstig effect heeft op de wondgenezing, waardoor een Botox behandeling bij een verse wond of een vers litteken ervoor kan zorgen dat de wond mooier heelt.
Op het moment dat je een wond hebt, zorgt ons lichaam ervoor dat het geneest en hierbij een litteken ontstaat. Tijdens het proces van de wondgenezing, zorgen onze bindweefselcellen ervoor dat de wond zal sluiten door het aanmaken van nieuw weefsel. Overmatig littekenweefsel wordt veroorzaakt door een verstoorde wondgenezing, waarbij de fibroblasten te enthousiast worden en er dus een teveel aan littekenweefsel wordt gevormd.
Fibroblasten zijn de belangrijkste cellen in ons bindweefsel en zijn ook verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen. Normaal gesproken zijn wij natuurlijk groot fan van collageen; het houdt immers de huid strak en elastisch. Maar als er teveel collageen wordt aangemaakt, kan een litteken er rood en verdikt uitzien. Soms kan het litteken dan ook pijnlijk aanvoelen.
Dit is waar Botox een rol kan spelen. Botox remt namelijk de overactieve fibroblasten en daarmee de aanmaak van collageen. Door het injecteren van Botox, geneest een litteken dunner en mooier. Het zorgt ervoor dat het litteken egaler zal worden van kleur en structuur, en kan in sommige gevallen zelfs worden ingezet om kapselvorming te voorkomen.
7. Botox tegen overmatig transpireren
Niets is zo vervelend dan wanneer je je niet op je gemak voelt. Wanneer je overmatig transpireert kan dit zorgen voor onzekerheid en het kan een flinke impact hebben op je sociale leven. Overmatig transpireren komt vaak voor onder de oksels, in de handpalmen en onder de voeten. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van overmatig zweten.
Ook tegen overmatig transpireren biedt Botox een oplossing. Het blokkeert namelijk de werking van de zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor de zweetproductie wordt afgeremd. Tijdens een Botox behandeling tegen transpireren worden er ongeveer 15 kleine Botox injecties in de oksel gezet. Een Botox Dry behandeling is vrijwel pijnloos doordat de oksels eerst worden ingesmeerd met verdovende crème. Na ongeveer een half uur zit deze behandeling er alweer op. Na ongeveer een week merk je dat de zweetproductie al is verminderd; dag klotsende oksels, hallo zelfvertrouwen!
Heb jij last van één van deze klachten of problemen, en wil je weten of een Botox behandeling voor jou geschikt is? Ga dan langs voor een consult bij een goede kliniek met NVCG gecertificeerde artsen. Zo weet je zeker dat je veilig wordt behandeld door een ervaren arts en dat jouw gezicht in goede handen is!
Wil je minder rimpels? Of dikker haar? Begin dan van binnenuit met het stimuleren van de collageenaanmaak. Klik hier voor meer informatie.