ZIJN INJECTABLES VEILIG?

Met een relatief eenvoudige behandeling storende rimpels rondom mond, ogen en lijnen in de wangen opvullen om volumeverlies in het gezicht te herstellen. Met een frisse en jeugdige uitstraling als resultaat. Niet voor niets zijn injectable behandelingen populair bij het behandelen van rimpels. Maar wat houdt deze behandeling nu precies in? Wat zijn de risico’s? En hoe weet je of jouw arts voldoende gekwalificeerd is? Reden voor Forever39 om cosmetisch arts dr. Shai Rambaran van de Van Rosmalen kliniek het hemd van het lijf te vragen over deze “miracle workers”.

Wat zijn injectables?

Shai: Injectables helpen tegen rimpels: fillers (op basis van hyaluronzuur en collageen) en botulinetoxine (oftewel: Botox). Beiden zijn tijdelijk van aard en worden ingebracht met een injectiespuit. Om het mooie resultaat te behouden zul je na verloop van tijd een herbehandeling moeten ondergaan.

Wat is het verschil tussen fillers en Botox?

In de kliniek gebruiken we fillers voor het opvullen van rimpels maar ook om de huid egaler te maken door bijvoorbeeld littekens te verwijderen. Botulinetoxine vermindert de spieractiviteit waardoor rimpels minder zichtbaar worden. Een filler injecteren we met een heel dun naaldje of canule onder de huid. Botulinetoxine spuiten we direct in de spieren om bijvoorbeeld rimpels rondom de ogen, in het voorhoofd of frons op te vullen. Met een filler kunnen we ook oppervlakkige lijntjes rondom de mond en rimpeltjes tussen de neus-lippenplooi behandelen. Het resultaat van een filler of botulinetoxine behandeling is direct zichtbaar: een jeugdiger uitstraling en frisse blik.

Ik werk trouwens met verschillende soorten fillers, want voor het corrigeren van rimpels rondom de mond of het opnieuw definiëren van lipcontouren gebruik ik een andere filler (en hoeveelheid) dan bij het opvullen van lijnen in de wangen.

Wat kun je doen tegen overbehandeling?

Shai: in de kliniek vermijden we overbehandeling (te veel fillers) en gaan we voor een natuurlijke uitstraling. Een teveel gevuld gezicht moet je altijd voorkomen. Desondanks zie ik weleens patiënten die elders zijn behandeld met te veel fillers. Het geeft hen een onnatuurlijk uiterlijk. Gelukkig kunnen we het teveel aan fillers binnen enkele dagen oplossen. Maar voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen.

Hoe houd je langer plezier van de behandeling?

Het is heel belangrijk om je huid stevig te maken waardoor het effect van een behandeling langer duurt. Ik zeg altijd tegen mijn patiënten een mooie huid begint thuis. En raad mijn patiënten het gebruik van cosmeceuticals aan. Deze producten bevatten een hogere concentratie aan werkzame stoffen, zoals hyaluron, retinol of collageen, dan in reguliere huidverzorgingsproducten.

Zijn er nadelen aan injectable behandelingen?

Shai: zoals bij elke behandeling met naalden loop je enig risico op zwellingen en op blauwe plekken, want ons gezicht is door de vele fijne bloedvaatjes rondom de mond en ogen heel gevoelig. Zwelling en blauwe plekken verdwijnen na een paar dagen. Verder moet de arts ervaren genoeg zijn, om overbehandeling te voorkomen.

Zijn fillers veilig?

Het gebruik van tijdelijke injectables is veilig in tegenstelling tot permanente injectables. Wij werken in de kliniek niet met permanente fillers. Want hieraan kleven wel een aantal nadelen: ze bestaan uit niet-afbreekbare bestanddelen en daardoor is er een groter risico op verhardingen, kapselvorming, toenemende zwellingen en ontstekingen en granulomen (ontstekingsreacties).

Tijdelijke injectables bestaan uit volledig biologische, afbreekbare stoffen. Omdat het lichaam de stof heel langzaam afbreekt neemt het resultaat geleidelijk af. Na 6-9 maanden is het tijd voor een nieuwe behandeling als je het mooie resultaat wilt behouden. Wij kiezen in de kliniek voor een gefaseerd behandelplan waarbij het gewenste resultaat weliswaar langzamer wordt opgebouwd maar wel duurzamer is.

Hoe zorg je ervoor dat je de juiste arts kiest?

De markt voor botulinetoxine en fillers (injectables) is groot in Nederland. Ben je geïnteresseerd in een injectable behandeling? Kies dan voor een kliniek die is aangesloten bij de NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) want de NVCG stelt hoge kwaliteitseisen aan cosmetisch artsen. De NVCG vertegenwoordigt de erkend cosmetisch artsen in Nederland, die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Het is de enige medische discipline die zich 100% richt op cosmetische ingrepen. Om inzicht te krijgen in het aantal botox en fillerbehandelingen, en het aantal complicaties laat de NVCG jaarlijks ook onder haar eigen leden een onderzoek doen.

Meer lezen over dit onderwerp?

Tom Decates, cosmetisch arts en lid van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) deed onderzoek naar het gebruik van fillerbehandelingen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology’.