LEES DIT EERST ALS JE BOTOX OF FILLERS OVERWEEGT

Het is voor sommigen de gewoonste zaak van de wereld om botox en fillers te laten zetten. Door injectables, kun je langer genieten van een mooie, gladde huid en frisse uitstraling. Maar voor anderen is dit onbekend terrein. Hoe maak je een goede keuze als je nieuw bent in deze wereld? Wat zijn de risico’s en waar moet je op letten? De huidexperts van de Van Rosmalen Kliniek vertellen je er in dit artikel alles over.

Wat zijn injectables? 

Injectables zijn behandelingen, met bijvoorbeeld Botulinetoxine of fillers, waarbij een verdunde substantie in de huid wordt geïnjecteerd. Injectables zijn gericht op het verbeteren van de vorm van het gezicht en structuur van de huid. 

Botulinetoxine 

Wat is het? 

Botulinetoxine is een sterk verdunde substantie afkomstig uit de chlostridium bacterie. Het is bekend bij het grote publiek als Botox ®. De oorspronkelijke toepassing van botulinetoxine is medisch, o.a. bij overmatig zweten, migraine en tandenknarsen. Het werd bij toeval ontdekt door een Canadese oogarts. Zij zag dat het voorhoofd van haar patiënten (die ze behandelde met botulinetoxine tegen oogspasme) wel heel erg glad werd. 

Wat doet het? 

Door oppervlakkige rimpels en lijntjes te behandelen met botulinetoxine ontspannen de spieren en komt de omliggende huid tot rust. De rimpels en lijntjes vervagen. 

Behandeling/pijn/risico’s 

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten en doet vrijwel geen pijn. Soms heb je na de behandeling last van blauwe plekjes maar die verdwijnen na een dag of twee. Bij ervaren artsen is het risico van deze behandeling nihil. 

Hoe lang heb je er plezier van? 

Na een dag of twee zie je al resultaat en na veertien dagen is het op zijn mooist. Helaas is het resultaat tijdelijk, dus zul je voor behoud ervan de behandeling moeten herhalen. Meestal na 3 tot 5 maanden. Doe je dit regelmatig dan geniet je langer van een mooie gladde huid, want botulinetoxine werkt preventief. Hierdoor worden rimpels niet dieper. 

Links: voor de behandeling. Recht: erna       (tekst loopt door onder de foto)

Fillers 

Heb je last van volumeverlies in het gezicht, zoals ingevallen wangen of heb je diepe rimpels? Kies dan voor een fillerbehandeling op basis van hyaluronzuur om volume terug te brengen in de het gezicht. Met het ouder worden krimpt het skelet. Ons lichaam maakt minder collageen en elastine aan. Onze huid wordt daardoor slapper en er ontstaan rimpels. Met fillers kunnen we deze diepere rimpels in voorhoofd en frons behandelen, met als direct resultaat een minder vermoeide blik. 

Wat zijn het? 

Met een dun naaldje of canule injecteren we een verdunde substantie hyaluronzuur, in diepe (frons)rimpels, de kaak, wallen of traangootjes. 

Wat doet het? 

Fillers herstellen volume in het gezicht en verbeteren de huidstructuur. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die zorgt voor een soepele en veerkrachtige huid. 

Hoe lang duurt de behandeling? 

De behandeling duurt ongeveer half uur. Er is geen hersteltijd nodig. Je kunt direct weer aan de slag. 

Doet het pijn en zijn er risico’s? 

De prikjes zijn meestal niet pijnlijk. Op gevoelige plekken zoals de lippen brengt de arts voorafgaand aan de behandeling een verdovende crème aan. Je kunt na afloop van de behandeling een paar dagen wat last hebben van zwelling. 

Hoe lang resultaat? 

Het resultaat van een filler behandeling is onmiddellijk zichtbaar. Maar het effect is, net als bij, tijdelijk. Hyaluronzuur wordt na verloop van tijd door het lichaam afgebroken. Daarom zul je voor behoud van het resultaat de behandeling na 10-12 maanden moeten herhalen. Bij het regelmatig herhalen van de behandeling wordt het lichaam gestimuleerd om collageen aan te maken. De aanmaak van collageen is essentieel voor volume in het gezicht. 

Kun je botulinetoxine en fillers combineren? 

Juist in combinatie geeft het een mooi resultaat. Hangende mondhoeken, een fronsrimpel en ingevallen wangen kun je behandelen met botulinetoxine en ingevallen wangen met fillers. Heb je op meerdere plekken in je gezicht volumeverlies en last van een slappe huid? Dan kun je ook kiezen voor de liquid facelift. 

Hoe vind je een goede cosmetisch arts? 

Laat je niet verleiden door kortingsacties en aanbiedingen. Kies altijd voor een kliniek met een ZKN-keurmerk van de NVCG. Cosmetisch arts is een specialisatie. Niet voor niets is het sinds 2019 een beschermde beroepstitel die je pas mag voeren na het succesvol afronden van een tweejarige opleiding. 

Wat is de NVCG? 

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is de beroepsvereniging voor cosmetisch artsen die lid kunnen worden nadat zij zich aantoonbaar hebben bekwaamd in injectable- en laserbehandelingen of chirurgische ingrepen zoals een ooglidcorrectie. Op de website van de NVCG vind je objectieve informatie over cosmetische behandelingen om de juiste keuze te maken. 

Meer informatie over de NVCG: https://nvcg.nl