POWERVROUW LILIAN VAN MAANEN PUIK VOOR ELKAAR

Lilian van Maanen is een vrolijke, behulpzame powervrouw die uit ideële overwegingen de Stichting Puik voor Elkaar is gestart. De Stichting Puik voor Elkaar geeft pruiken aan vrouwen, mannen en kinderen die als gevolg van behandelingen tegen kanker hun haar (gaan) verliezen en zelf geen pruik kunnen betalen. Een super goed doel dus! Lees hier wat de drijfveren en passies van Lilian van Maanen zijn.

Lilian, waarom ben je met Stichting Puik voor Elkaar gestart?

Bij ons in de familie hebben we helaas veel te maken gekregen met kanker. Wat een rot ziekte! Toen 2 van mijn vriendinnen getroffen werden en ook nog eens hun haar verloren door de gevolgen van de chemokuren, werd ik diep geraakt. De impact op het verliezen van haar, heeft niet alleen op de persoon zelf, maar ook impact op de hele omgeving, familie, de partner en vooral de kinderen. Haar is een deel van je identiteit. Kinderen, zelfs baby’s, herkennen hun moeder (en moeders hun kinderen) o.a. aan hun haar. Daarom vind ik het heel belangrijk dat mensen via de Stichting Puik voor elkaar een mooie, passende pruik krijgen als zij dit niet zelf kunnen betalen. Zodat niemand in Nederland kaal rond hoeft te lopen, als zij dit zelf niet willen.

Welk algemeen advies heb je ter inspiratie voor andere vrouwen?

Blijf jezelf, leef niet voor de buitenwereld. Eerlijkheid duurt het langst en vooral nooit ergens spijt van hebben. Zo zonde van de tijd!

Waar word je blij van?

Allereerst natuurlijk dat ik via de Stichting mensen een steuntje in hun rug kan geven door het geven van een pruik. Dat is onbetaalbaar. Verder gaat mijn hart sneller kloppen bij het organiseren van leuke dingen, dit kan een groot evenement zijn maar ook een weekeind weg met vriend(inn)en. Als ik niet aan t werk ben ga ik graag het water op of naar Italië, wat een heerlijk land! Lekker eten en een goede wijn erbij, dat maakt mij blij.

Welke eettips heb je in je stad Rotterdam?

Ik ben geboren en getogen in Rotterdam. Onze jeugdvrienden van de middelbare school zijn de super gezellige Brasserie Tinus begonnen waar je heerlijk kan eten. De gerechten zijn erg lekker en hebben een goede kwaliteit/prijsverhouding. Zij werken met gerenommeerde, lokale leveranciers zoals Man met Bril koffie, Brouwerij Noordt, wijn van Chateautjes, en vlees van Slagerij Tol. Op de andere kant van de oever ben ik regelmatig te vinden in de populaire wijk Katendrecht waar Bistrot du Bac een aanrader is om heerlijk te tafelen. Bij Deli Bird haal ik regelmatig goddelijke Thaise maaltijden.

Kun je een anekdote vertellen over het belang van gratis pruiken?

Melissa hebben wij leren kennen als een dappere studente die helaas getroffen is door MDS (een groep van beenmergziektes). In 2012 kreeg zij op 21-jarige leeftijd van de Stichting Puik voor Elkaar haar eerste mooie pruik. De pruik gaf haar de mogelijkheid om met opgeheven hoofd de college zaal in te kunnen gaan. Niet opvallen, gewoon studente kunnen zijn, lekker sporten en saxofoon spelen net zoals ieder ander. Dat is wat Melissa wil. Momenteel is Melissa parttime werkzaam bij het Erasmus MC als Researchanalist. Doordat zij nog niet in staat is om fulltime te kunnen werken is het voor haar onmogelijk zelf de pruik te bekostigen. Wij geven haar dus graag ieder jaar een pruik zodat het voor haar makkelijker is om onder de mensen te kunnen zijn en te werken. De pruik geeft hier een positieve bijdrage aan. Melissa heeft hierdoor haar zelfvertrouwen weer terug en kan hierdoor haar leventje normaal oppakken.

Dank je wel, Lilian van Maanen!

Voor meer informatie: zie de website van stichting Puik voor Elkaar