I LOOOOOVE MICHELINSTERREN!

etenGisteren was het weer zo ver: de Nederlandse editie van de befaamde Michelingids werd bekend gemaakt. In het oog sprong vooral de toedeling van maar liefst 2 sterren aan het nieuwe restaurant Tribeca in Heeze, maar ook het geven van 1 ster aan Rijks en Bolenius in Amsterdam. Leuk, snel een bezoekje inplannen! Want ik geef het maar meteen toe, ik kan lichtelijk enthousiast raken (understatement) van een goed bordje eten op niveau. Heerlijk, op stand eten met een fijne bediening in een mooi verzorgde omgeving. Daar mag je me voor wakker maken! Door de jaren heen ben ik dan ook al in een flink aantal bekroonde restaurants geweest. Benieuwd wat mijn favorieten zijn?

  • Yamazato, Okura Hotel te Amsterdam. Heerlijk in een rustige, on-Hollandse omgeving genieten van Japanse lekkernijen;
  • Landgoed Het Roode Koper te Leuvenum, Ermelo. Een prachtig familie hotel-landgoed met restaurant, dat voelt als een soort thuiskomen. Door hun persoonlijke touch onderscheiden ze zich enorm. En het eten is er heerlijk. Veel streekgebonden, eerlijke seizoensgerechten. Zeer terecht, deze ster!
  • Tante Koosje, Loenen aan de Vecht. Bij tante Koosje eet je zonder opsmuk perfect smakende gerechten. Alles is gemaakt met oog voor detail. Je krijgt bijvoorbeeld bij het vertrek een blik van Tante Koosje mee met allerlei zelfgemaakte zoetwaren. Ga er vooral een keer op een mooie zomerse dag eten; ze hebben nl. een sfeervol terras vol met bloemen. Je waant je daar in Zuid-Frankrijk.
  • Chateau Neercanne, Maastricht. Dit restaurant is een oude lieveling van mij. Ik mocht ooit tijdens een gala in mijn studententijd hier naartoe en was meteen verkocht. Het restaurant, dat op glooiende heuvels even buiten Maastricht ligt, biedt constante kwaliteit. Je zit in het kasteel op stand, maar het is er nooit stijf. En het kan ook zo maar gebeuren dat je de sympathieke eigenaar Camille Oostwegel zelf bedienend aan je tafeltje krijgt.
  • Fred, Rotterdam. Enig restaurant, beetje gek en over de top, maar dat maakt het juist leuk. Ze hebben een geweldige tafel van een stuk boom waaraan je met 10 personen kan smikkelen van de Frans-georiënteerde lekkernijen.
  • Librije, Zwolle. Ooit heb ik daar een prachtige middag beleefd samen met vriendinnetjes. Ik geloof dat we 7 gangen hadden met bijpassende wijnen. Topkok Jonnie trok alle registers open en verraste ons met hele barbecues op tafel met rokend stro waarin van alles lag te garen. Jammie! Toen de avondploeg kwam zijn we vervolgens tonnetje rond het centrum van Zwolle ingerold.
  • Bokkedoorns, Overveen. Bij de Bokkedoorns eet je als het ware de omgeving. Je zit er prachtig in de Overveense duinen, een unieke locatie. En de gerechten passen qua kleur, structuur en smaak perfect bij je uitzicht. Het bord loopt als het ware over in de natuur, erg knap. Culinaire topsport in de duinen.

 

mo aan tafel forever39.nl