COLLAGEEN, HET CEMENT IN ONZE HUID EN ORGANEN

Die eerste lijntjes in je gezicht, het is even wennen. In de spiegel kijken wordt opeens een stuk minder leuk. Rimpelloos oud worden is een utopie, want huidveroudering is een natuurlijk en voortschrijdend proces. Maar waardoor ontstaan nu eigenlijk rimpels? En wat kunnen we ertegen doen? ‘The magic word’ is collageen, of beter gezegd de afbraak ervan. De huidexperts van de Van Rosmalen kliniek vertellen je er in dit artikel alles over. En wees gerust, met de juiste behandelingen bij de huidtherapeut, het gebruik van skincare en nastreven van een gezonde leefstijl kun je langer genieten van de mooiste versie van jezelf.

Wat is collageen?

Collageen komt van het Griekse woord Kolla, wat ‘samenbinden’ betekent. Het is eigenlijk een eiwit dat bestaat uit lange vezels die zorgen voor stevigheid en hydratatie van de huid en de cel vernieuwing stimuleren. Niet alleen onze huid maar ook pezen, kraakbeen, tanden, botten en zelfs het hoornvlies bestaan o.a. uit collageen.

Waarom neemt de collageen productie in ons lichaam af bij het ouder worden?

Vanaf ons 30e levensjaar maakt ons lichaam minder collageen aan met als gevolg huidverslapping en het ontstaan van rimpels. Doordat collageen niet in staat is om van buitenaf in de huid door te dringen kunnen we alleen de aanmaak van collageen in het lichaam stimuleren.

Hoe kunnen we de aanmaak van collageen stimuleren?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen in de strijd tegen rimpelvorming en een slappe huid: behandelingen bij de huidtherapeut, skincare (cosmeceuticals met hoge concentraties aan werkzame stoffen), gezonde voeding en voldoende beweging.

Wat kun je zelf doen?

Het stimuleren van collageen begint met het nastreven van een gezonde levensstijl. En dan kun je roken, het eten van suiker en de huid onbeschermd blootstellen aan de zon beter laten, want alle drie hebben een slechte uitwerking op de huid o.a. doordat ze collageen versneld afbreken.
Maar wist je dat ook teveel kijken naar het schermpje van de mobiele telefoon of laptop slecht is voor je huid? Dit heeft te maken met het zogenaamde blauwe licht. Dus leg de telefoon en laptop wat vaker aan de kant en ga wandelen. In beweging blijven is belangrijk om het collageen in de botten en spieren zo lang mogelijk vast te houden. Zorg ook voor voldoende slaap zodat je uitgerust kunt beginnen aan een nieuwe dag.

Voeding

Ook gezonde voeding heeft een gunstige invloed op de staat en kwaliteit van onze huid. En hoe gek het ook klinkt je kunt je huid dus letterlijk ‘mooier eten’. Een aantal producten mag dan ook niet ontbreken op het menu. Kies vooral groenten en fruit met een hoge concentratie aan vitamine A of C. Deze stimuleren de aanmaak van collageen, zoals witte kool, wortels en grapefruit. En wist je dat knoflook behalve lekker ook gezond is? Het bevat namelijk twee stofjes, zwavel en liponzuur, die helpen bij het opbouwen van beschadigde collageenvezels. Ook vette vis, plantaardige melk, groene thee, ongebrande noten en avocado (vitamine E) horen bij een gezond dieet. Blijf echter realistisch, want door gezonde voeding alleen krijg je niet de huid van een 30-jarige terug maar door een gezonde levensstijl te combineren met behandelingen bij de huidtherapeut en de juiste skincare blijft je huid wel langer mooi en gezond.

Collageensupplementen

Wat zijn collageensupplementen?

Collageensupplementen zijn poeders (waarmee je drankjes maakt) en capsules. Het belangrijkste ingrediënt is gehydroliseerd collageen dat bestaat uit pure eiwitten met een laagmoleculair gewicht waardoor het snel door het lichaam wordt opgenomen. Gehydrolyseerd collageen bevat aminozuren en aminozuurverbindingen die gemakkelijk worden verwerkt door het lichaam.

Waarmee moet je rekening houden als je collageensupplementen gaat slikken?

Wil je na het lezen van dit artikel de proef op de som nemen en collageensupplementen gaan slikken hou dan rekening met een aantal zaken:
Ben je vegan? Weet dan dat collageensupplementen altijd op een dierlijke basis zijn, verkregen uit bijvoorbeeld botten van koeien. Gebruik de collageensupplementen altijd in combinatie met vitamine C, dit is nodig voor het transport van collageen naar de huid.
En als laatste, bedenk dat ook je tanden, gewrichten en botten bestaan uit collageen. Het kan best zijn dat slikken van de supplementen geen effect op je huid heeft maar wel bijdraagt aan bijvoorbeeld sterke botten. Dit proces is niet te sturen.

Wat kan huidtherapie voor je collageen aanmaak betekenen?

Bij de huidtherapeut kun je terecht voor verschillende behandelingen in de strijd tegen rimpelvorming en huidverslapping zoals laserbehandelingen, peelings en microneedling/dermapen behandelingen. Al dan niet in combinatie voor het beste resultaat want de sleutel naar een stralende en jeugdige huid is de productie van nieuw collageen. Zie hieronder voor de mogelijkheden.

Laser

Een laserbehandeling is zeer geschikt voor het verminderen van fijne lijntjes, het verbeteren van de conditie van de huid en stimuleert de aanmaak van collageen en elastine (dit laatste zorgt voor veerkracht van de huid) in de diepere (tweede) huidlaag. De laser dringt door tot in de tweede huidlaag (dermis). Het verbetert ook de structuur van de huid. Voor het beste resultaat zijn er meerdere behandelingen nodig. Het aantal verschilt per persoon maar hou rekening met 3 à 4 behandelingen met een tussenpoos van een paar weken.

Na de behandeling

Kan de huid warm aanvoelen. Maar de hersteltijd is gering. Na een paar weken wordt het resultaat zichtbaar: een stevige en gladde huid en een frisse en jongere uitstraling. Smeer je huid na de behandeling goed in met een crème met hoge spf tegen zonnestraling.

Microneedling met Radio Frequentie (radiogolven)

Deze combinatiebehandeling zorgt voor een mooie, egale en strakke huid door het stimuleren van collageen door intensieve warmte. Het is een doeltreffende behandeling in het vernieuwen van de diepere huidlagen en geschikt voor alle huidtypen. Deze behandeling maakt de huid niet alleen egaler, het vermindert ook rimpels en littekens door het stimuleren van de aanmaak van collageen en elastine. In combinatie met radiogolven geeft deze behandeling een nog mooier resultaat omdat de intensieve warmte zorgt voor extra stimulatie van collageen aanmaak met als resultaat een egale, stevige en gelifte huid. Littekens en rimpels vervagen.

Na de behandeling

Na behandeling voelt je huid tijdelijk gezwollen aan en kan er een beetje rood uit zien. Maar dat is na een paar uur alweer voorbij.

Dermapen

Bij het behandelen met de dermapen maken we gebruik van microchirurgische ultradunne naaldjes. We noemen deze behandeling ook wel Collageen Inductie Therapie (C.I.T.) omdat het de aanmaak van collageen en elastine stimuleert, door het maken van minuscule gaatjes in de huid. Daarna brengt de huidtherapeut een substantie aan op je huid met actieve en werkzame stoffen. Door de aangebrachte gaatjes dringt deze substantie beter door in de diepere huidlagen met een mooier resultaat, een gladde en stevige huid, als gevolg.

Peelings

Bij een peeling wordt met alpha hydroxy en bèta hydroxy zuren het bovenste laagje van de huid gepeld. Alpha hydroxy zuren (glycolzuur, melkzuur, amandelzuur en fruitzuren) zijn organische zuren, wateroplosbaar, die de exfoliatie van de huid stimuleren en de celcyclus versnellen. Bèta hydroxyzuur (BHA) is een verzamelnaam voor een ander type organische zuren waarvan in de cosmetische branche alleen salicylzuur in peelings wordt gebruikt. De BHA-zuren zijn vet oplosbaar en dat maakt ze perfect toepasbaar op de vette- en probleemhuid. De peelings die je bij de huidtherapeut kunt doen, noemen we chemische of cosmetische peelings. Het resultaat van deze peeling is een mooiere huidstructuur en frisse huidskleur. Pigmentvlekjes, littekens, grove poriën en fijne rimpeltjes vervagen. In een eerder artikel op Forever39 gaan we dieper in op exfoliëren.

Skinboosters

Wat is een skinbooster?

Een skinbooster is simpel gezegd een mengsel van werkzame en actieve stoffen, zoals hyaluronzuur, aangevuld met anti oxidanten, vitaminen, mineralen, peptides en aminozuren. Bij deze behandeling brengt de huidtherapeut met een klein naaldje hoge concentraties aan hyaluronzuur en vitamine c in de gezichtshuid om de huidconditie te verbeteren. Een skinbooster is er voor iedere huid en hangt af van je leeftijd, wat voor type huid je hebt. Hiervoor maakt jouw huidtherapeut een op maat gemaakt behandelplan met de juiste cocktail aan bestanddelen. Skinboosters kun je toepassen in je gezicht maar ook hals of decolleté.

Wat doet een skinbooster?

Een skinbooster repareert, voedt, en stimuleert je huid en is gericht op het verbeteren van de conditie van de huid. Toepasbaar op tal van huidproblemen, zoals een droge of slappe huid maar ook bij fijne lijntjes en beginnende rimpelvorming. Een skinbooster vertraagt dus het verouderingsproces.

Voor wie zijn skinboosters geschikt?

De skinbooster is voor iedere huid en op iedere leeftijd geschikt. De huidtherapeut stemt de samenstelling van de actieve bestanddelen af op jouw huid. Het is dus een behandeling op maat. Ben je ouder dan 45 en heb je last van een verzakte huid en plooien in je gezicht, dan zijn fillers en botulinetoxine injecties effectiever in de strijd tegen rimpelvorming.

De totaalaanpak voor het beste resultaat

Voor het mooiste resultaat raden wij een combinatie van behandelingen aan. Dus niet alleen een rimpel aanpakken maar juist naar het totale gezicht kijken en iemands sterke punten naar voren halen. Een oppervlakkige chemische peeling in combinatie met een laserbehandeling in de dieper gelegen huidlagen zorgt direct voor een stralende en strakke buitenste huidlaag met een gezonde teint. De laser zorgt voor een extra stimulatie van collageen aanmaak.

Skincare… omdat een mooie huid thuis begint

Naast het voeren van een gezonde leefstijl en het volgen van de juiste huidtherapie, is er nog meer wat je kunt doen voor je huid om zolang mogelijk de beste versie van je zelf te blijven. Gebruik hiervoor de juiste skincare. Collageen is als eiwit te groot is om van buitenaf door te dringen in ons lichaam daarom hebben crèmes met collageen geen enkele zin. Kies altijd voor een product de aanmaak van lichaamseigen collageen stimuleert zoals cosmeceuticals. Wij zijn bijvoorbeeld fan van de cosmeceuticals van Skinceuticals. Deze zijn vrij van parabenen en parfum. Vaak niet op dieren getest en bevatten een veel hogere concentratie aan actieve en werkzame stoffen dan de gangbare cosmetica. Om je huid en de aanmaak van collageen een boost te geven vinden wij bijvoorbeeld de H.A. Intensifier van Skinceuticals absoluut onmisbaar in je toilettas. Dit corrigerend serum versterkt de concentratie van hyaluronzuur in de huid met maar liefst 30%. De H.A. Intensifier stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur in je huid, voorkomt afbraak van hyaluronzuur en zorgt voor hydratatie van het huidoppervlak. Bij regelmatig gebruik krijgt je huid weer een gladde en jongere uitstraling. Bovendien wordt de huid steviger en daarmee sterker.
Denk je na het lezen van dit artikel mijn huid is toe aan een oppepper?
Maak dan een afspraak met een kliniek bij jou in de buurt. Kies altijd voor een kliniek die is aangesloten bij de NVCG dan weet je zeker dat de artsen, zoals bij de Van Rosmalen kliniek, KNMG gecertificeerd zijn en is jouw huid in goede handen.